Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '15

 
Kategori
Deneme
 

Metinleri bilgisayara mı yoksa kâğıda mı yazmalı

Ey simurg, bu konu aynı zaman kuşak çatışmasının somut bir örneğidir. Eski kuşak teknolojik gelişmelere olan yabancılığı nedeniyle en iyi bildiği yol olan kağıda olan yazımı tercih edip, savunmaktadır. Yeni kuşak ise, kağıda yazımı biraz sıkıcı ve gereksiz bulmaktadır. Önce kağıda yaz, sonra bilgisayar geçirmek iki iş yükü olarak gördüğünden metinleri bilgisayara yazmayı tercih etmektedir. Ancak eski kuşağın kağıda yazmalı önerisi ve ben kağıda yazıyorum söylemi yazar adayların zihnini karıştırmaktadır.

Peki, kim haklı? Aslında iki taraf da haklıdır. Eski kuşak yazarlar kâğıda yazsa da sonuçta yazdıkları bilgisayar ortamına çekilmektedir. Yani bilgisayardan kaçış yoktur. Peki, sorun nereden kaynaklanmaktadır.

Eski kuşak yazarlar, bilgisayar programlarını ve klavyeyi kullanmayı iyi bilmediklerinden, kâğıda yazmak daha kolay gelmektedir. Ancak bunu doğrudan itiraf edemediklerinden kağıda yazmanın daha iyi olduğunu söyleyip, dururlar. Yoksa, kağıda yazmanın çok artısı yoktur. Kağıda yazmak yaratıcılığı artırmadığı gibi bilgisayarda yaratıcılığı öldürmez. Önemli olan yoğunlaşabilmek ve kalemin/klavyenin düşüncelerinizin akışına ayak uydurup, somutlaşabilmesidir. Zaten metnin ikinci okumalarında eksik kalan ve hatalı yerler düzetilecektir.

Bilgisayara yazılan metin üzerinde düzeltme yapmak daha kolaydır. Silmek, tekrar yazmak, koplamak, kesmek gibi özellikler metnin kaybolmadan, karamalara maruz kalmadan kolaylıkla metnin düzeltmesini sağlar. Tabii aynı işlem kağıt üzerinde yapılabilir, ancak biraz daha uğraş ister. Kağıda yazılan metnin düzeltilmesi aynı kağıt üzerinde zor olduğu gibi, onu başka bir kağıda tekrar temize çekme zorunluluğu vardır. Ayrıca yarım kalan metnin ya da istendiği gibi yazılmayan metnin kağıdı buruşturulup, çöpe atılır; sonra yeni kağıda geçilir. Ama bilgisayarda yazıldığında bu tür sorunlarla karşılaşılmaz.

Kağıttan bilgisayara geçirmenin en iyi ve güzel tarafı metnin tekrar yazılmasıdır. Yani metni ikinci defa yazılma ihtimali olmasıdır. Çünkü kağıttan bilgisayara geçiş yapıldığında daha önce unutulmuş düşünceler eklenir, hatalı cümleler düzetilir, problemli paragraflar düzene sokulur. Temize çekilirken yeni düşünceler belirir ve metne eklenebilir. Dolaysıyla bu temize çekme işleminde verimlilik artırılabilir. Çünkü bilgisayar başında yoğunlaşmak kağıda yoğunlaşmaktan daha zordur. Kağıda yoğunlaşmak kolay olduğundan fikri üretkenlik fazla olabilmektedir. Bilgisayar bazen dikkatin dağılmasına ve bilgisayarda başka programlarla uğraşmaya neden olabilmektedir. Özellikle yazımda tıkanmalar olduğunda ve bilgisayarda da internet varsa yazar adayı sıkılıp internete yönelebilmektedir. Ama kağıtta böyle kaçışınız yoktur. İnternet veya başka bir programa yöneldiğinizde zihnini toparlamanız zorlaşacağı gibi yazıya geri dönüşünüzde çok sonraya kalacaktır. Böylece yazım işi yarım kalacaktır. En iyi yazı yazılan bilgisayarda internet/oyun gibi şeylerin olmamasıdır. Yani kaçış kapılarının kapanmasıdır.

Denilebilir kağıda yazarken de tıkanmalar olmakta ve masa başından kakılmaktadır. Ever doğrudur ve bu normal bir süreçtir. Ancak masa başında katlığınızda oda da veya evin içinde olta atar ve yazacaklarınızı düşünürsünüz. Düşünceleriniz veya ilginiz çok farklı yerlere kaymaz. Ama internet ve oyunlarda metne yoğunlaşmanızı engelleyici nedenler çoktur. Her sıkıldığınızda bir kaçış olarak görürsünüz. Ki internete girmeniz ve çıkmanız en az iki üç saatinizi alır. Yazıya döndüğünüzde yarım bıraktığınız yerde yine sıkıntılı başlarsınız. Çünkü yazıya dair düşünmemişsinizdir. Ama oda da olta atıp, masaya oturduğunuzda kalemi elinize aldığınızda yarım kaldığınız yere yeni düşüncelerle başlarsınız.

Anlaşılacağı üzere her iki durumunda kendine göre artı ve eksileri mevcuttur. İradenizi kontrol edebiliyor ve on parmak hızınız varsa bilgisayar yazım için iyi bir araçtır. Ama iradeniz zayıf ve klavye kullanımı da yetersizse kağıt daha ideal bir yazım aracı olacaktır.

Ey simurg, önemli olan senin kendine ait olan yazım aracını bulmandır. Senin üretkenliğine ve yaratıcılığına hangisi zarar vermiyorsa, o araç senin için idealdir. Başkalarının hangi aracı kullandığının önemi yoktur. Önemli olan sen ve senin üretkenliğindir.

 

Osman Tatlı

osmantatli@gmail.com

@tatliosman63

 
Toplam blog
: 90
: 382
Kayıt tarihi
: 02.08.14
 
 

2004 yılında İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Üniversite yılla..