Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '07

 
Kategori
Tarih
 

Komplolarla şekillenen gelecek -2-

Komplolarla şekillenen gelecek -2-
 

KOMPLO 1 : I.Dünya Savaşı

Yıl 28 Haziran 1914 yanlış hatırlamıyorsam. Sırp milliyetçisi bir adam, Saraybosna'yı ziyaret eden Avusturya-Macaristan arşidükü Franz Ferdinand'ı öldürdü. Bu suikast, I.Dünya Savaşının nedeni sayıldı. Bu kadar ülkenin bu kadar insanın ve bu kadar kanın tek bir kurşunla başladığını düşünmek garip. Ama acaba gerçeklik payı var mı? Saraybosna suikastının ardındaki zeminde büyük sır yatıyor bence. Üstünden hayli zaman geçtiğinden birçok belge aydınlığa kavuştu ve o bilgiler, zaten bu savaşın çıkmasının neredeyse istendiğini gösteriyor.

KOMPLO 2 : Reichstag Yangını

Yıl 27 Şubat 1933 gecesi. Berlin'deki Reichstag(Parlamento)binasında çıkan yangın, Nazileri iktidara taşıyan en önemli olaylardan biridir. Yangının, kamuoyunu muhaliflerinin aleyhine çevirmek ve olağan üstü yetkiler elde etmek amacıyla , yeni kurulan Nazi hükümeti tarafından çıkarıldığı kabul edilir.

1932 Kasım'ı seçimiyle kesinleşen Hitlerin şansölyesi oluşmuştu fakat çoğunluğu sağlayamamışlardı. Hitler hükümete 5 Mart 1933 de yeniden seçimlere gidilmesi yönünde bir karar aldırmış. Propoganda Bakanının önderliğinde görev alan 10 ajan, Reichstag başkanı ve Hitler'in en önemili bakanını resmi konutundan başlayan bir tünelden geçerek , gizlice Reichstag'a girmelerini ve binayı ateşe vermelerini ön gören planın, bu sırada hazırlanıldığı sanılıyor.

Plan şuydu; Reichstag Bakanı olaydan sonra resmi bir soruşturma açacak ve yangının sorumluluğunu koministlere yükleyecekti. Yangından sonra kundakçılıkla suçlanan Hollandalı biri, bazılarına göre suçun işlendiği yere Nazi ajanları tarafından getirilmişti. Olayda Nazi'lerin parmağının olmadığına, Hollandalı adamın bu planı tek başına yaptığına, hitler tarafından kullanıldığına inananlar da var.

Yangının nasıl çıktığı hala bir muamma olarak kalmış. Bugün dahai araştırılıyor, tartışılıyor. Tartışılamayacak olan ise yangının ertesi günü yayınlanan, anayasanın siyasal ve bireysel haklarla mülkiyet haklarına getirdiği bütün güvencelere son veren; "Halkın ve devletin korunması hakkında" başlıklı bir karanameyle Nazi diktatörlüğünün temellerinin atılmış olması.

 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..