Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '22

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe Kulak Ameliyatı Kaç Yaşından İtibaren Yapılabilir?

Kepçe kulak ameliyatı ya da otoplasti, anne babaların en çok araştırdığı operasyonlardan biridir. Toplumda yaygın olarak görülen kepçe kulaklar eskiden ebeveynler tarafından önemsenmezdi, şimdiyse durum farklı. Bu sorunun çocuklarda ciddi psikolojik travmalara bile yol açabileceğinin bilincinde olan yeni nesil ebeveynler, tedavi için geç kalmaktan endişe ediyorlar. Peki, kepçe kulak ameliyatı için doğru yaş diye bir şey var mı? Bu ameliyat kaç yaşından itibaren yapılabilir?

Kepçe kulak ameliyatı (otoplasti) kulakların şeklini ve konumunu değiştirmek amacıyla yıllardan beri gerçekleştirilen oldukça basit bir prosedürdür. Otoplasti, kepçe kulaktan muzdarip olan hastaların yanı sıra, birbirinden farklı boyutta olan ya da kulakları kafalarına göre büyük gözüken kişilere de uygulanmaktadır. 

Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı?

Kepçe kulak problemi genellikle genetik sebeplerden kaynaklanmaktadır, bu nedenle kulak gelişimi tamamlandıktan ve kepçe kulak görüntüsü fark edildikten itibaren ameliyat gerçekleştirilebilir. Genel olarak 5 yaşından itibaren yapılan otoplasti cerrahisi, cerrah tarafından gerekli görülürse 3 yaşından itibaren de gerçekleştirilebilmektedir. 

Ameliyatın ileriki yaşlarda gerçekleştirilmesi de elbette mümkündür, çünkü kepçe kulaklar büyük çoğunlukla bireyin fiziksel sağlığına zarar verecek nitelikte değildir. Buna karşın kepçe kulak görüntüsü özellikle okul çağlarındaki çocuklar için travma yaratıcı nitelikte olabilir. Bu yaş grubundaki çocuklar akranlarının kepçe kulaklı olması, gözlük veya diş teli takması gibi fiziksel özellikleriyle alay etmeye meyillidir. Çocukken yaşanan psikolojik travmaların bireylerin ileriki yaşlarını önemli ölçüde etkilediği bilinmektedir; bu nedenle uzmanlar olası bir problemin önüne geçmek için kepçe kulak operasyonun okul çağından önce 5-6 yaşlarında yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.

Ameliyattan Sonra İz Kalır mı?

Yukarıda belirttiğimiz gibi otoplasti cerrahisi basit bir prosedürdür. Operasyon, çocukları korkutmamak ya da strese sokmamak amacıyla genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Yetişkin hastalarda da hem hasta, hem de hekim konforu açısından biz kendi pratiğimizde genel ya da lokal anestezi tercih ediyoruz.

Standart bir kepçe kulak ameliyatı 1-1,5 saat kadar sürmektedir. İşlem kulak arkasından açılan ufak ameliyat kesileri ile gerçekleştirilir ve bu izler güzelce saklanır. Böylece ameliyattan sonra görünür bir yara izi kalmaz. 

Kepçe kulak ameliyatından sonra hastalar birkaç saat gözetim altında tutulur ve aynı gün içinde taburcu edilirler. Ameliyattan sonra kulağın yeni şeklini sabitlemek için kullanılan bandaj ve baskılı tamponlar bir haftadan kısa süre içinde çıkartılır ve sonuçlar ortaya çıkar. 

Kısacası kepçe kulak ameliyatı hem prosedür bakımından hem de iyileşme süreci bakımından gayet kolay geçen bir operasyondur. Bu operasyonun her yaşta uygulanması mümkün olsa bile, çocukların ileride sosyal hayatlarında daha başarılı olmaları için ne kadar erken gerçekleştirilirse o kadar iyidir. 

 
Toplam blog
: 150
: 48
Kayıt tarihi
: 09.06.16
 
 

Burun estetiği, hekimin sanata ilişkin felsefesinin canlı dokular üzerinde hayat bulmasıdır… Este..