Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kış İçin Son Çağrı

Kış İçin Son Çağrı
 

Ülkemizde her mevsim çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.  Sebzelerin bol  bulunduğu mevsimlerde sebzelerden konserve yapmak suretiyle onların bulunmadığı mevsimlerde besinlerin hazırlanması sırasında zaman tasarrufu ve ekonomi sağlayarak tüketilmesi sağlanmaktadır.  Sebzelerin konserve olarak saklanmasındaki asıl amaç; bozulmanın önlenmesi olmakla birlikte sebzenin besin değeri, renk, aroma ve fiziksel yapısına ait duyusal niteliklerinin ve kalitesinin olumsuz etkilenmesini önlemektir.

Peki ya konserve yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Konserve yapımı, sebzelerin seçiminden konserve edilerek muhafaza edilmesine kadar olan sürece kadar birçok noktada önem taşımaktadır. Konserve edilecek sebzeler; mevsiminde özenle seçilmeli, sağlıklı görünüme sahip, kendine has özelliklerde olmalıdır. Konserve yapımında mutlaka basınçlı tencereler kullanılmalıdır. Konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kavanozlar kullanılmalıdır. Cam kavanozlar ve kapakları kullanılmadan önce mutlaka 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Cam kavanozların çatlak, hasarlı olmamasına dikkat edilmeli ve kavanoz kapaklarının paslı olmamasına özen gösterimelidir. Kapaklar tek kullanımlık olmak koşulu ile her konserve yapımında yenilenmelidir.

Konserve besinler tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir. Kavanoz kapağının şişmemesi, kenar kısımlardan sızıntı yapmaması, kapak açılırken fışkırmaması ve kendine has koku ve renkte olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca tüketmeden önce 10 dakika kadar kaynatma işlemi yapılmalıdır.

Hazır konserve satın alırken etiketinde üretim ve son kullanma tarihine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan üretim izni olmasına, kutuda kabarıklık, bombelik olmamasına, küflenmiş, paslanmış ezik olmamasına dikkat edilmelidir.

 
Toplam blog
: 6
: 110
Kayıt tarihi
: 19.08.17
 
 

İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2017 mezunlarındanım. Yalova Özel Atak..