Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '14

     
    Kategori
    İnançlar
     

    Kimdir Yeremya ?

    Kimdir Yeremya ?
     

    Yaremya


    Duyanınız vardır muhakak.. Duymayanlar için belirmek gerekirse Yeremya tanrı tarafından gönderildiğine inanınmış, bir (İbrani kökenli) yahudi  Peygamberdir. 
     
    Yahudanın  başkenti olan (günümüz Kudüs sınırlarında) Yeruşalim şehrinin bir köyünde, bir tapınak rahibinin oğlu olarak dünyaya geldi.  (Nebukadnezar'ın kudusu kuşatmasınin öncesi ve sonrası devirlerinde yaşadı. )
     
    Yaşamı boyunca çok yerde görüldüğü söylenir. Tanrıya karşı gelen İsrailoğullarını güzel ahlaklı, erdemli olunmasına ve iyilikle davranmalarıını hayatının sonuna dek öğütler. Bu öğütlerine uymazlarsa Tanrının büyük bir yıkımına karşı kalıcaklarına dair çok defa uyardı.
     
    İsrailoğularının yaptığı günahkar davranışlarının düzeltmesi adına Kutsal Kıtabı yazan Yeremya. Kitapta 52 bölümünde İsrailoğullarına öğüt verirken, 5 bölümünü ise şiirlerine ayırdı. Kitabının içinde yazanların, Tanrının israiloğullarından istedikleri olduğuna ve muhakkak uyulmalarını gerektiğine, putların ilah olmayan sadece bir heykel olduğunu onlara inanmalarına devam ederlerse büyük bir felaketin onları beklediğine karşı uyarır. İsrailli yöneticiler onun yazdıklarının deli saçması olduğunu, kendisinin ve ona inanların büyük bir sapkın olduğunu düşüncesindedir. Yeremya nın yazmış olduğu Kutsal kitabı okuyan İsrailli yöneticiler ise bıçakla kitabı kesip, ateşe atmışlardır. Kitabının kesilip ateşe atıldığını öğrenen Yeremya öfkelense de Tanrının ona sakin ol ve bir kitap daha yaz dediğini söyleyip, bir kitap daha yazar.
     
    Yazdığı 2.kutsal kitapta şiir ve öğütlerine yer verirken, ilave olarak İsrailoğullarının kendisine ve  ınanlarının nasıl azaplar ve işkenceler çektirdiğini ve kılıçtan geçirilişlerini anlatır. Bunu okuyup öfkelenen İsrailli Yöneticiler , Yeremya ve yanındaki havarilerini birMısır gezisinde öldürttür.
    ----------------
    Yeremya nın öldürüşününden kısa bir süre sonra , kitapta İsrailoğulları için yazan herşey harfiyen çıktı. Babilliler ve Kaideliler İsrail ülkesine saldırdı. Ülkenin dört bir yanı yağmalandı. İsrailoğullarının çoğu kılıçtan geçirildi ve sağ kalanlar tutsak edilip satıldı.

    (dipnot.Günümüz Yahudilerinin çoğunın İsrail değil, Yahuda soyundan geldiğine inanınır.)

    -----------------------
     
    Toplam blog
    : 1
    : 4690
    Kayıt tarihi
    : 14.03.13
     
     

    Antalya / Öğrenci ..