Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '15

 
Kategori
Kitap
 

Kokular kitabı 2

Günlük yaşamımızda  İlkçağlardan bu yana insanın iyi kokmak ve karşı cinse iyi iletiler gönderme aracı olarak görülen kokunun günlük yaşamımızda önemli bir yer tuttuğu yadsınamaz.
 
Vedat Ozan'ın 'Kokular Kitabı' adlı çalışmasının ikinci kitabında Parfümler konusunu ele aldığı yapıtı Everest Yayınları tarafından okura sunuldu.
 
"Erkek parfümlerinin neredeyse yüzde 70'inde bergamot özyağı kullanılır. Doğalı da kullanılır, çünkü pahalı değildir, bol bulunur. Ama hiç müdahale edilmemiş, olduğu gibi formüle dahil edilmiş bergamot yağı içeren parfümle güneş ışınlarına maruz kalmak, son derece yanlış bir hareket olur. Çünkü bergamotun içindeki bergaptene molekülü, ışığa hassasiyeti nedeniyle, güneş ışınlarına maruz kaldığında ciltte lekelere yol açıyor." (s.551)
 
Koku deyip geçmeyin!
 
İnsanın geçmişe dönük yaşamındaki izler araştırılırken en çok pay ayrılan konulardan birisi çocukluk , diğeri ise koku olarak çıkıyor karşımıza. Hele hele çocukluktaki koku söz konusu olunca işler değişiyor...
 
Vedat Ozan 'Kokular-2' adlı yapıtının ikinci kitabında "parfümler" den söz ediyor. Yazar parfüm konusunu çeşitli açılardan inceliyor. Yazar konuya bir açıdan bakmıyor. Koku konusuna çok değişik açılardan baktığını söylemek abartı sayılmayacağını söylemek gerekiyor. İşe cilt sağlığı açısından ya da kokunun kişiler arasındaki iletişimle sınırlınadırmıyor. O özellikle parfüm konusunu bireyler üzerindeki değişik etkilerinden, topluma... sanayi olarak bu alana bakışını da eklemek gerekiyor.
 
Konular
 
Vedat Ozan'ın Kokular adlı yapıtnın ikinci kitabında "parfümler"le ilgili olarak yer alan konu başlıkları şöyle sıralanıyor: Parfüm kraliçesi:Misk, Guerlain ve ilk modern parfüm:Jicky, "Fougeere" nedir, "genealogy" ne işe yarar? Guerlain ve Mitsouko, Parfümler ve cinsel çekim, Shalimar ve Guerlinade Efsanesi, Marka ne, moda ne? Lineer parfümler ve Sophia Grojsman, Özyağ, karışım, bileşim derken, Joy'un bilinmeyen hikayesi, Yoldaşların kokuları, Sektörü değiştiren adam:Coty Bey, Parfüm reklamlarının "cinsi" dünyası, Germaine Cellier, Jean Carles'a karşı, Parfüm algısı, Opium ve Yves Saint Laurent, Malum maddelerin kokuları, Christian Dior, Edmond Roudniska ve Diorissimo, Marcel Rochas ve Femme Rochas, Parfümü "satmak", Birkaç malzeme:Civet, Amber, Paçuli, Neroli, Jeanne Lanvin ve Arpege veya "analı-kızlı", Tağşiş nedir, nasıl yapılır? Issey'in suyu, Tarihi bir rapor, Must de Cartier, Parfüm pazarındaki değişimler "celebrity" parfümleri, vs, CK, one, Angel vs angel, Ombre rose, "Niche" neymiş? Chanel no. 19, Doğal mı, sentetik mi?
 
"Neden aromaterapi üzerinde diğer sektörlere göre biraz daha fazla durdum? Çünkü yaygın inanışın aksine aromaterapinin  iddiası kokuda değil, kokunun kaynağı olan bitkinin içinde gizlidir. Bir başka deyişle, doğal bir yağdan fayda umuyorsanız, bu fayda size bitkinin kokusu değil, kokunun bitkisi vasıtasıyla yansır ve bu gerçekleşmediği sürece siz sadece kokuya kanarak plasebo düzeyinde bir tedavi görmüş olursunuz." (s.394)
 
Vedat Ozan Kokular Kitabı'nın ikincisi olan "parfüm" de parfüm dünyasını bitkilerden insan sağlığa, koku ve cinselliğe, ünlü parfüm markaların durumlarına kadar... geniş bir yelpazede veriyor.
 
Mustafa ASLAN
 
---------
 
Kokular Kitabı (Parfümler), Vedat Ozan, I. Basım:Everest Yayınları, İstanbul, Ekim 2015
 
Toplam blog
: 4
: 232
Kayıt tarihi
: 03.10.11
 
 

kültür, sanat, yemek, kentler ve insanlar, yeni kitaplar, sinema ..