Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '22

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Kırıkkale'de Üniversite

Kırıkkale Üniversitesi ve Kırıkkale şehriyle ilgili haddi aşan çok fazla yorum okudum. Bu yorumları yazanların/yapanların en büyük ortak özelliği üniversiteye yerleştirmede yaşadıkları hayal kırıklığı... Hayal kırıklıklarını, mızmızlıkla birleştirip şehre ve üniversiteye aşırı derecede haksızlık yapıyorlar. Çamur atıyorlar. Kimse şehir ve üniversiteyle ilgili süper bir tablo sunup sizi yanıltmadı, kardeşim! Her şey siz tercih yapmadan önce apaçık ortadaydı. ODTÜ, Hacettepe, İTÜ, Boğaziçi, Gazi, Dokuz Eylül, Ankara Üniversitesini kazandınız da aileniz sizi zorla mı  Kırıkkale Üniversitesine gönderdi? Hayır, tabii ki ÖSYM puanınız (başarı sıralamanız) ancak Kırıkkale Üniversitesine denk geldi. (İstisnalar kaideyi bozmaz!)
 
Bir kısmınız da "Kırıkkale, Ankara'ya çok yakın burada bir şey tutturamadık, gider geliriz" diye düşündünüz. Siz öyle düşünmediyseniz bile aşırı korumacı ebeveynleriniz düşünmüştür. Çocuk elimizin altında olsun, gözümüzün önünde olsun mantığı! Yanlış düşünmediniz, Üniversitenin yarı öğrencisi Ankara-Kırıkkale yolunu günü birlik gidip geliyor çünkü. 4 yıl boyunca yollar gide gide bitiyor.
 
Kırıkkale'nin konumuna bakarsak İç Anadolu'nun komşu illerine de çok yakın .Anakarayı 43 şehre bağlayan kavşak nokta... Kırıkkale Anadolunun her yerine yakın ama Ankaraya müthiş yakın, 45 dakika... İç Anadolu'nun her yerinden rağbet görüyor.  Yozgat, Kırşehir, Çankırı, Çorum, Kayseri, Konya gibi çevre iller için iyi bir seçenek.. Düşünün ki bir de hızlı tren devreye girecek. Süper olacak! 
 
Geleceği garantili bölümler Tıp, Diş Hekimliği, mühendislik bölümleri, ataması çok olan Okul Öncesi, Sınıf  Öğretmenliği, Özel Eğitim, İlköğretim Matematik gibi bölümlerini sadece diploması için tercih ettiniz. Haklısınız da! Şimdilik çok sağlam diplomalar. Düşük puanınıza rağmen ha ODTÜ ha Kırıkkale aynı hakları sağlayan eşit bir diploma istediniz. Fiyat-performans ilkesi gibi puan-diploma verimliliği çok yüksek.  İşte bu yüzden Kırıkkale'desiniz.
 
Kırıkkale'de oturup mütevazı puan alan arkadaşlar için de en mantıklı tercih Kırıkkale Üniversitesi... Şehir dışında okumanın aileye çok büyük maddi külfeti var. Kırıkkale'de okumayıp "ille de farklı bir ile gideceğim" diye Yozgat'a, Bayburt'a, Çorum'a, Kırşehir, Niğde olmadı, Şırnak Hakkari-Yüksekovaya gitmek mantıklı olur muydu? Girebileceğiniz iyi bir bölümü bırakıp Ankara'da, İstanbul'da sıradan bir bölüme gitmek de olmaz tabii ki. Tercihlerinizi yaparken ayaklarınız yere basmalı. Memleketin gerçekliğinden kopmamanız lazım. Üniversite yaşamı bohem bir yaşam demek değildir. Üniversite eğitiminde ciddi amaçlarınız ve hedefleriniz olmalı ki yol alabilesiniz.
 
Kırıkkale Üniversitesinin Kırıkkale şehrinde olmadığını da söylemek lazım. Kırıkkale Üniversitesi Yahşihan ilçesinde kendine münhasır bir alanda kurulmuştur. Zamanla etrafında Yenişehir denilen bir öğrenci mahallesi oluşmuştur. Yenişehir mahallesi Kırıkkale'nin bir parçası olmasına rağmen sokakta yürürken karşılacağınız 10 kişiden 8'i öğrenci olacaktır. Öğrenci mahallesi. Yurtlar, kafeler, apartlar alayı burada. Her taraf zincir market. Onun haricinde giyim kuşam, sinema vb. için Podium AVM'ye gidiliyor. Minibüsle 10 dakika. Birçok öğrenci burayı Kırıkkale sınırları içinde zannediyor ama burası da Yahşihan ilçesinde.  Sonuçta bir öğrenci Kırıkkale şehir merkezine hiç girmeden mezun olabiliyor. Kaldı ki girseniz ne olur? Tahmin edebileceğiniz gibi bir meydan, birkaç kalabalık cadde, çarşısı ile tipik bir Anadolu kenti. Aşina olduğunuz muhafazakar amca ve dayılar, halalar ve teyzeler. Bol bol emekli. Kırıkkale tam bir emekli şehri. Durağan, sakin, huzurlu.  Nuri Bilge Ceylan'ın  ödül alırken söylediği "yalnız ve güzel ülkem Türkiye" söyleminin tam tezahür ettiği il Kırıkkale. Yalnız ve güzel şehrim, Kırıkkale... 
 
Lafı çoğalttı, dediğinize eminim. Sadede gelelim. Nerede kalırım diye düşünülmeyecek bir Üniversite, Kırıkkale Üniversitesi. 4 tane kız yurdu 2 tane erkek yurdu ile ciddi bir devlet yurdu kapasitesi var. İsteyen herkes yurtta kalabilir. O kadar çok apart var ki her keseye göre uygun fiyatlı bir yer mutlaka bulunur. Aslına bakarsanız, Ankara'ya gidip gelmekten daha iyi bir seçenek. Bilet 50 lira, az bir para değil sonuçta günlük git gel ciddi bir masraf olur.
 
Apartların, yurtların en uzağından yürüme yoluyla en fazla 15 dakikada Üniversite giriş kapısındasınız. Burada Üniversiteye uzak denilince akla yürüyerek 15 dakikalık mesafe geliyor. Bisikletle gidip gelenlere imreniyorum. Tüm kampüs bisiklet yoluyla çevrili. Tembellik edenler için Ring var. biraz sıkış-tıkış oluyor ama katlanılır. 5 dakika sonra Fakülte kapısında inersiniz. Ring için cüz'i bir miktar ödeniyor. Dert değil. Yürünür mü? Sağlıklı yaşam isteyen zaten yürür kardeşim!
 
Gezecek yerler? Çok fazla yer yok. Sanayi şehri. Cumhuriyet döneminde kurulan fabrikalarla şehir hüviyetini kazanan bir şehir Kırıkkale.Çeşnigir Köprüsü revaçta. Yeşil Vadi, Obaköy, Celal Bayar Parkı, Yahşihan Park gibi Kızılırmak kenarında yer alan piknik ve mesire alanlarına gidilebilir. Sürekli gezi düzenleyen firmalar peri bacalarına günü-birlik gidip gelinebilir. Olmadı otobüse binip 45 dakika sonra Ankara merkeze inilebilir. 
 
Üniversiteyi güzel ve özel yapan şey adı ve yeri değildir. Sosyal ortamı yaratacak olan bizatihi öğrencinin kendisidir. Güzel bir arkadaş ortamı edinirseniz Üniversite de şehirde güzeldir. Bulunduğunuz yeri cennete de cehenneme de siz çevirirsiniz. Kırıkkale'de müthiş bir üniversite hayatı olabilir mi? Tabi ki bunu ancak siz mümkün kılabilirsiniz.
 
Hocalar iyi mi? Bak kardeşim bölüm sayfalarına!.. Kırıkkale Üniversitesi kadrosu Ankara'ya yakın olması nedeniyle çok sağlamdır. Kadroların çoğunluğu Ankara üniversitelerinde yetişen hocalardan oluşur. Size sonraki yaşamınızda referans olabilecek, öğrencisi olmaktan gurur duyabileceğiniz bir çok hoca var. Aslına bakılırsa Hocalar pınar gibi su akarken testiyi siz dolduracaksınız. 
Yemek meselesini de 4 buçuk liraya Üniversite yemekhanelerinde halledebilirsiniz.
 
Son tahlilde Kırıkkale Üniversitesi yazılır mı? Yazılır tabi kardeşim.
 
Toplam blog
: 22
: 4592
Kayıt tarihi
: 26.05.12
 
 

İktisat, Sosyoloji, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi... ..