- Kategori
- Türk Mutfağı
Kek kalıbında haşhaşlı-cevizli çörek
Malzemeler:
1, 5 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İÇ MALZEME:
1 kase çekilmiş haşhaş
1 su bardağı ceviz kırığı
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı tahin
1 su bardağı sıvıyağ
Aralarına sürmek için;100 gr. yumuşak margarin
Üzeri için; 1 yumurta sarısı ve 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
YAPILIŞI
Mayayı yoğurma kabına alın ve üzerine 2 kaşık şekeri serpin. Ilık süt ve suyu ekleyip, mayanın kabarması için 5 dakika bekletin.
Sirke ve tuzu da ekleyip, azar azar un ilave ederek; kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur yoğurun.
Ağzı kapalı olarak hamuru 15-20 dakika mayalandırın.
Hamur mayalanırken iç malzemeyi hazırlayın. Bunun için; tüm iç malzemeyi derin bir kapta karıştırın.
Mayalanan hamuru sıvıyağ ile yağladığınız tezgaha alın ve 10 eşit parçaya bölün.
Her parçayı servis tabağı büyüklüğünde açın ve yumuşak margarin ile yağlayın. Açtığınız ve yağladığınız hamurlara iç malzemeden sürün.
Hamurları üst üste koyun ve elinizle bastırıp, çekiştirerek büyültün.
Hamuru rulo yapın ve her iki ucundan ters taraflara doğru burgu yapın( kek kalıbınızına sığacak kadar olmasına dikkat edin ).
Kalıbınızı yağlayın ve ruloyu yerleştirip; üzerine yumurta sarısı+sıvıyağ karışımını sürün.
Çöreğinizi kalıpta 10 dakika kadar bekletin ve 180 derecede altı-üstü kızarana kadar pişirin.
Bu ölçüler büyükçe bir kek kalıbına denk geliyor.
Fırından çıkan çöreği ters çevirip, kalıptan ayırın ve servis tabağına alın. Dilimleyip, sıcak sıcak afiyetle yeyin.