Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '12

     
    Kategori
    Yemek - Mutfak
     

    Kokteyl üzerine birkaç söz

    Kokteyl üzerine birkaç söz
     

    internetten alıntıdır.


    Bir akşam dışarı çıkıp birşeyler içmek istediğinizde önünüze muhtemelen karmaşık menüler takdim edilecek. Ben bu menülerin içecek kısmını anlatmak istiyorum dilim döndüğünce. Tahminen içecek menülerinde ilk ilginizi renkli kokteyl sayfaları çekecektir. Öncelikle kısaca bu menüler genellikle nasıl oluşturulur ondan bahsetmek istiyorum.

    Bir içecek menüsünün oluşturulması süreci genellikle sıkıntılı bir süreçtir. İşletmeler misafirlerine sunacakları menüleri oluştururken ilgi çekmek isterler. Bunun yanında tabiki işletmeler için oluşturdukları menülerin karlılığı ön plandadır. Bu menülerin misafirlere sunulduğu sürece standart servis sunmak isterler. Menü içeriklerinde yazılı tüm içeceklerin temini konuları araştırılır. Kokteyl reçeteleri yazılır. Çalışan personele eğitimler verilir. Anlıyacağınız elinize aldığınız bir menüdeki içeceklerin menüye yazılması sanıldığı gibi masa başında  biten bir süreç değildir. Tabiki her elinize aldığınız içecek menüsü için bu kadar kapsamlı düşünülüyor iddaasında değilim. Misafirine değer veren; devamlılık hedefleyen işletmeler için geçerli bu yazdıklarım.

    Aslında ben sizleri işin backroundu ile sıkmak istemiyorum. Kokteyl hem içen hem hazırlayan için gerçekten eğlenceli bir ritüeldir. Geçmişte bir çok kez kokteyller sınıflandırılmış olsada bu işin zevk alma kısmında olan bizleri çok bağlamıyor. Peki kokteyl dediğimiz içecek nedir? Çok basit anlatımıyla karıştırılmış iki içecektir aslında.

    İdeal bir kokteyl nasıl olmalıdır? Ben kendimce şu tarifi yapıyorum: Karmaşık olmayan, içeceklerin ana karakterlerini bozmadan belki taze meyvelerle aromalandırılmış bir yeni içeceğin ortaya çıkarılmasıdır. Birkaç örnek hariç içerisinde birçok içeceğin olduğu kokteyller ne yazıkki maksatı aşmaktan başka birşey olmuyor.

    Kokteyl hazırlarken nelere dikkat edilmeli peki? En önemli noktalardan biri kokteylin nasıl yapıldığıdır aslında. En iyi reçeteden bile çok kötü örnekler ortaya çıkabilmektedir. İyi bir kokteyl için metot ayırt etmeksizin en önemli nokta buzun doğru kullanımıdır. Hiç birimiz sulanmış içecekler içmek istemeyiz. Kokteyl hazırlarken ilk adım aslında bardağımızın; garnitürlerimizin hazırlanmasıdır. Sonrasında reçeteye sadık kalarak içeceklerimiz metoda uygun kokteylimizi hazırlar ve bardağa süzülür. Diğer önemli konu ise kesinlikle taze meyve ve suları kullanılmalıdır. Tetrapak meyve suları ile hazırlanan kokteyller belki maliyeti düşürmektedir ama işin doğasınıda bozmaktadır.

    İçtiğimiz tüm kokteyller aslında bir sanat ürünüdür. Yaratan sanatçı tarafından ne kadar etkili pazarlanırsa o derece evrensel olur. Bununla ilgili birçok örnek sayabiliriz. Mojito kokteyli mesela; hazırlandığı rom içeceğini üreten firmalar tarafından etkili pazarlama teknikleri ile bir klasik olmamasına rağmen dünyada belkide en popüler kokteyldir. Bizim milli içeceğimiz ile hazırlanan kokteyller ise yok denecek kadar azdır.

    Son olarak kokteyl sipariş ettiğinizde hazırlanışı izlemenizi ve sizinde denemenizi tavsiye ederim.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1762
    Kayıt tarihi
    : 15.01.12
     
     

    1983 Eskişehir doğumluyum. İlköğrenimimi Eskişehirde tamamladıktan sonra Akdeniz Üniversitesinde ..