Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '15

 
Kategori
Deneme
 

Kitap Okumayın Kampanyası

Evet yanlış okumadınız. Kitap okumama kampanyası başlatalım. Bu ülkede yıllarca kitap okumanın gereği ve faydaları üzerinde duruldu. Ama kitap okuma oranında bir artış olmadı. Bu ülkenin insanları kahve falına 20 TL verirken kitap fiyatları fazla bulundu. Kitap okumamak için insanlar bin dereden su getirdiler. Okumamak adına olmadık taklalar attılar. İyi niyetliler ise sürekli aynı nakaratla kitabın hikmetlerinden dem vurdular. Ne dinleyen oldu ne anlayan oldu. İki tarafta kendini haklı göstermenin yorgunluğuyla kaldı.

Okumak istemeyenler neden okumak için zorlanır ki. Zaten okumak isteyene kimse söylemesede okur. İkinci şahıslara gerek kalmaz. Okumak istemeyene bütün alem toplansa okumaya ikna edemez. Bu gerçek nedense görülmedi. Okumanın faziletleri üzerine yüzlerce binlerce kez yazıldı. Ve daha korkunç bir durum ortaya çıktı. Oda kitap okumayanlar, kitap okumanın gereksizliğinden dem vuranlar, kitap okumanın faziletlerini sıralamayı öğrendiler. Siz ağzınızı açmadan, kitap okuşma düşmanları size kitabın faydalarından bahsetmeye başlar ve kitap okumayı önerirler. Görüldüğü gibi kitap okumayanlar, kitap okumayı önerir hatta kitap okumayanları kınarlar. Dünyanın terse dönüşü bu olsa gerek.

Madem durum bu halle geldi o zaman kitap okumama şenlikleri düzenlensin. Kitap okumama etkinlikleri yapılabilir. Böylece çoğunluğun gönlü hoş tutulmuş olur. Kitap yazarları, yayınevleri ve azlık kitap okuyucusunun neden kitaba ilgi yok ağıtlarının önüne geçilmiş olur. Her seferinde neden okumuyoruz, bu toplumda neden kitap okuma alışkanlığı yok,öğrenciler neden okumuyor, zamanlarını internette geçiriyorlar, insanlara kitap okuma alışkanlığı kazandırma gibi soruları soruma gereğide kalmaz…

Tabii şimdi kitap okumayanlar böyle saçma şey olur mu diye, bu yazıya olmadık hakaret ederler. Olsun. Bu yazı kitap okumayanlara göre daha dürüsttür, gerçekçidir. Kimsede kalkıp ha millet zaten okumuyor, böyle şeyler dememeli, milleti okumaya kanalize edilmeli gibi laflar etmesin. Sanki onca şey söylendide ne oldu. Değişen bir şey var mı?

Hatta hayatında hiç kitap okumamışlar haftanın, ayın ve yılın madalyası takılmalı ki okumayanları teşvik edelim. Özendirelim. Okumayanlar, okuyanlara madalyalarının havasını atsın. Kendilerinle gurur duyulduğunu anlatsınlar. Desinler ki siz o kadar okudunuzda ne oldu. Size madalya veren mi oldu diye dalga geçsinler.

Ayırca okumayanlara, neden okumuyorsun sorusu da böylece sorulmamış olur. Okumayanların yalan, bahane bulması için kafalarını çalıştırma zahmetinde de bulunmuş oluruz. Adamlar düşünmemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Birde onları bu sorularla düşündürtme zalimliği yapmamış oluruz.

Zaten okumayanlar, okuyanlardan gıcık kapıyorlar, okuyanları görünce sinir oluyorlar. Okumanların sinirlerini yıpratmaya hakkımız yok. Onları daha da öfkelerini üzerimize çekmeyelim.

Gelin kendimizi de okumayanları da bu dertlerden kurtaralım ve okumama şenlikleri ve etkinlikleri düzenleyelim.

Osman Tatlı

osmantatli@gmail.com

www.osmantatli.com.tr

 
Toplam blog
: 90
: 382
Kayıt tarihi
: 02.08.14
 
 

2004 yılında İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Üniversite yılla..