Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '20

 
Kategori
Sağlık
 

KARACİĞER HAKKINDA

KARACİĞER HAKKINDA

Sağlığımız çok değerli bir hazine değerini bilmek gerek. Allah insanlara akıl fikir vermiş o nedenle sağlığınızı da koruyun demiş. Karaciğer hakkında bu kısa bilgiyi araştırdım sizlere sunuyorum. Sağlıklı mutlu günler.

 

NAHİDE ÇELEBİ

 

KARACİĞER HAKKINDA

Kendindeki hasarı inanılmaz bir şekilde yenileyebilen karaciğer, tam bütünlükte olmasa bile insanın yaşamasına imkân sağlamaktadır. Karaciğerin ana dokusunu oluşturan hepatosit hücrelerinin %75 oranında ölü olması bile karaciğer fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesine neden olmaz. Bunun anlamı da 300’den fazla fonksiyon gerçekleştiren karaciğerin %25’lik bir parçasıyla bile bu fonksiyonları yerine getirme kapasitesi vardır. Bir kişinin karaciğerinin yarısı alınsa bile kalan kısmı ile karaciğeri yeniden oluşturma imkânı vardır. Konunun uzmanları, kütlesini ciddi şekilde kaybeden bir karaciğerin ne şekilde ve hangi mekanizmalarla kendini yenileyebildiğini henüz açıklamamışlardır. Karaciğerin kendini yenileme süresi:

Gerçekleştirilen ameliyat sonrasında karaciğerin kendini yenileyebilmesi için 3-6 aylık bir süreç gerekmektedir. Bazı araştırma sonuçlarına göre çok daha az bir sürede yaklaşık 3 hafta gibi bir sürede de kendini yenileyebilmektedir. Bu çalışmaya göre, karaciğerinin bir parçasını veren kişinin ve parçanın nakledildiği kişinin karaciğeri bir aydan daha kısa bir sürede yenilebilmektedir. Karaciğeri iyileştiren gıdalar ve yapılması gerekenler: İnsanlar beslenmelerinde tükettikleri gıdalarla karaciğerlerini iyice bozabildiği gibi iyileşmesini de sağlayabilirler. Karaciğerdeki hasar sonrasında yenilenmesini sağlamanın en önemli yolu sağlıklı beslenme şeklidir. Doğru gıdalar seçilerek tüketildiğinde karaciğerde detoksifiye ve yenileme kabiliyetini arttırdığı bilinmektedir. 1- Alkol alışkanlığınız varsa bundan kurtulun. Çünkü alkol karaciğerde metabolize olmakta, karaciğerin yükünü arttırarak yenileme sürecini olumsuz etkilemektedir. 2- Yağlı karaciğer hastalığı riskini arttıran kızartmalar ve kızarmış ürünler, tereyağı, yağlı etler, hamburger gibi besinler, biftek, pastırma, sosis, sucuk ve salam gibi yağlı işlenmiş et mamullerinin tüketilmemesi önemlidir. Çünkü yağlı besinlerden uzak durarak karaciğerin sağlıklı hücrelerinin yenilenmesi desteklenmektedir. 3- Taze sebze ve meyveler tüketerek karaciğerin yenileme kapasitesi arttırılabilir. Antioksidan yönünden zengin olan lahana, soğan, enginar, roka, pırasa, acı kabak, elma, çilek ve portakal gibi sebze ve meyveler tüketilmelidir.

4- C vitamini bakımından zengin olan limon suyu, vücuttaki zararlı atıkları dışarı atmada karaciğerin destekçisidir. Bir bardak limon suyu karaciğerin kanı arındırıcı özelliğini arttırmaktadır. 5- Probiyotik besinler özellikle yoğurt karaciğeri sağlığı için çok önemlidir. Yoğurtta bulunan canlı bakteriler karaciğerin enzimini arttırmakta ve durumu tersine çevirmeye de katkı sağlamaktadır. Zerdeçal ve sarımsak da karaciğerin dostlarıdır.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..