Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '21

 
Kategori
Felsefe
 

Kapasiteni Unsurlar 12

Bileşimli yapılar içinde hücreler öbeği ayrı ayrı işlev ve görevlerle doku ve organlardı. Beyindeki kapasitesini oluşan yeti sel hücreler işlev durumdan öte "imgeler dizgesini" oluşan karmaşma ağ gözü iletişimle adeta "algoritma" temelliydi. 
 
Kuramsal olarak birleşen yapılarıyla hücreler her bir imge sel dizgelere dek hem aynı işi gören, hem de ayrı bir işi gören hücre kümeleri veya hücre öbekleri şeklinde bilgi, belli bir işlem merkezine gelip işlenip komutlara dönüşüyordu.
 
Molekül yapının bağlanımı çekirdek bağlanımı olan atomik yapılar gibi füzyon ya da kaynaşan bağlanımı değildi. Moleküler bağlanım çok daha kolay durumların yapbozuyla kuantum düzlemli elektron transferiydi. Ya da elektron paylaşımıylaydı. Veya Van der Waals kuvvetler bağlanımıyla olmakla, bambaşka bir kapasite ve yeti sel (yapabilirlikle) özellikti.
 
Moleküler yapı kimyasal olarak kesilip biçilebiliyordu. Kimyasal olarak özel durumlara göre biçim alıp özel durumla işlevli yapı inşa haline gelebilmekle kendisini tekrarlayabilen bir yeti yetenekle kapasiteydiler. 
 
Merkezin kararlarına göre bileşimle, bileşimin çözülmesiyle yeni belirme yeni bir olanak durumdu. Her olanak durum da diğer durumlarına kapanan bir kısıtlanmayla (baskılanmayla) farklı tür girişme olan bir yalıtım içeriğiydi. 
 
Yalıtım alan geriye doğru özümleme süreçleriyle ve işlev durumlarıyla ilişki bağları bozuldukça mekanikti (fizikseldi). Yalıtıma alan ileri doğru ağ gözü girişimleriyle zihinsel ve ruhsal özne olarak daha spesifik ve karmaşıktı. 
 
Hayat beden ile kendisine anlam bulurken; toplumsal doku içinde şimdi beden hayat için avatar kalıba dönüşmüştü. Dıştan da sosyo toplumsa öznel zekâ ile daha bir öznel durum olup biyolojik yapı hayatı taşıyan avatar kalıba dönüşen görünümleydi.
 
Şimdi hayat biyolojik temelli geri bağlanımla olan yapıdan çok sosyo toplumsal temelli teknolojilerle dıştan inşacı bir sürüşle kesikli sürekliliğe dönüşüyordu. 
 
Teknoloji belirli olan ve ihtiyacı duyulan organ eksikliğini tamamlıyordu. Biyoloji robotik tasarımlı algoritmalarla elektriksel imge dizgelerine dönüştürülmekle hayat yeniden bu kes de sosyo toplum eliyle kuruluyordu. 
 
Girişme; yansımalarlaydı. Dokunumlaydı. İç içe geçişlerleydi vs. Yine girişme derişim seldi. Görünürdü. Görünmezdi. Ve de görümlerleydi. Bu nedenle ortamdaki değişmeler görünür-görünmez yanlarıyla ölçme değerlendirme olarak ortaya konur. 
 
Dünya çok büyük kütle durum içinde hem bir izolasyon, hem bir kapasite ve hem de potansiyel durumdu. Ortaya koyduğu değişmelerle yeti seldi. Çok değişken bir yeti sel bindirişlerle, içsel potansiyel durumunu artırıp kendini değiştiriyordu. 
 
Dünya içsel magma dinamiğine bağlı girişmeyle; fiziksel karışım, kimyasal bileşimleriyle ve kuvvetler etkileşimleriyleydi. Dünyanın kapasitesi iklim gibi; hayat gibi; kimyasal bileşimli jeolojik hareketlerle içkindi. 
 
Dünyaya ait kapasiteni içerenlerin her biri ayrı ayrı birbirine bağlı senkron hareketleriyle öbek, gruplarıydı. Dünya yeraltı ve yerüstü, atmosfer gibi öbekleşen yeteneğin değişip dönüşmesiyleydi. 
 
Yeraltı, yer üstü ve atmosfer kendi içinde örneğin yeryüzü, deniz. Çöl, orman gibi özel bağıntılı çevreye giriş çıkış yapan bir yalıtıma durumlarlaydı. Türlü türlü jeoloji, türlü türlü hayat ve türlü türlü iklim koşulu vs. ce çeşitliliğin baskı basıncı içindeki dünya; karmaşık girişmelerle kesikli sürekli kendi yaratıcılığını ortaya koyuyordu.
 
Unutmayın ki ne dünya ne evren bu yaratıcı akış içinde; salt hayatı ve hayat türlerini, iklimi vs. oluşmayı veya oluşmamayı önüne almak ya da önüne almamak gibi belirli bir amaçla hareket etmezler. Evren ve dünya her bir evresi ile her bir evre belirsizle bir aşama, bir potansiyel durum ve kapasite durumların akış yetisidir. 
 
Evren dünyaya göre havsala almaz denli bir kapasiteni potansiyel durumlar belirsiziyle yetiydi (yapabilirlikti). Dünya kendi özel bağıntılı izolasyon kapasitesi içindeydi. Belli durumla belli zaman içinde hem belirli hem belirsizle olan bir kapasite içinde; belli iklim, belli jeoloji, belirli kimyasalıyla, belirli atmosferiyle belli yetenek ve yaratıcı durumdu.
 
Dünyanın içi dışı; dış da içi belirlemekle dünya diyalektikti oluşumlar yaratıcılığıydı. Birbirine belirli ve girişme olan durumlar yetenek olup; yetenek çeşitlilikle yaratıcılığı beraberinde sürükler. Kuvvetler etkisiyle Dünyaya dek kapasite ve içeriğin değişken durumla belirsiz olması da yeni akış olan girişmelerle, yeni belirli durumun belirsizliğiyle gelecekti.
 
Bulutların savrulan biriken durumu bulutları pasif ve rast gele etkiye tabii kılarken bir nitelik sıçramasına dönüşen bulutlar şimşeğiyle, yıldırımıyla, yağış şekliyle, sıkışan ısısıyla vs. oldukça da "etkin bir kapasite ve potansiyel durumların yetisiyleydi". Yetiler toz zerreleriyle, değişik gaz ve su buharıyla, ısıl değerleriyle, elektromanyetik iyon yükleriyle vs. bileşim ve karışımlaydı. 
 
Bulutlar, kapasite ve potansiyel durumun yeti sel girişicilerleydi. Yeti sel girişiciler su damlası, buz kristalleri, iyon yük hareketleri şimşek-yıldırım gibi kapasiteye bağlı potansiyel bir belirsizlerle olanak durumdur. Bu belirsizler kapasiteli potansiyel oluşumlar; eksantrik denge ve dengesizlik durumları ile olanaklılar içindedirler.
 
Toplam blog
: 418
: 104
Kayıt tarihi
: 26.11.10
 
 

26 yıllık sınıf öğretmenliğinden sonra emekli oldu. Şiir çalışmaları ve deneme türü olan, toplum ..