Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kırım kongo kanamalı ateşi

Kırım kongo kanamalı ateşi
 

Bir kenenin boyu


Hayvanlardan köken alan bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Nairovirüs'ün keneler aracılığı ile insana taşınması sonucu hastalık oluşturur. Dolayısıyla her kene ısırığı bu hastalıkla sonuçlanmaz. Hastalığın oluşması için, ısıran kenenin bu virüsü taşıyor olması gerekir.

Bu keneler kırsal alanlarda daha fazla bulunur. Hayvancılıkla uğraşan bölgelerde sıktır. Çünkü keneler hayvan ve insan kanı emerek beslenirler ve bu beslenme esnasında taşıdıkları virüsü kana bulaştırılar zaten.

Dolayısıyla tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar başta olmak üzere veteriner hekimler, kasaplar risk altındadır. Kamp ve piknik yapanlar, askerler gibi yeşil alanlarda korumasız bulunanlar da kene tarafından ısırılma riski altındaır.
Kene insana virüsü bulaştırmadan önce küçük omurgalılardan kan emerken virüsü alır. Virüsün gelişmesi kenenin içinde olur. Bu sırada kene daha ergen hale gelir. Ergin kene daha sonra insanlardan kanı emerken bu virüsü bulaştırır. Kene ısırdıktan sonra 1-3 gün (en fazla 9 gün) kuluçka dönemidir. Bu sürede virüs kanda çoğalır.

Kuluçka sonunda hastada ateş, kırıklık, başağrısı, halsizlik, kırmızı döküntüler, morarmalar, burun kanaması ve idrarda kan görülür. Ölüm karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezliğinin neden olduğu sorunlardan kaynaklanmaktadır.
Hastalığın tanısı hastalığın başlangıcından 6ncı gününden itibaren konulabilir. Bu kadar süre beklemenin sebebi kanda virüse karşı yeterli antikor (savaşçı hücrelerin) yapılmasıdır. Bu antikorların taranması gerekmektedir.
Tedavisi günümüzde yapılamayan bu hastalıktan korunmak için dikkat etmemiz gereken hususlar;

1. Kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir.
2. Çalı, çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı, bu gibi alanlara çıplak ayak yada kısa giysiler ile gidilmemelidir.
3. Bu alanlara av yada görev gereği gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları,
4. Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske v.b. giymeleri gerekmektedir.
5. Haşere kovucu ilaçlar (repellent) olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir. (Bunlar sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanabilmektedir.)
6. Haşere kovucular hayvanların baş veya bacaklarına da uygulanabilir; ayrıca bu maddelerin emdirildiği plâstik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir.
7. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranmalıdır.
8. Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla çıkartılır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir. Mümkünse kenenin tanı için alkolde saklanması uygun olur.
 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..