Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kaybediyoruz kültürümüzü

Kaybediyoruz kültürümüzü
 

Bir birkimdir kültür. Toplumların yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktarılan deneyimlerinden ve yaşam tarzlarından oluşan bir birikim. Nasıl ki bir insanın karakteri olmalıysa, bir kültürü olmalıdır toplumların. Kanunlarla ya da kolluk güçleriyle sağlayamadığınız asayişi sağlaması için bir kültürü olmalıdır toplumların. Millet olabilmesi için bir kültürü olmalıdır toplumların, insani değerlerin yaşatılabilmesi için bir kültürü olmalıdır toplumların, birlik içinde yaşayabilmesi için bir kültürü olmalıdır toplumların...

Maalesef ki kaybetmeyiz bugünlerde kültürümüzü. Yozlaşmaktayız hep birlikte, beğenmez olmuşuz kendi kültürümüzü, avrupalılaşmak adına. Ama tam olarak benimseyemiyoruz avrupa kültürünü de, sıkıştık kaldık aralarda bir yelerde. Biz de bilmiyoruz nerede olduğumuzu.

Daha önce gördüm ben bu yolun sonunu. Kırgızistan dan bahsediyorum, üç yıl yaşamışlığım var başkenti Bişkek te. klasik Ruslaştırma politikasına kurban gitmiş Kırgız kültürü de ( bizim de anrupalılaştırma politikasına kurban gitmekte olduğumuz gibi). Tamamen kaybetmişler kendi kültürlerini ve tam olarak adapte olamamışlar da Rus kültürüne. Kültürsüz kalmışlar yani. Utanır olmuşlar kendi kültürlerinden, Ayıplar olumuşlar sokakta Kırgızca konuşanları. Öyle ki orada yaşarken zamanla daha çok sever olmuştuk asırlardır kavgalı olduğumuz rusları, Aynı ırktan geldiğimiz kırgızlardan. Özellikle tercih eder olmuştuk Rusların daha fazla olduğu yerlerde yaşamayı. Bir kültüre sahiptiler çünkü ne kadar bize yabancı olsa da bir kültürleri vardı en azından.

Ve üzülerek görüyorum ki aynı yollardan geçmekteyiz biz de ve az kalmış yolun sonuna. Esir etmişiz binlerce yıllık kültürümüzü yüz yıllık amerikan kültürüne, özgürlük demişiz hedonizmin adına, gençlik demişiz saygısızlığın adına, sanatçı demişiz magazin programlarında fink atmaktan başka becerisi olmayanlara, selülitlerine önem verir olmuşuz insanların yaptıklarından daha çok, marifet sayar olmuşuz konuşurken araya ingilizce kelimeler sıkıştrmayı, İngilizce olmuş bütün tabelalarımız, internette kullandığımız bütün lakaplar igilizce, hiç şaşırmayacağım artık Ayşelerin yerini jenniferlar, Ahmetlerin yerini Johnlar alırsa...

Hep aynı kalsın demiyorum, yaşayan bir varlıktır kültür ve haliyle değişmelidir, gelişmelidir, etrafındaki diğer kültürlerden de etkilenmelidir. Ama kaybetmemelidir özünü. Belki biz tamamen kaybetmiş değiliz kültürümüzün özünü, ama eğer öğretemezsek yeni nesile, Devam edersek bu şekilde umursamamaya biliyoruz galiba hepimiz ne olacağını.

 
Toplam blog
: 44
: 752
Kayıt tarihi
: 06.06.07
 
 

İHL mezunu,  metalci bir vatandaşım. Arkadaşlarım dengesiz diye hitap ederler, aileme göre ağırba..