Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '12

 
Kategori
Sağlık
 

Kestanenin insan sağlığı açısından yararları

Kestanenin insan sağlığı açısından yararları
 

KESTANE (ALINTI)


Kestane, kışın vazgeçilmez bir kuru yemiştir. Hele dışarıda satıcıların kestane patlatması ne güzel olur. Dışarı çıktığımda görürsem az da olsa muhakkak alırım.. Evde düdüklü tencerede haşlayıp yemesinin tadına doyum olmaz.. Bazen fırında patlatıyorum. Kestanenin insan sağlığı açısından faydaları da saymakla bitmiyor. Kerestesi ve ağacı, çiçekleri ve yapraklarının ekonomik olarak en önemli ürünler arasında yer alır. Kestane ağacı sudan çürümeye karşı çok dayanıklı olduğu için KARADENİZ Bölgesinde, tekne yapımında kullanılır. Şeker içeriği yüksek olduğundan, bu bitkinin erkek çiçekleri bal arılarının ziyaret yeridir. O nedenle bu bitkiden elde edilen ballar doğal ve mükemmel bir tatdadır. Erkek çiçeklerinden elde edilen çay, sinüzite karşı iyi gelir. Kestane diğer sert kabuklu meyve türlerine göre daha az yağ içermekle beraber, insan vücudu için gerekli olan yağ asitlerinden özellikle Lineoleik asit bakımından zengin bir kaynağı olarak ön plana çıkıyor. 'Lineoleik asit' kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde etkili olduğu, ayrıca özellikle çocukların beyin ve retina gelişimi üzerinde de önemli etkide olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Kestanenin kıtlık yıllarında uzun kış dönemlerinde halkın gıda ihtiyacının karşılandığı ve 2. Dünya Savaşı'nda çavdar unu ile karıştırılıp ekmek yapımında kullanıldığı biliniyor. . Kestane ile yapılan yiyeceklerin başında kestane tatlısı, kestane pastası, kestane pudingi, çikolatalı kestane tatlısı ve buna benzer lezzet geliyor. Taze tüketimi çok yaygın olan kestanenin bir kısmı da şekerleme sanayinde kullanılıyor. Türkiye'de kestane ile hindi dolmasının içi hazırlandığı gibi bazı et yemeklerinde de bezenti olarak kullanılıyor. Avrupa ülkelerinde bunlara ek olarak, kestane hamuru gıda sanayinin çok çeşitli dallarında değerlendiriliyor. Kestane potasyum, fosfor, magnezyum, demir, klor, kalsiyum ve sodyum mineralleri bakımından zengindir. Ayrıca C, B1, B2 Vitaminleri içerir. Fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı bir sağlık iksiridir.Kalp ve kas sistemini uyarır, organizmanın su dengesini düzenler, kasları güçlendirir, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önler.Cinsel gücü arttırır, İnsanlar için bir enerji kaynağıdır. Damar sertliği ve şeker hastalıkları olanlar, ölçülü miktarda tüketmeli. Sağlıklı mutlu günler dilerim.

 
NAHİDE ÇELEBİ 
 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..