Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

TÜKETİCİ KÖŞESİNDE "SEMRA ABLANIZ"

http://blog.milliyet.com.tr/semra_sahin

19 Eylül '10

 
Kategori
Dostluk
 

Köklü bir dostluğun anatomisi ve Mesrure Samanlı Öğretmen -1

Köklü bir dostluğun anatomisi ve Mesrure Samanlı Öğretmen -1
 

Semra Şahin: "Dostta var, postta var, dostta yok, postta yok" Dedi. www.kimsenkimsin.com


KÖKLÜ BİR DOSTLUĞUN PORTRESİ

I. BÖLÜM

MESRURE ÖĞRETMENİM

(Mesrure Samanlı)

Saygıdeğer Öğretmenim Mesrure Hanım;

Sizinle, malumunuz olduğu üzere, Sivas’ta “Doçentlik Tezim” üzerine araştırma yaptığım 1990 yılında tanışmıştık.

“Meslek Liseleri Öğrencilerinin Üniversitelerdeki Başarı ve Başarısızlıklarının, İlçelerdeki Durum Değerlendirmesi”

Konulu doçentlik tezimin hazırlanmasındaki süreçte, Sivas Şarkışla’da soğuk bir kış gününden, ilkbahara merhabanın denildiği, bir mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır, günlerinden birisiydi sanırım.

Sizde o süreçte Karabük’ten Sivas Şarkışla Ticaret Meslek Lisesine gelişinizin birinci yılındaydınız.

Okula geldiğimde, o şirin küçük öğretmen odasında kitap okurken sizinle ilk karşılaşmamızdaki güler yüzünüzü hala resimlere baktığımda yaşayarak hissederim.

O an sizin Mesrure SAMANLI olduğunuzu bile bilmiyordum. Ama güler yüzlü karşılamanızı gün bu gün gibi anımsarım.

Sizinle merhabalaştık.

Okul müdüründen yönlendirildiğim için, elimdeki küçük kağıtta yazılı ismi tekrar okuduktan sonra, size “Mesrure Samanlı, Öğretmenimiz ile görüşmek istemiştim” demiştim.

Siz bu kez daha da sevimli bir ifadeyle, buyurun benim dediğinizde içim ısınmış, dışarının soğuğunu ve yol yorgunluğumu unutmuştum.

1990 YILINDAN 2010 YILINA TAMI TAMINA 20 YILLIK DOSTLUK

Bu anımsa(t)ma değil tabiî ki.

Sizinle( Okura aktarım ve yazım diliyle olduğu için siz) uzun yıllardır hala fırsat buldukça gerek telefonla ve gerekse de iki üç yılda bir de olsa görüşmenin hep keyfini yaşarım.

GENELDE VEFANIZLA SİZ BENİ UTANDIRIRSINIZ.

Çalan telefonu açtığımda, sizinle o günün ya kandil olduğunu, ya benim, yada eşimin yaş günü, evlenme günü veya önemli bir anma günü olduğunun işaretini verir ve duygularınızdaki güzelliklerinizle de bizleri taçlandırırken sevgilerinizle de onurlandırırsınız.

Bizlerde mahcubiyetimizle, sizinde demekten başka bir beceri gösterememişizdir.

Dursun Amca’nın (Babanız) 18 Mayıs 2008 tarihinde ışık alemine gittiğini, o yıllarda sizin sayenizde tanışarak köklü dostluklar kurduğumuz Ağabeyiniz ve Değerli dostumuz, Öner Samanlı Hocamızdan öğrendiğimizde, hep beraber İzmir’e gelmiş ve rahmetliyi uğurlamıştık.

Güzel yemekler mimarı, anneniz, “Sabiha Hanım” teyzem, kız kardeşiniz, Temay hanım ve sizle öyle acılı bir günde de olsa yeniden beraber olabilmek çok güzeldi….

Birlikte İzmir’de çarşıda pazarda gezmekten ötürü eve geç döndüğümüz ve akşam yemeği sofra saatleri kurallarına uymadığımız için bize kızacak “Dursun Amca’mız” da yok artık….

….

GEÇEN SÜREÇLERİ ANLATMANIN SINIRI OLMAYACAĞI KESİN….

….

….

Ben bu yıl “13 Eylül” yaş gününüzde “telefon özürlü bir Semra” olarak aramayı unuttum…

Şimdi de içime çöken bu sıkıntının utancı gölgesinde kendimi nasıl affettireceğimin hesaplarını yaparken birden o eski mektubu anımsadım…

Yıllardır saklarım onu…

….

….

Bu kadar mı duygu yüklü bir, dostluk anlatımı olur…?

….

İşte o bana, yaş günüm münasebetiyle 2003 yılında yazdığınız mektubun (içeriğindeki bazı özel dedikodularımızı buraya aktarmasam da) diğer sözde dostluklarla farkının burada okuyanlar tarafından da algılanmasını istedim….

NEDEN AKTARMAK İSTEDİM..?

Şimdilerde bu tür dostlukları çok arayıp da bulmakta zorlandığımız için…

Şimdilerde dostlukların hep menfaat ilişkileri ile çerçevelenmiş olduğuna tepkimiz için…

Şimdilerde dostane denilen ilişkilerin, kesinlikle çok geçmeden ak ve kara gibi net olarak birbirinden ayrıştığı kadar belirgin ve aymazlıklarla dolu olduğu için…

“MESRURE ÖĞRETMENİM” BAŞLIKLI BU YAZIMI ÜÇ BÖLÜME AYIRDIM.

· Şimdi okuduğunuz (Birinci Bölüm)

· Karanfil kokulu 2003 yılından bir mektup. (İkinci Bölüm)

· Mesrure Öğretmenin (Samanlı) Özgeçmişi (Üçüncü Bölüm)

En güzel dileklerimle, Mesrure Öğretmenim..!

Sizi, Güzel İzmir’i ve okurlarımı selamlıyorum. 13.09.2010 Ankara

Semra Şahin

TÜKETİCİ KÖŞESİNDE

“SEMRA ABLANIZ”

E-BİLGİ İÇİN: bizebilgi@hotmail.com

ÖNEMLİ DİPNOT BİLGİSİ:

Tüketici Köşesinde, “Semra Ablanız” Milliyet Blog sayfalarımdaki yazı ve resimlerimi,

İsmim, Soy İsmim ve yazının Kaynak linkinin gösterilmesi suretiyle alabilirsiniz.

Yazılarımın tüm telif hakları, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi’ne aittir.

DİPNOTLAR: (Mesrure Samanlı)

Mesrure:

Arapça kökenli bir isimdir. Anlam itibariyle “Mesrur”dan çoğaltılmıştır.

Erkekte “Mesrur” Kadında ise “Mesrure” isim olarak kullanılır.

Mutlu mesut ve bahtiyar olmak, inanılan, güvenilen kişi, yanı sıra,

Mesrure; Dini kaynakçalarda, ece, kraliçe anlamlarında da

kullanılmaktadır.

Aydın Nazilli İlçesi, Aydoğdu Mahallesi 71 Sokak No:24 (Salı Pazarı yolu üzerinde) 100 yatak kapasiteli, nezih bir kız öğrenci yurdunun adı da “ MESRURE PANSİYONU” olarak internetten bana denk geldi.

Sitede resimleri ve bilgilerini inceledim. Temiz ve nezih bir ifade var. Kurucularını da arkadaşımın adı ile örtüşmesinden dolayı iki kez kutlarım. http://www.zuhalozelegitim.com/mesrure.asp

Samanlı - 1:

Samanlı Devleti: Maveraünnehir ve Horasan bölgesine hakim olan Türk ve Müslüman devletidir.

Orta Asya ve doğu İran’da kurulmuş, adını kurucusu Saman Hüdâ'dan alan bir hanedanlıktır. İslâm ordularının İran'ı ele geçirmesinin ve Seferi egemenliğinin yıkılmasının ardından İran'da iş başına geçen ilk yerli yönetimdir. Samanîler (Samanlılar 875- 999) ( Farsça; Samaniyan),

Samanlı (Samanîler) dönemi Tacik milletinin başlangıcı olarak kabul edilir. Egemenlikleri 102 yıl süren Samanîler topraklarını, Horasan, teberistan, Kirman, Cürcan, Rey ve Maveraünnehir’e kadar yaymışlardır.

Samanlı (Samanîler) egemenliklerini kabul ettirmek için Sasaniler’in devamıymış gibi davranmışlardır. Başkentleri Buhara, Semerkand ve Herat gibi kentler olmuştur.

Samanlı (Samanîler) eski İran Kültürü'nü canlandırmak ile kalmadılar ve İslamiyet'in yayılması için de büyük çaba sarf ettiler.

Pers-İran kültürünün tüm etkilerini Orta Asya’ya yaydılar. Sanatta çanak - çömlek yapımında ileri gittiler, ve süslemeli yazıları olan eserler verdiler.

Toprakları içindeki birçok topluluk İslâmiyet'e girmeye başladı. Tarihçilere göre Samanlı (Samanîler) gayretleri ile o dönemde yaklaşık 200, 000 Türk İslâmiyet'e girdi.

Türkler’in İslâma girişi gelecekte bölgeyi egemenlikleri altına alacak olan Gazneliler'in büyük bir hızla güçlenmesine ortam hazırladı.

Samanlı Devleti (Samanîler) 999 yılında Karahanlılar tarafından yıkıldı.

Samanlı - 2:

Osmanlı İmparatorluğu veya Osmanlı Devleti 1299-1923 yılları arasında varlığını sürdürmüş Türk-İslam devleti. Devletin kurucusu ve Osmanlı Hanedanının atası olan Osman Gazi, Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyundandır.

Devlet, Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde 1299 yılında kurulmuştur.

Osmanlı içerisinde, 999 yılında Karahanlılar tarafından yıkılan “Samanlı Devleti” halkından olan (Samanîler) in atalarının soy köklerinin de bulunduğu tarihi belgelerden anlaşılmaktadır.

Esas itibarıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun, Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde 1299 yılında kurulduğu bilinmekte ise de, tarihçilerin çoğunluğu yaptıkları araştırmalar da, Osmanlı İmparatorluğu’nun Yalova'da kurulduğu iddiasında bulunmaktadırlar.

Osmanlı hanedanının alt kökleri arasında bulunan diğer kavimlerden birisi olan, Samanlı Devleti (Samanîler) Türk-İslam sentezinde Osmanlı alt yapısında önemli bir etkiye haizdir.

İddia edildiği üzere, Şimdiki Yalova civarında kurulmuş bulunan Osmanlı İmparatorluğu, yöredeki dağların adlarını da “Samani, Samanlı Dağları” olarak adlandırması da bu tarihsel iddiaları pekiştirmektedir.

Samanlı - 3:

Samanlı Dağları; Marmara Bölgesi'nde kuzeyde İzmit Körfezi, güneyde İznik Gölü ve Gemlik Körfezi'yle sınırlanan yörede, batıda Bozburun, doğuda Sakarya Nehri'nin Geyve Boğazı arasında yer alan dağlara verilen ad’dır

Samanlı Dağları, doğuda Bolu Dağları'ndan (Alpsofu Dağı, Keremali Dağı) Geyve Boğazı yarıntısıyla ayrılır. En çok yüksekliği bu kesimde (Gökdağ kesimi) Sapanca, güneybatısında Keltepe 1.601 m'ye varır. Batı'ya doğru yükselti azalır. Gölcük-İznik arasında Naldöken Tepesi'nin yüksekliği 1.330 m'dir.

Daha batıda iki yerde dağların ekseni alçalır. Birincisinden (Yalakdere Havzası) Karamürsel-İznik, ikincisinden de Yalova - Orhangazi yolları geçer. Daha batıda, dağlık eksen Dumanlıtepe (870 m)doruklarını taşır ve Armutlu Yarımadası'nda sona ermeden önce Kaz Dağı'nda 922 m'ye ulaşır.

Ekseni genellikle birinci zaman kayaçlarından oluşmuş olan Samanlı Dağları, maki ve orman örtüsüyle kaplıdır. Ormanlı kesimlerde geçen yüzyıllarda yerleştirilmiş göçmenlerin köylerine rastlanır. İ

İsmi, Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşuyla birlikte, hanedan içerisindeki Samanlı Devleti (Samanîler) soy köklü beyler tarafından konulmuştur.

Samanlı - 4:

Yurt Genelindei Samanlı;

- Malatya, Merkez, Samanlı Mahallesi.

- Malatya ili Merkez ilçesi Samanlı Köyü Haritası.. www.haritalar.org/turkiye-haritasi/malatya.../samanli-mah-8159/

- Samanlı Mahallesi Muhtarlığı - Malatya. ... Web Sitesine Git. Samanlı Mahallesi Muhtarlığı. ADRES: Malatya. TELEFON: 0 422 212 05 55

- Samanlı Köyü – Malatya (Bknz. Malatya İli Haritası)

- Samanlı Köprüsü ( Bursa Büyükşehir Belediyesi, ağır tonajlı araç yoğunluğu nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan ve Samanlı ile İsmetiye Mahallelerini birbirine bağlayan göl kanalı üzerindeki, “SAMANLI KÖPRÜSÜ” nü yeniledi. 23 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindeki köprü düzenlenen törenle trafiğe açıldı.

http://www.haberler.com/ismetiye-samanli-koprusu-ulasima-acildi-2221421-haberi/

- Samanlı Mahallesi, Yıldırım İlçesi, Bursa http://www.mahallesicaddesi.com/yer/46176/akasya-sk.html

-Yalova, Merkez İlçe, Samanlı Beldesi http://www.yalova.gov.tr/default_B0.aspx?content=230

Anımsatma: Mesrure ve Samanlı taramaları İnternetten yapılmıştır. Tarihsel veriler, Öner Samanlı arşivinden alınmıştır. 13 Eylül 2010

 
Toplam blog
: 75
: 3116
Kayıt tarihi
: 28.08.09
 
 

Tüketicileri bilinçlendirmek, haklarımızın aranmasına çözümler üretmek üzere faaliyette bulunanları ..