Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '13

 
Kategori
Sağlık
 

Kısırlık ve Çikolata Kisti

Kısırlık ve Çikolata Kisti
 

endometriozis


Çikolata kisti nedir?

Normalde yalnızca rahim içinde konumlanması gereken endemetrium olarak adlandırılan dokunun, rahim dışında başka bir yere yerleşmesine çikolata kisti adı verilir.

Çikolata kisti (endometriozis) adet döneminin ve cinsel beraberliklerin ağrılı geçmesine neden olabilmektedir. Ayrıca aşırı olmayan kanama ve ishal de yine çikolata kisti belirtileri arasında yer almaktadır.

Çikolata kistinin neden oluştuğu tam olarak bilinememektedir. Çikolata kistinin oluşum nedeni olarak düşünülen, adet döngüsünde meydana gelen kanamanın yumurtalıklardan geçerek karın boşluğuna yerleşmesi ve yerleştiği yerde gelişmeyi sürdürmesidir.

Çikolata kisti tüm kadınların yaklaşık %10’unun karşılaştığı bir problemdir. Endometriozis, karın içinde farklı organlara, idrar kanallarına, vajinaya, bağırsaklara ya da göbek kısmına yerleşerek gelişim gösterebilmektedir.

Çikolata kisti kalıtsal olarak ortaya çıkabilir. Yakın akrabalarda çikolata kisti varlığı söz konusu ise kişide görülme ihtimali oldukça artış göstermektedir.

Çikolata kisti (endometriozis)belirtileri nelerdir?
İshal
Cinsel beraberliklerde ağrı
Adet dönemlerinde ağrı
Adet döneminde idrar yaparken ağrı hissi
Kısırlık
Aşırı şekilde adet görme
Adet döneminde bağırsaklarda hareketlilik

Endometriozis daha çok hangi yaş grubunda ortaya çıkar ve ne sıklıkta görülür?

Eğer adet döneminde kadın aşırı ağrıya maruz kalıyorsa çikolata kisti söz konusu olabilir. Kısırlık  problemi ile karşı karşıya kalan kadınların %40’ında çikolata kisti mevcut olabilir.

Çikolata kisti ve kısırlık

Kendiliğinden gebelik oluşmayan kadınlar detaylı bir şekilde incelendiğinde gebeliğe engel olan neden çikolata kisti olarak tespit edilebilir. Çikolata kisti var olan kadınlarda oluşan kist nedeni ile yara dokusu kadının tüplerinde tıkanıklığa yol açabilmekte ve tüplerde işlev bozuklukları oluşabilmektedir. Bu durum da yumurtlamaya engel olmaktadır. Bu nedenle dekısırlık ortaya çıkabilmektedir. Fakat çikolata kisti korkulacak bir hastalık değildir ve tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Çikolata kistinde tedavi amacı ile en çok tercih edilen yöntem laporoskopi yöntemidir.

Laporoskopi tekniği ile kistin yerleştiği alan yıkanır. Bu teknik sayesinde kadının doğurganlık özelliği tekrar sağlanabilir. Kist fazlaca ilerlemiş ise cerrahi operasyonlar ile sorun tam anlamı ile çözümlenmeyebilir. Fakat bu tür vakalarda tüp bebek tedavisi ile gebelik büyük oranda sağlanabilmektedir.

 

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..