Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '10

 
Kategori
Teknoloji
 

Kim annesinin telefonunu Rum Cumhuriyeti'ne verir?

Bazı şeyler vardır, kazanmak için çaba sarfetmeniz gerekir: Örneğin olimpiyatlarda altın madalya uğruna 10 sene sabah erken kalkıp koşu antrenmanı yapmak gibi… Başbakan olabilmek için 15 yaşından itibaren siyasetin içinde olup özel hayatının kalmaması gibi… Bir icat yapabilmek için on yıllarca çalışmak gibi…

Geçtiğimiz günlerde ülke gündeminde suni bir biçimde bedava telefon furyası başlatıldı. Bundna yaklaşık 10 sene önce de varolan data üstünden ses taşıma programları gazete sayfalarında birileri öyle istedi diye yayımlanmaya başladı. Kullanıcıların sese para vermesi yerine dataya para vermesini “telefonlar bedava oluyor” şeklinde yorumlayan kimi basın mensupları, halkı yanlış yönlendirdi.

Aslında yanlış yönlendirmenin içinde eksik yapılan başka şeyler de vardı: Adım gibi eminim Viber isimli programcığın kullanım şartlarının içinde ne yazdığını bir Allahın kulu açıp okumadı. Bunun nelere malolabileceğini birlikte birkaç satır okuyarak bakalım:

Viber kullanım şartlarında açık bir biçimde tüm aramalar ve bunların kayıtlarını saklarım siz de buna karışamazsınız diyor.

Viber açık bir şekilde senin kayıtlarını öngördüğüm kişilerle paylaşırım diyor.

Viber açık bir biçimde benin şirketimin adı Viber Media Inc ve benim dükkan Güney Kıbrıs’ın Limasol şehrinde diyor.

Başlık Rum ya da Türk gibi bir ayrımcılık yapmak için yazılmadı. Ama birileri sizi dinliyor. Birileri kiminle ne konuştuğunuzu saklıyor ve bunu yapanlar da tüm dünya ülkeleri arasında aramızın en kötü olduğu Güney Kıbrıs… Bunu da ne için yapıyoruz? Aynı uygulamanın kurlu olduğu iki telefon birbiriyle konuşurken data parası versin diye… Kelimenin tam anlamıyla 3 kuruş için…

O zaman onu kullanmayalım diğerini kullanalım diyenler için… İnternet yaşı büyük olanlar bilirler, Skype şirketinin kökeninde İsveçli iki girişimci vardır. Onların da işi Kazaa isimli korsan yazılım paylaşım programını dağıtmaktı. Mahkeme korsan şarkı dağıtımı yapıyor diye uygulamayı kullananlara yüzlerce dava açtı. Bu yazılımın içindeki casus yazılımlar yüzünden 2004 yılında Cnet gibi teknoloji siteleri bu ürünün dağıtımını durdurdu. Mahkemede 100 milyon dolar ceza vermeyi kabul ettilerb. Akabinde telefondan (sözde) bedava konuşturma işine girdiler.

Ben dakikası birkaç kuruşluk ücretsiz konuşma için annemin telefonunu Rum Cuhuriyeti’ne vermezdim.

Bu ülkede bunun yapılmasını istemeyen milyonların olduğuna eminim.

Bu ülkede BTK gibi kurumların işi “bu boyutta” ele alması gerektiğini de tartışacak kimse yoktur.

 
Toplam blog
: 69
: 9106
Kayıt tarihi
: 06.07.06
 
 

Yaklaşık 10 sene Milliyet gazetesi ve yayın grubunda çalıştıktan sonra basın ve sosyal medya danış..