Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '08

     
    Kategori
    Sağlıklı Yaşam
     

    Kene- Hayat kurtaracak bilgiler.!

    Kene- Hayat kurtaracak bilgiler.!
     

    Kene ısırması


    Kene, kan emici ve gözsüz bir dış parazittir. Karnını kan emerek doyurur. Daha çok hayvanlarda olmak üzere son zamanların modası olarak insanlar üzerinde de deneyim edinmektedir..

    Son zamanlarda bir kene ısırma vakasıdır gidiyor.. Nedir bu keneler? Neden ısırırlar? Nerden geldiler...

    Aslında hiç bir yerden gelmediler hep ordaydılar... İlk kene patlaması 2002 yılında oldu, kene ısırmalarına bağlı olarak Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nde yıllar içinde artışlar olmaya başladı..

    Bir kene tam 3000 adet yumurtasını toprağın altına bırakabilir. Yani üremeleri oldukça kolay.. Ekolojik dengenin bozulması, toprağın sürülmemesi (yani tarımın durması), hayvanlarla iç içe yaşam (bunu bi türlü anlamam.!) gibi faktörlerin kene yumurtalarının canlı kalmasına ve de kırda bayırda çok fazla kene ile karşılaşmamıza neden olan temel etmenlerdir.

    Mart-Eylül ayları arasında üreme döneminde olan kene toprağa bıraktığı 3000 yumurtası doğal şartlara, Eylül-Mart ayları yani kış mevsiminde dayanaklılık gösterirse martta genç bir kene olarak karşımıza çıkmaktadır:)

    Öyleyse STARTEJİK ATAK burada ne olmalı.? Elbette keneleri yumurta halinde iken mümkün olduğunca azaltmak.. Yani şu an da ilaçlama vs gibi işlemlerin yapılması son derece yanlış, zaten ilaçlama yapmak başlı başına ekolojik dengenin bozulmasında yardımcı faktör olacağı için ilk başvurulacak yöntem değildir..

    Kulaktan dolma bilgilerden biri olan 'tavukların itfalı kenelerin üremesine yol açtı' söylemi ise kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.

    Keneler insanlarda başlıca 2 tip hastalık yapar.Bunlar;
    1-Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi
    2-Lyme hastalığı dır.

    Burada üzerinde durmak istediğim son zamanlarda ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ( KKKA olarak kısaltılır)

    KKKA, Bir virüs enfeksiyonu sonucu oluşan hastalıktır. Hastalık kenelerle taşınır.Keneler virüsü sadece taşır, yani hasta değildirler, hastalık sadece memelilerde oluşur (Biz de bir memeliyiz.!)

    Virüs her kene de bulunmaz, özelikkle Hylomma ismi verilenlerde daha çok bulunmaktadır. Burdan da anlaşılacağı üzere her kene ısırmasında virüs bulaşma riski yoktur. Sadeve virüs taşıyan keneler hastalık yapar.

    BENİ KENE ISIRDI. NE YAPACAĞIM.!

    Öncelikle panikleyip keneye saldırmayın.! Hatta hatta ilk uymanız gereken kural onu kesinlikle ellememek.! Kene asla elle çıkarılmaz, bir tekniği vardır ve bu uygulanan teknik kenenin beslenme fonksiyonuna göre şekillenmiştir.

    KENE AVINI BELİRLİYOR..

    Yukarıda bahsettiğim gibi toprak altında Eylül'den Mart ayına kadar dayanan kene Mart ayıyla birlikte gün yüzüne çıkar.! Karnı açtır ve kan emmesi gerekmektedir.. Ya bir hayvan emecek ya da bir insan.!

    Keneler asla ama asla zıplamaz hoplamaz.. sadece iyi tutunurlar (Kene gibi yapışmak..) Peki öyleyse nasıl bize ulaşıyorlar..? Aslında onlar bize değil biz onlara ulaşıyoruz. Hatırlayın kene ısırmalarının arttığı günleri, hafta sonları, piknik günleri.!

    KENE ISIRIYOR...

    Keneler genelde yerde bulunurlar, hedeflerine ulaşmak için yerden biraz yükseklikteki bir bitkinin yaprağına kadar tırmanırlar, yanından sürtünerek geçtiğimiz sırada paçamıza yapışırlar (hayvana da bu şekilde yapışırlar, aynı hayvan bize sürtündüğünde kenesini bize aktarır)

    Genel olarak yerden gelen keneler paçadan içeri girip yukarıya tırmanırlar...(Sağlık bakanlığımızın paçayı çorap içine sokun söylemiyle dalga geçenlere duyurulur.!! ) HEDEF SICAK BİR YERLER BULMAK.. Çünkü sindirim faaliyetleri en iyi sıcak olan bölgelerde iyi çalışmaktadır. Olabilecek en güzel hedef halk dilinde sıklıkla tabir edilen 'apış arası' daha sonrasında testis ve makad bölgesidir. Es geçip yukarı çıkarsa göbek deliğidir. Fakat yere yatıp uzanırsak kafamıza, özellikle saç diplerimize de yerleşebilirler kulak memesinin arkası da yine en sevdikleri yerlerden biridir..

    KENE ÇIKARTILIYOR..

    Bu bölgelerden birine yapışan kene bazen sindirim hortumunu deri altına sokarken acı duymasını engelleyebilecek bir sıvı da salgılayabiliyor. Bu nedenle kenenin ısırdığı yerleri iyi bilirseniz kıra bayıra gidip geri döndüğünüzde bir ayna yardımıyla bu bölgelerinize de kontrolden geçirmenizde fayda olacaktır. Fakat bazen kene işini bitirip kendi yere bırakabilmektedir bu nedenle olası kızarıklıkları da göz ardı etmeyin.

    Isırmış olan bir keneyi çıkartmaya geldi bir sıra. Yapmanız gereken hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanızdır. Kenenin sokmasından sonraki ilk 24 saat önemlidir.Bu süre içinde hatta ilk 1-2 saat içersinde yapılan doğru müdaheleler kene virüs taşıyor olsa dahi hastalığı kapmama açısından oldukça önemlidir.!!

    Diğer önemli olan nokta ise; keneyii asla hırpalamamanızdır.. Çünkü kene korktuğu an da derinizden hortumu sayesiyle emmiş olduğu kanı karnından geriye aynı hortumla derinizin altına boşaltacaktır.! Tabii karnının içinde bolca bulunan virüslerle birlikte.. (virüs yoksa sorun yok..)

    Eğer sağlık kuruluşu ulaşamıycağınız uzaklıkta ise ve tıbbi müdahele alamayacaksanız bir pensetle ya da cımbızla, kenenin asla karnına ya da gövdesine dokunmadan, cımbızın uçlarını, kenenin deriye yapıştığı sıfır noktasından bastırıp sıkıca tutun ve çekin. Ardından alkol ya da sabunlu su ile mutlaka yıkayın.

    Keneye asla alkol, kolonya vs birşey dökmeyin.Kene bunlarla ölene kadar kanı boşaltır.

    Aslolanın keneden korunmak olduğunu asla unutmayın. Virüsün daha çok çoğunlukta olduğu şehirlerde yaşayan vatandaşların, kırlarda bayırlarda piknik -yapmamaları- daha sağlıklı olacaktır.. Hayvancılıkla ilgili meslek gruplarında çalışan personel ve de tarım ile uğraşan çiftciler ise elbiselere sıkılan kene kovucu spreyler kullanabilirler

    YA VİRÜS KAPTIYSAK?

    Virüsü kaptıysanız 2 ila 6 gün içinde belirtiler vermeye başlayacaktır.Sağlık kuruluşuna başvurdğunuzda zaten bu konu hakkında bilgilendirileceksiniz. (extra ayrıntı isteyenler aşağıya soru sorabilirler)

    Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur, genellikle tedavi semptomatiktir. 1972 yılında bulgaristan da virüse karşı geliştirilen aşı %70 koruyucu olmasına karşın yan etkileri nedeni ile terk edilmiştir. Şu an da Dünya Sağlık örgütü (WHO) ' nün tanımış olduğu bir aşı yoktur.

    (Almanya'dan gelirken aşı yaptıran gurbetçiler Kene'nin yaptığı diğer hastalıklar için aşı oluyorlar ve sanırım bilmeden...:)

    Sorularınız olursa memnuniyetle cevaplarım

     
    Toplam blog
    : 1
    : 13980
    Kayıt tarihi
    : 07.06.08
     
     

    27 Yaşında İzmir'de yaşamaktadır. Özel bir sağlık kuruluşunda Tıp Doktoru olarak görev yapmaktadı..