Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '14

 
Kategori
Güncel
 

Karadeniz Teknik Üniversitesi ne diyor?

Karadeniz Teknik Üniversitesi ne diyor?
 

Hasan Güçlü - Karadeniz Teknik Üniversitesi ne diyor?


Merhaba değerli okurum;

Türkiye’nin dört yanında üniversite öğrencileri için bu birkaç hafta final sınavlarının başlamasından dolayı öğrencilerin derslere daha fazla ağırlık verdiğini görüyoruz. Kendim içinde konuşmam gerekirse bende onlardan biriyim…

Finallerin ardından kimi öğrencilerin ortalama sorunları olacaktır. Üniversitelerin genellikle dördüncü yarıyılı sonunda 4.00 üzerinden 1.80 ortalama sahip olamayan öğrencilerin üst sınıftan ders almaları engelleniyor. Bu uygulama birçok öğrenciye göre saçma ve yanlış görünse de aslında mantıklı bir uygulamadır. Arabanın tekerleri patlakken araçtan ne kadar verim alınabilir ki…

Şimdi durum yukarıdaki gibi olunca bir öğrencinin üniversiteyi 4 senede bitiremem gibi bir durum söz konusu oluyor. Bu olayla bağlantılı olarak başbakanımızın anayasa düzenlemeler devam ederken, eğitim alanında da başbakanımız öğrencilerin yararına olacağını düşündüğü bir düzenlemeye de gideceğini söylüyor. Bu düzenleme ile birlikte 4 yıllık üniversite okuyan öğrenciler üniversiteyi en fazla iki yıl uzatabilecekler. Hazırlık programına dahil olan öğrencilerin ise hazırlıkla birlikte 7. Yılın sonunda üniversiteyle ilişkileri kesilecektir. Bu uygulamaya her ne kadar karşı çıkanlar olsa bile aslında öğrencinin erkenden okulu bitirip, iş sahibi olmaları için güzel bir teşvik olabileceğini düşünüyorum.

Karadeniz Teknik Üniversitesi ne diyor?

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin farklı bölümlerinden öğrencilere 4+2 sistemini sorduk ve onlar bakın ne diyor…

Sibel  – Moda Tasarımı 2.sınıf öğrencisi

İnşallah yürürlüğe girmez. Eğer yürürlüğe girerse öğrencilerin çoğu mağdur olacaktır. Mantıksız bir uygulama. Sonuçta puanla kazanarak yerleşiyoruz bu bölüme. Üniversitelerde kalabalık olmasın diye 2 yıl hak tanıyorlar. Bu ülkede ne kadar fazla üniversite mezunu artarsa bu devletin yararınadır. Üniversite yetersizse yeni üniversiteler açsınlar. Bunun tek olur yanı yıllarca çabalayan öğrencilerin hayatını kaydırarak olmamalı. Ben yürürlüğe gereceğini düşünmüyorum.

Ülkemizde en çok maddi ve manevi acıdan en çok yardıma muhtaç kişiler öğrencilerdir. Bu ülkenin en fakiri öğrencilerin ne sebeplerle okullarını uzattıklarını düşünmeksizin belki de tek çıkar yollarını ellerinden almak en büyük düşüncesizlik. Aciz olan bunları yapanlar. Ki burs alan birçok borçlu öğrencilerin okullarını bitiremeden dünya kadar borç sahibi olmaları ayrı bır konu. Yani gece gündüz demeden çalışıp istediği bölümü kazanan öğrencilerin mezun olamayıp borçlu çıkması bu devletin en büyük ayıbıdır.

Emine Gökçe  – Matematik Bölümü 4.sınıf öğrencisi

Bir yönden kaldırılmasına doğrudur diyorken bir yandan da haksızlıkların olduğunu düşünüyorum.

Öğrencilerin bazılarına evden para geldiği için çaba sarf etmiyorlar ve okulları uzuyor, bu durum yanlı iken gerçekten kendi emeğiyle okuyan öğrencilerin uzatmaları normal gelebilir.


Devlete hak veriyorum, anarşizm konusunda ve bunun gibi devlet karşıtı davranışlar sergileyenleri 4 yıl bile tutmak gereksiz.

Ahmet Şener  – İktisat Bölümü 4.sınıf öğrencisi

Biliyorsun ki bu üniversitede en azından KTÜ için konuşuyorum sorun çıkaran taşkınlık yapan diğer insanları ve kesimi rahatsız eden gruplar kesinlikle taraf ayrımı yapmıyorum. Sağcısı-solcusu kolektifi AKP gençlik kolları dâhil bu tur grupların başındakiler yönetimindekiler kısaca öncüleri çoğunluğu afla gelmiş ya da su an 8-9. Hatta 10. senesi olan insanlar var. Ben bunların öğrencilik için ilim öğrenmek için okula geldiğini düşünmüyorum. Tek amaçları millete, iktidara, rektöre, eğitim sistemine rahatsızlık vermeleri her şeye muhalefet olmaları yanlış. Muhalefetin her turlusu kabulümdür. Eğer iyiye iyi kötüye kotu derlerse ama bu bahsettiğim muhalefetler genellikle, hatta sürekli iyi de olsa kotu de olsa eleştiriyor…

Fakat şöyle bir durumda var ki. Benim bir tane arkadaşım var onunda adı Ahmet. Bu çocuğun yukarıda bahsettiğim gibi bir durumu yok. Kimseye bir zararı olmamıştır. Fakat okulu uzadı birkaç yıl. Bunun sebebi ise ailevi sorunlarından kaynaklanmaktadır. Bu ve bunun gibiler için bu uygulamanın yanlış olabileceğini de eklemek isterim.

İyi yanları da var, kotu yanları da var ama bu hamlenin yanında devlet birde okulunu 4 yılda bitirene KPSS’de ek puan gibi bir güzellik yaparak, ders çalışmaya teşvik ederse buda eğitim kalitesini artırır ki bence bu da olumlu yönlerinden birisi…

Gülcan – Turizm ve Seyahat Bölümü 2.sınıf öğrencisi

Bu yanlış bir uygulama olur. Farklı sebeplerden dolayı insanların okulları uzayabilir bence. Yaş ile kuruyu aynı kefeye koymamaları lazım. Eğer amaç gerçekten okulda yanlış hareket yapan insanları ayırmak ise başta af ile gelenler var ise onların okulla ilişkileri kesilerek yapılabilir.

Mert Aydın– İktisat Bölümü 4.sınıf öğrencisi

Üniversiteler özerk haklara sahip kurumlardır. Atıyorum tarzında söylemler üniversiteleri kendi malı gibi görüyor olduğunu öğrencilerde müşteri gibi görüyor olduğunu gösterir. Birçok öğrenci sırf maddi durumu iyi olmadığı için öğrencilik yaptığı zaman dilimlerinde iş bulup çalışıyorlar. Durum böyle olunca da eğitime ayırması gereken zamanı zoraki bulduğu ve düşük ücretle çalışmak zorunda olduğu işlere harcıyor ve 4 senelik olan fakülte hayliyle 5-6 vs. yıllara sarkıyor.

Yani 4+2 gibi politikalar yerine başta astronomik fiyatlardan belirlediği ikinci öğretim harçlarını azaltmalı hatta mümkünse eğitimi ücretsiz duruma getirmelidirler.

Hatice– İktisadi idari Bilimler Fakültesi

Mantıklı. Çünkü ne kadar rahat olursa insan o kadar sorumsuz bizim halkımız yaptırım ile iş yapmaya alışkın aksi halde verilen toleransı en son raddesine kadar kullanır.

Fatih Yıldız– Jeoloji Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi

Bence mantıklı. Hiç yoktan el ense yatacaklarına oturur ders çalışırlar biraz. Bende bir yıl daha kalırsam atılacağım zaten…

Simge – İktisadi İdari Bilimler Fakültesi

Aa! dur ani oldu.
Bence mantıksız çünkü üniversite öğrencilerini bu kadar kısması bir şeyleri sürekli engellemeye çalışması yanlış. Adam 6 yılda da bitirir 8 yılda da 10 yılda da bundan ona ne. Ama birazcık da şu yönden de bakarsak eğer böyle bire uygulama da kısıtlamayla öğrenciler belki daha çok çalışır da 4 yılda temiz bitirir. Bu küçük bir ayrıntıydı tabi. Ben mantıksız olduğunu düşünüyorum sonuç olarak.

Arkadaşlarımızın yorumları bu yönde oldu ve kimisi haklı görürken kimisi de eksik görüyor ve de yanlış. Arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çok ders çalışın ki okuldan kovulmayın diye ufak bir espri yaparken, öğrenci arkadaşlarıma final sınavlarında başarılar diliyorum…

Ne zaman gelişiriz:

“Yapılanları yanlış olarak değerlendiren önyargımızı yıkıp, her yapılana muhalefet olmamamız gerektiğini anladığımız zaman.”

Saygılarımla

Hasan GÜÇLÜ

 
Toplam blog
: 31
: 731
Kayıt tarihi
: 05.12.11
 
 

Hayatın her anından tad almayı bilmelisiniz... ..