Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '16

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

Katar\Doha yarımadanın yükselen incisi

Katar\Doha yarımadanın yükselen incisi
 

QATAR


(CANFEDA DURSUN )
 
Katar hangi ülkededir? Bu soruya öncelikli olarak cevap vermek gerekirse, Katar’ın bir şehir olmadığını bir ülke olduğunu belirtmek isterim. Dünyanın en zengin Arap devletlerinin başında gelen Katar, güney batı Asya’da yer alır. Yarımada şeklinde bir coğrafi yapıya sahip olan ülke, Basra Körfezi boyunca uzanır yazları oldukça kurak geçermiş. Ülkenin altında yer alan petrol yatakları ülkenin kaderini değiştiren en önemli unsurdur. Petrol öncesi Katar’da başlıca geçim kaynağı inci dalıcılığı ve balıkçılık olarak bilinmekteydi. Bir zamanlar Osmanlı toprağı olan Katar daha sonra İngiliz mandası altına girmiştir. Katar’ın en büyük ve en gelişmiş şehri Doha’dır. Bu şehir ayrıca ülkenin başkentidir. Katarın nüfusu yaklaşık 2.2 milyon civarındadır ve bu nüfusun yarısından fazlası da göçmen kesim oluşturur. Katarlılar özel vatandaş konumundadırlar ve ortalama her 5 katar vatandaşından 4’ünün ya petrol yatağı ya da petrol yatağının bir kısmının hissedarı olduğunu bilinmekte. Ülkede üretim neredeyse hiç yapılmamaktadır. Ülkede petrol dışında inşaat ve hizmet sektörlerinin önemli bir yeri söz konusudur. Hizmet sektöründe çalışanların çoğunluğunu Asyalı göçmenler oluşturmaktadır. Katar vatandaşları vergiden, elektirik, su, gaz gibi ücretlerden tamamen muaftırlar ancak yabancı uyruklu kişiler ise bu konuda herhangi bir ayrıcalığa sahip değildirler. Katar vatandaşlığı, Katar’da yaşayanlar için büyük ayrıcalıktır ancak Katar vatandaşlığı sadece soy bağı ile iktisap edilebildiğinden göçmenlerin bir Katar vatandaşıyla evlenmeksizin vatandaşlığı kazanmaları mümkün değildir. 
 
Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Katar’ın başkenti Doha ’ya doğru seyahatimize başlıyoruz. Bakalım bizi neler bekliyor ?
 
Katar'a gitme  fikrimiz nasıl gerçekleşti hemen anlatayım. Katar’da yaşayan Uçak Mühendisi olan kuzenimiz 3 kardeş olarak bizi yanına davet etti. Bizde hemen gerekli işlemleri yaparak billetimizi ve pasaportumuzu hazırladık. 3’müzde çok heycanlıydık. Oldukça külfetli olan uçak biletlerini aldıktan sonra Ankara’dan kalkan Qatar Airways ile 4 saatlik uçuşumuza başladık. Hostestlerin oldukça samimi olması ve uçakta verilen yemekler, ikramlar olsun bambaşka lezzetler idi.  
 
Türk vatandaşları kapıda vize alabildiklerinden vize konusunda rahat olabilirsiniz. Yalnız, ödemeyi kredi kartı ile yapıyorsunuz. Nakit kabul etmiyorlar. Ücret 100 Katar reali yani 60 TL. Kısacası vize işlemleri 5 dakikada bitiyor. Devlet dairelerinin hepsinde ödemeler kredi kartıyla yapılıyormuş. Bu işlemi de hallettikten sonra bizi karşılayan kuzenimiz ile eve doğru yola çıktık. Doha’yı ilk olarak gece görme şansım oldu ve inanılmaz etkileyici geldi. Devasa gökdelenler ve onların üzerindeki ışık showları harika gözüküyordu. Hemen arabadan inip devasa gökdelenlerin ışık gösterilerini izleyip turist Ömer edası ile fotoğraf çekildik ?
 
Daha sonra karnımızın zil çaldığını fark edince Katar’ın meşhur kebapçısı olduğunu söyleyen kuzenimiz bizi oraya götürdü. Bildiğiniz bizim kokoreççi gibi bir dükkan ama kuyruklara girmiş onlarca insan ve burada kebaplar yapılıyor. Damak lezzetleri az çok bize benziyor. Benim Doha’daki ilk günüm Al Corniche’ de geçti ve buradan muhteşem Doha fotoğraflarını çekerek günümü tamamladım.
 
Gideceğiniz yerlere bir araçla gitmek mühim çünkü burada otobüs, metro sistemi yok, onun için genelde şahsi araçlar ve taksiler kullanılıyor.
 
Katar'da bir diğer günümüzü ise Desert Safari de geçirdik. Aslında en büyük hayalimiz olan bir aktiviteyi gerçekleştirecektik. ‘’Safari’’  ? 
 
Uçsuz bucaksız bir çöle sahip olan Desert Safari ’nin bir yanıda Hint Okyanusu ile çevrili. Bir yandan jeep ile diğer yandan da atv’ler ile safari turumuzu gerçekleştirdik. Zengin arap’ların lüks tutkusu çölde de vazgeçilmezleri arasındaydı. Daha sonra bu eğlencenin ardından Hint Okyanus’unu izlemeye gittik. Burada bir çok Arap genç çölde yarış yapıyorlar ve paraşütlerle okyanus üstünde geziyorlardı. Bol görselli bir eğlenceliydi.
 
Bu güzel günün ardından Villaggio Mall alışveriş merkezine gittik, sanırım ülkemizde böyle bir avm yok. Katarlıların devasa projelerinden bir tanesi daha.  AVM’ yi Venedik gibi yapmışlar ve botla etrafı geziyorsunuz.Bu Araplar harbiden keyiflerine düşkünler ?
 
AVM inin dışında da göz alıcı gökdelenler de bulunuyor.
 
Bir diğer günümüzü ise Doha’ nın en önemli müzesi olan İslamic Art Muesum (İslam Sanatları Müzesi) ne giriş yapıyoruz ki burası gerçekten görülmeye değer.
 
Burada çok önemli İslam eserlerini görebilir, City Center ve denize bakan manzaralı kafeteryalarında bir şeyler içip dinlenebilir hatta parklarında oturabilirsiniz, ve bu müzede Türkiye'den gelmiş olan bir çok tarihi eser de bulunmakta özellikle çiniler. Günü geçirmek için çok ideal ve farklı bir yer ve muhteşem fotoğraflar yakalanabilinecek bir yer burası.
 
Müzeyi de gezdikten sonra Conichie de uzun bir yürüyüş yaptık ? Tüm City Centre gözlerimizin önündeydi. Görmüş ve göremeyeceğim her türlü lüks araçlar ve okyanusda bulunan çok sayıda yatlar. Genelde her Katarlının bir yatı bulunurmuş.
 
Ve bu yürüyüş yolunun sonunda Katar'ın simgesi ve gelir kaynağı olan istiridye içinde inci simgesinide görmüş oluyoruz.
 
Gez gez bitmeyen Cornichie den sonra bir sonraki durağımız Souq Waqif. Burası turistlerin çok tercih ettiği bir yer cafeler ve hediyelik eşyaların satıldığı yer. Az miktarda bolca hediyelik eşya alabiliyorsunuz. Sokaklarda hint kınası yapan birçok kınacı var. Burada birde pet shoplar var envayi şekilde her türlü hayvan satılıyor.
 
Son günümüze kadar Katar'ı doya, doya gezdik ve mutlu bir şekilde ayrıldık ?
 
Bu güzel turumuz Hamad Internotinal Airport a son buluyor, Ankara için 4 saatlik yolculuğumuz başlasın?
 
HOŞÇAKAL GÜZEL KATAR 
 
 
 
 
Toplam blog
: 6
: 213
Kayıt tarihi
: 21.12.16
 
 

Medya ve İletişim Öğrencisi- Savaş Muhabiri olma yolunda adım adım. ..