Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '09

     
    Kategori
    Yazılım
     

    KOBİLER ve ERP

    KOBİLER ve ERP


    Ekonominin bel kemiği olarak kabul edilen KOBİ’lerin, rekabetteki en önemli silahı bilişim. Fakat KOBİ’lerin yüzde 70’nin henüz bir web sitesi bile yok. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?KOBİ’lerimizin %70’inin web sitesinin bulunmadığını belirten KOSGEB verilerine göre, iş hacminin gerektirdiği ölçekte bir ERP çözümüne sahip olmayan KOBİ’lerin oranının %70’in üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. %30 diliminin büyük çoğunluğu da büyük ölçekli üretim ve ticari faaliyetlerini, muhasebe tarafında küçük ölçekli ticari programlar ile, stok ve üretim tarafında ise bağımsız programlar ve Excel tabloları ile yönetmeye çalışıyorlar. Bu oranlar, yolun çok daha başında olunduğuna işaret ederken, aynı zamanda yazılım ve hizmet alanında büyük bir potansiyele sahip olduğumuzu göstermektedir.

    KOBİ’lerin bilişimi yeterince kullanmamasını neye bağlıyorsunuz?
    Birinci neden, bilişim altyapı, araç ve sistemlerinin, işletme yönetimleri üzerindeki stratejik etkileri ve önemi, işletme sahipleri tarafından, tam olarak bilinmiyor. İkincisi, kobilerimizin organizasyonel yapıları kurumsallaşma sürecine henüz girmemiş durumda. Üçüncüsü, kobilerimizdeki başarılı kurumsal bilişim projeleri sayısının düşüklüğü ve yaşanan olumsuz tecrübeler, işletme sahiplerinde olumsuz yargılara neden oluyor.

    KOBİ’leri bilinçlendirmek için neler yapılabilir? Bu anlamdaki devlet desteklerini yeterli buluyor musunuz?
    Üniversitelerimiz, şu an okumakta olan ve bir süre sonra kobilerimizde, kurumsal yazılım ve hizmet alımlarında söz sahibi olacak olan öğrencilerimize, gerekli öz güveni ve kaliteli yerli ürün ve hizmet seçim bilincini kazandırma yönünde çaba harcamalıdır. Oda yönetimleri ve sektörümüzün STK’ları işletme sahipleri nezdinde, bilinçlendirme faaliyetleri düzenlemelidirler.

    Bilinçlendirme çerçevesinde, Üniversitelerimize, sektörümüzdeki sivil toplum kuruluşlarımıza, odalara, devlet kurumlarımıza, ve ulusal yazılım sanayimizin iddialı kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Bir yandan, işletme yöneticilerimizin ve yönetici adaylarımızın, bilişim bilincini geliştirirken, diğer yandan, çok sayıda başarı hikayesi yaratmalıyız.

    Kobi ArGe projelerine sağlanan Teydeb destekleri, önemli ölçülerde maddi desteğin yanında, kurumsallaşma sürecini hızlandırmaktadır. Kosgeb destekleri ise, özendirici olmakla beraber, fiili tabloya baktığımızda, bilinç kazandırmadan, bilişim araçlarına bedelsiz olarak sahip olma eğilimini güçlendirmektedir.

    Sizin KOBİ’lere yönelik çalışmalarınız ve programlarınız neler?
    Model BS olarak KOBİ’lerimize kurumsal disiplin kazandırıyoruz. Birçok sektörün ortak aklını temsil eden, açık kaynak kodlu %80 hazır işleyişlerin üzerine, işletmeye özel işleyişleri, uyarlıyoruz, geliştirip entegre ediyoruz. Raporlama ve analizler için, mevcut etkin katmanlar sayesinde kod yazmaya gerek kalmadan sınırsız raporlar ve analiz ortamları kullanıcı tarafından yaratılabiliyor. Başarı odaklı tecrübeli ekibimiz, yüksek teknoloji üzerinde çalışan, güçlü ERP çözümümüzü, etkin bir araç olarak kullanarak, işletmelerin sinir sistemlerini inşa ediyor.

    KOBİ’ler, Model’in Enterprise Model uygulamasına geçtikten sonra, tüm iç ve dış ticari işlemlerini, yeni sinir sistemleri haline gelen bu sistem ile yönetmeye başlamaktadırlar. Doğru yönetmenin ve planlamanın yanında, sipariş, ürün, ürün grubu, yönetim birimi bazında gerçekleşen maliyetlerin, gelir-gider kalemlerinin pivot analizleri sonucunda alınan doğru kararlar sayesinde, kısa zamanda giderlerde azalma ve gelirlerde artış sağlamaktadır. Tekrarlı ve kişilere bağlı işlemler ortadan kalkmakta, ortaya çıkan kurumsal hafıza sayesinde günlük işlemlerin takibi problem olmaktan çıkmakta ve personel kaynağı daha verimli kullanılmaktadır. Verileri elde etme ve raporlama zorlukları aşıldığından, yetkili yönetici zamanının önemli bir bölümünü kontrol, analiz ve karar verme yönünde kullanabilir hale gelmektedir.

    Bu anlamda önerilerinizi alabilir miyiz?
    Bilişim çözümü kullanan KOBİ sayısında bir artış gözlense de her birinin operasyon yönetimini sistematik bir şekilde çözdükten sonra analiz, kontrol ve denetlemeye zaman ayırabildiğini söylemek zor. Bizce, işletmenin sinir sistemi gibi çalışan, süreçleri işletmeye ve işe göre belirlenen, kolaylıkla esneyebilen bir kurumsal disiplinin sembolü olan bütünleşik işletme yönetimi, KOBİ’lerimizin en fazla ihtiyaç duyduğu çözümdür. KOBİ’lerin stoklarını ve müşteri risklerini kontrol altına alabilmesi, ürün-hizmet-proje maliyetlerini takip edebilmesi, kapasite ve üretim planı yapabilmesi, ileriye dönük senaryo analizleriyle stratejik kararlar alabilmesi, bu çözümler sayesinde mümkündür. Bu geniş ve bütünleşik çözümün içinde, maliyet takibi, verimlilik analizleri, kapasite ve üretim planlama, müşteri ilişkileri yönetimi, tedarik zincirindeki ortaklar ile uygulama entegrasyonları, öne çıkan ve gelişen ihtiyaçlar olarak görülebilir.

    İşletme yöneticilerimizin, bilişim projelerinin, sıradan bir satınalma olmadığını, işletmeye alınmış en pahalı makinelerden daha önemli bir sistem olduğunu kavramaları ve bunun sonucunda, daha iyi bir ön hazırlık yapılmasını sağlamaları gerekir. Belirlenen seçim kriterleri sayesinde sağlıklı bir seçim süreci tasarlanmalı ve projenin önemi doğrultusunda gerçekçi bir bütçe belirlenmelidir.


    www.mbi.com.tr

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1631
    Kayıt tarihi
    : 12.06.09
     
     

    Model Business Solutions , Genel Müdür Yardımcısı 15 yıldır Model Business Solutions firmasında ERP ..