Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '20

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Konfor Alanı

İnternet'e bu konuyla ilgili şöyle bir baktım. Bir çok kişi çok değerli fikirlerini paylaşmış. Ben de konuyla ilgili kendi bakış açımı yansıtacağım.
 
Dünyaya bir gelişim ve deneyim odağı olarak gönderilen insanın rahatlık ve sorunsuzluk programına sahip zihni ile gelişim ve tekamül amacında olan özünün yaptığı bir savaş vardır. Zihnini özünün emrine emanet edebilmiş insanlarda bu savaş görülmez ama konumuz aydınlanma yolculuğu değil.
 
Konfor alanı zihnin belli bir zaman ve emek harcayarak oluşturduğu bir alandır ve zihin bunun kolay kolay bozulmasını istemez. Zaten kurgusunu kolay kolay bozulmayacak şekilde yapmıştır. Öz ise gelişim durduğunda öz (eğer gelişim ihtiyacı hissederse) harekete geçer ve savaşı başlatır. Bu savaşı insan, içinde bir boşluk, yaptığı işten tatmin olamama, mutsuzluk ya da bir depresyon olarak hisseder. Bu savaş genellikle özün galibiyeti ile sonuçlanır. Kendi rızası ile konfor alanından çıkamayan insan çevresel şartlar sonucunda o alandan çıkarılabilir.
 
“Öz”, kariyer, para, sosyal haklar, yan haklar gibi kavramlarla ilgilenmez. O deneyim ve gelişimle ilgilenir. O nedenle konfor alanından çıkış size daha iyi bir kariyeri ya da daha çok para kazanmayı garanti etmez. Size yeni bir deneyimi ve gelişimi garanti eder.
 
Tüm bu açıklamalardan sonra konfor alanını şu şekilde tarif edebiliriz. Gelişimin durduğu bölgeye konfor alanı denir.
 
Soru: Ben gelişemiyorum ama hayatım hiç konforlu değil. Ayda 50.000 lira maaş alan ve BMW 5.20 xDrive’a binen bir üst düzey yönetici değilim. Ben neredeyim?
 
Cevap: Siz de konfor alanındasınız. Gelişmiyor olmanız yeterli
 
Soru: Yıllardır aynı işi yapıyorum. İyi para kazanıyorum. Kendimi hiç geliştirme ihtiyacım olmadı. Buna ne diyorsunuz?
 
Cevap: Gelişim durduğunda her öz mutlaka savaş başlatır diye bir kural yok. Mevcut gelişiminiz mevcut programınız için yeterli gelmiş.
 
Soru: Konfor alanından çıkmak için iş değiştirmek ya da yükselmek şart mı?
 
Cevap: İnsanın zamanının büyük bir kısmı çalışarak geçtiği için insanın en büyük öğretmeni yaptığı iş oluyor. Daha düşük olasılık olarak görsem de insan kendini iş dışında başka yerlerde de geliştirebilir.
 
Soru: Bizim bir tanıdık sürekli farklı isler yapıyor, bir işte tutunamadı. Hiç konfor alanına girmiyor hep gelişiyor mu bu kişi?
 
Cevap: Hayır. Bu kişinin konfor alanı iş değiştirmek olmuş. Rahatlığı orada bulmuş. Bir işte çalışıp o işin zorluklarına göğüs germemiş. Kendini geliştirecek süreçlere sokmamış. Haliyle farklı işlere girip çıkması bu kişiyi geliştirmiyor.
 
Soru: İşsizlik oranı bu kadar yüksekken, insanlar çok düşük ücretlerle çalışıyorken ya da ağır çalışma şartlarında çalışıyorken konfor alanından bahsetmek biraz lüks değil mi?
 
Cevap: Şikayet etmek ve farklı bir şey yapmamak da bir konfor alanı oluşturuyor. Ülkemizin ve hayatın bir takım değiştiremeyeceğimiz gerçekleri var. Ancak odağımıza bu gerçekleri değil kendimizi koymalı ve tüm bu şartlar altında farklı ne yapabilirim diye sormamız gerekiyor.
 
Toplam blog
: 4
: 337
Kayıt tarihi
: 20.12.10
 
 

Hayatı anlamaya çalışırken, ustalardan hayatın anlaşılamaz olduğunu öğreniyordum. Öğrenmek denilen ..