Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '17

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Kendine Yabancılaşma ve Gerçekdışılık Çözülmesi

Kendine Yabancılaşma ve Gerçekdışılık Çözülmesi
 

Kendine Yabancılaşma (Depersonalizasyon)


Dissosiyatif Amnezi ve Dissosiyatif Füg'ü daha iyi anlayabilmek için öncelikle "Dissosiyatif" yani çözülme bozuklukları kavramını biraz bilmek gerekir.

Dissosiyatif bozukluklar bireyin bütünlüğünü parçalayıcı, bölücü bozukluklardır. Bu bozukluklar söz konusu olduğunda birey stres ya da kaygıyı azaltarak kendi kişiliğinden kaçar. Bireyin bilinci bölümlere ayrılır ve ilişkisiz bir biçimde işlemeye başlar.

3 temel dissosiyatif bozukluk vardır.

     1) Kimlik Çözülmesi Bozukluğu (Çoklu kişilik)

     2) Unutkanlık Çözülmesi (Dissosiyatif Amnezi)

     3) Kendine Yabancılaşma (Depersonalizasyon) / Gerçekdışılık (Derealizasyon)

Daha önceki yazılarımızda 1. ve 2.maddedeki bozuklukları ele aldık. Şimdi ise 3.maddedeki "kendine yabancılaşma ve gerçekdışılık" çözülmelerini ele alacağız.

  • Kendine yabancılaşma (depersonalizasyon): Kişi kendi benliğini, bedeninin tümünü ya da parçalarını, hareketlerini, duygularını değişmiş, kendisini eskisinden farklı, yabancı bir varlık olarak görür. Kişi bu durumları, sanki kendi bedeninden çıkmış ve kendisini dışarıdan gözlüyormuş gibi anlatır.

Örneğin; zaman ve uzay algısında bozulmalar, kol ve bacakların olduğundan çok uzun ya da kısa görünmesi, bireyin kendini robot hissetmesi, bireyin kendini rüyada veya bedeninden ayrı olarak hissetmesi gibi durumlar görülür.

Nedenleri: Depersonalizasyon bozukluğunun sebepleri hakkında çok az şey biliniyor ama biyolojik ve çevresel faktörler genelde rol oynamaktadır. Diğer dissosiyatif bozukluklar gibi depersonalizasyon bozukluğu çoğunlukla kişinin deneyimlediği veya tanık olduğu "yoğun stres veya savaş, istismar, kazalar, felaketler veya aşırı şiddet gibi travmatik bir olayla" tetiklenir.
 
Depersonalizasyon birçok psikiyatrik bozukluğun ortak bir belirtisidir ve saldırılar, kazalar veya ciddi hastalıklar gibi tehlikeli durumlarda sık sık gerçekleşir. Ayrı bir bozukluk olarak depersonalizasyon oldukça nadirdir.
 
  • Gerçekdışılık (derealizasyon): Kişi çevredeki eşyaları, insanları, doğayı olduğundan değişik, yabancı, aşırı renkli veya renksiz, yapay, gerçek değilmiş gibi algılar. Bazen daha önce içinde yaşanılmamış bir yer, olay kişiye bildik, tanıdık, daha önce yaşanmış gibi gelir. Kişi kendisini daha önce orada yaşamış, o olayı görmüş gibi algılar. Buna “gördüm sanı (dejavu) olayı” denir. Kişi zaman zaman da bildik, tanıdık bir yeri veya olayı hiç görmemiş, yaşamamış gibi algılar. Buna “hiç görmedim sanı olayı”denir.
 
Unutmayın! Bu kendine yabancılaşma ya da gerçekdışılık yaşantıları sırasında gerçeği değerlendirme bozulmamıştır. Gerçeği değerlendirme psikotik bozukluklar (şizofreni) da bozulmuştur.
 
Tedavi: Dissosiyatif bozuklukların kendilerini tedavi etmek için hiçbir ilaç yoktur. Ama aynı zamanda depresyon veya anksiyeteden mustarip dissosiyatif bir bozukluğu olan kişi antidepresanlar veya anksiyete karşıtı ilaçlar gibi ilaçlarla tedaviden faydalanabilir. Depersonalizasyon ve derealizasyon'da genelde psikoterapi yöntemi (özellikle bilişsel terapi, aile terapisi, sanat terapisi, müzik terapisi) kullanılmaktadır.
 
Toplam blog
: 21
: 1532
Kayıt tarihi
: 10.08.17
 
 

Hem psikolojik danışmanım hem bir klinik psikologum.      Türk Psikologları Derneği "Denetim ..