Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '15

 
Kategori
Teknoloji
 

Yerli telefon üretimi yeterli mi?

Yerli telefon üretimi yeterli mi?
 

EU5 ülkelerinin mobil teknolojilerden elde ettikleri yıllık gelir yaklaşık 120 milyar dolar.


Geçtiğimiz günlerde dünyanın önde gelen iki dijital danışmanlık şirketi oldukça önemli verilerin yer aldığı mobil teknolojiler, dijital ve sosyal medya kullanımına yönelik araştırmanın sonuçlarını açıklandı. Bunlardan biri Türkiye'yi doğrudan etkiliyor.
 
Öncelikle The Boston Consulting Group tarafından mobil teknolojilerin ekonomiye etkisi üzerine hazırlanan raporun sayısal verilerine değinmek istiyorum.
 
Mobil teknoloji, son 10 yıl içerisinde hayatımızda oldukça önemli bir yere sahip oldu. Mobil oyunlar ve sosyal platformlar, mobil teknolojilere olan ilginin oldukça artmasına sebep olmasıyla birlikte, ülkelerin ve özel sektörlerin ekonomik olarak da gelişimlerini doğrudan etkiledi. Mobil teknolojiler, EU5 olarak adlandırılan grupta yer alan Avrupa'nın beş büyük ekonomisine yılda ortalama 120 milyar dolar gelir sağladı ve bu ülkelerde yaklaşık 3 milyon kişi istihdam edildi.
 
Dünya nüfusunun %35'i interneti aktif olarak kullanıyor
Geçtiğimiz günlerde, We Are Social tarafından ülkelerin dijital ve sosyal medya raporları açıklandı. 2015 itibariyle 7 milyar olan dünya nüfusunun internet kullanıcı sayısı yaklaşık 2,5 milyar olarak belirlendi. Bununla birlikte sosyal medya son 12 ayda oldukça önemli bir gelişme kaydederek, dünya çapında 2 milyar aktif kullanıcıya ulaştı ve %26 penetrasyona sahip oldu. Kullanıcıların en çok tercih ettiği platform ise, geçtiğimiz sene içerisinde üye sayısında düşüş yaşanmasına rağmen yine Facebook oldu. Facebook'u anlık mesajlaşma uygulaması QQ, Qzone, Whatsapp, Wechat, Google+, LinkedIn, Twitter, Tumblr ve Tencent Weibo takip ediyor.
 
Peki Türkiye'nin dijital haritası nasıl?
Yaklaşık 78 milyon nüfusa sahip Türkiye'nin dijital ve sosyal medya karnesine bakmadan önce, Türkiye'de mobil kullanıcı sayılarının son durumuyla ilgili bazı bilgileri hatırlatmak istiyorum.
 
2013 yılında mobil internet aktif kullanıcı sayılarının yayınlandığı raporda ilk sırada yer alan Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında %91 oranında aktif kullanıcıya sahip. Türkiye'nin 2014 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %10,8 artış göstermesi geçtiğimiz yılın sonunda da yine listenin en üst sırasında yer alabileceğini gösteriyor.
 
Raporun devamında ise internet kullanıcı sayısındaki yıllık büyümeye değiniliyor. Buna göre Ocak 2014'ten bu yana internet kullanıcı sayısı %5 artarak, 37,7 milyon'a ulaştı, mobil platformlardan aktif sosyal medya hesap kullanımı ise %14 oranında önemli bir artış gösterdi.
 
İlk sırada Facebook var
Türkiye'de kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen dijital ve sosyal medya platformları durumunu gösteren tabloda Facebook, %45 penetrasyon ile yaklaşık 35 milyon üyeye ulaştı ve dünyada da olduğu gibi ilk sırada yer aldı. Facebook'u Whatsapp, Facebook Messenger, Twitter, Google+, Skype, Instagram, LinkedIn, Pinterest ve Viber takip etti.
 
Raporun devamında dikkat çeken veriler şu şekilde:
 
Türkiye'de yaklaşık 38 milyon aktif internet kullanıcısı günde ortalama 4 saat 51 dakikasını masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar aracılığıyla internette geçiriyor. Mobil platformlarda ise bu süre 1 saat 53 dakika, sosyal medyada geçirilen süre ise 2 saat 56 dakika olarak belirtildi.
Türkiye'de mobil internet penetrasyonu %36'ya, sosyal medya penetrasyonu ise %44'e, akıllı telefon penetrasyonu ise %30 ulaştı.
 
Mobil abone sayısı 68 milyona ulaşırken, penetrasyonu ise %84 olarak belirtildi.
 
Raporun tamamı için: http://www.slideshare.net/wearesocialsg/social-digital-mobile-around-the-world-january-2014?ref=http://wearesocial.net/blog/2014/01/social-digital-mobile-worldwide-2014/
 
 
Toplam blog
: 9
: 986
Kayıt tarihi
: 23.07.12
 
 

Blog. ..