Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '17

 
Kategori
Kahvaltı
 

Kapkara Zeytin Alzheimer mi Yapıyor

Kapkara Zeytin Alzheimer mi Yapıyor
 

Zeytin sabah kahvaltılarının aşkıdır, olmazsa olmazıdır. Araştırırken ‘şok olduğum!’ bir konuyu sizlerle paylaşacağım. Aşağıdaki yazıyı ağzınız açık bir şekilde okuyacaksınız.

Zeytini, zehirli tekstil boyası ile veya demir sülfat gübresi ile karartıp satıyorlar. 'Kararsın, parlasın' diye zeytin havuzuna atılan demir parçaları alzheımer hastalığı yapıyor. Zeytin yerken alzheimer oluyoruz haberimiz yok. Bu kadarla da kalmıyor. 'Bozulmasın' diye de tenekelere antibiyotik atılıyor. Avrupa'da tekstil boyamalarında bile 'kanserojen' özellikleri dolayısıyla yasaklanmış tekstil boyaları ile karartılmış zeytinler çarşı pazarda serbestçe satılıyor.(1)

Yukarıdaki satırları okuduğumda tek kelime şunu söyledim: ‘Bundan sonra dalından alacağım zeytini’

Zeytin yetiştiriciliğinin geçim kaynağı olduğu ve ülkemizin zeytin rezervinin yoğun olduğu Ege ve Marmara yöresi insanı, zeytin satın alırken, zeytinin muhtelif renk tonlarında olmasından rahatsız olmaz. Ancak bizim şehrimizde insanımız genellikle "Simsiyah parlayan" zeytinin daha iyi olduğu kanaatiyle alışveriş yapıyor. Bu bilinçsizlikten kansarojen zeytin, naturel zeytini pazardan kovma aşamasına geldi.(2)

Bundan sonra, siz siz olun, ister yeşil, ister siyah zeytin alırken bu uyarılarımızı dikkate alarak soruşturmadan ve ambalajsız ürünler almayınız. Ambalajlı ve markalı ürünlerde de kimyasal katkı maddesi kullanılmamış olanı tercih ediniz.(3)

Öte yandan, İspanya, İtalya ve Yunanistan'dan sonra Türkiye, yaklaşık 90 milyon ağaç ve ortalama yıllık 1 milyon 100 bin ton hasat ile zeytin üretiminde dünyada 4. sırada bulunuyor. Sofralık zeytin de yılda 250 bin tonla İspanya'nın ardından ikinci. Sofralık zeytinde iç piyasa tüketiminin yaklaşık 160 bin ton olduğu tahmin ediliyor. Değer olarak piyasa büyüklüğü ise 250 milyon dolar civarında. Tüketilen zeytinin yaklaşık yüzde 85'i siyah, yüzde 15'i ise yeşil veya rengi dönük zeytinlerden oluşuyor. Çoğunluğu 'merdiven altı' üretici tabir edilen 5 bin civarında sofralık zeytin firması faaliyet gösteriyor.(4)

 

           KAYNAK

(1)  http://www.milliyet.com.tr/2003/12/07/business/bus07.html

(2)  http://www.adana01haber.com/author_article_print.php?id=618

(3)  http://www.gidaraporu.com/zeytin-teroru_g.htm

(4)  http://www.mynet.com/haber/guncel/her-siyah-zeytin-iyi-degildir-219825-1

 

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..