Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '17

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kelimeler Neden Önemli?

Sözlü iletişimin ilk kaynağıdır kelimeler. Sosyo-kültürel etkenler ve taklit ile şekillenen beynin ana dil merkezi hangi dili taklit ediyor isek o dile göre şekillenir yani benim Türk bir ailede doğmam dil merkezimin türkçe olacağı anlamını taşımayabilir. Türk bir ailede doğsam bile küçük bir yaşta yani 4 yaş civarına kadar İngiliz bir ailenin yanında ana dil merkezim ingilizce olabilir. Tabi öncelikle dil daha sonra kelimeler bizim algımızı da şekillendirmektedir.

Kullandığımız birçok kelime özünde kullanıldığı anlama gelmese bile tarih süzgecinde insanların ihtiyaçları yada zaafları kelimelerin öz anlamı dışında kullanılmasına neden olmuştur. Kelimelerin ihtiyaçlara göre şekillenmesinin en güzel örneği La Lydalılar dan verebiliriz. Bu kabile de rakam yok yani rakamları bilmiyorlar fakat yirmibin midyeyi üçe bölüp beş ile çarpabiliyorlar. Rakamları bilmeyen bu insanlar bunu nasıl başarıyor derseniz; ortada bir ihtiyaç söz konusu, bu kabile de midye başlık parası ve kendilerine eş alırken bunu ödemek zorundalar. İşte burada bir ihtiyacın öğrenmeyi de nasıl etkilediğini görmüş olduk.

Kullandığımız dil latin kökenli bir dilin alfabesini taşıdığı için biz bu dili kendi ihtiyaçlarımıza göre şekillendirmişiz. Örneğin;çocuk bizim için küçük bireyi ifade ediyorken kelimenin kökeni domuz yavrusu demektir, kaltak kelimesi ne kadar kötü bir ifade değil mi? ama kelime kökü "eğerin ahşap kısmı"olarak tanımlanmıştır .Bunlar gibi birçok kelime asıl anlamlarının dışında bizlerin sosyokültürel çevremizden evrilerek değişik anlamlarda kullanılmaktadır. Bu ve buna benzer kelime köklerini merak edenler "nişanyan.com" üzerinden araştırabilirler.

Sağlıcakla kalın

Ahmet AKCA /nYüze Bakan Adam

 
Toplam blog
: 13
: 221
Kayıt tarihi
: 31.07.17
 
 

Kurumlara ve bireylere kendini geliştirme sürecinde eğitim ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Aldı..