Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '12

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Konyaltı'nda doğa ve tarih kıyımına çevreci çığlığı

Konyaltı'nda doğa ve tarih kıyımına çevreci çığlığı
 

Antalya/Konyaltı’nda Büyükşehir Belediyesi’nce gerçekleştirilen doğa katliamına çevreci isyanı!

İnşaat mühendisi dostumuz/ağabeyimiz Galip Büyükyıldırım’ın Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yazarak dile getirdiği duyarlılığı Milliyet Blog okuyanlarıyla da paylaşmak istedim.

Başlık hariç, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen yazının tamamı:

Yaklaşık iki aydır Meltem Mahallesi’ndeki evime Konyaltı’ndan kaya kırıcı iş makinalarının gürültüleri gelmekte idi. Bu gün durumu anlamak için o yöne gittiğimde gördüklerim bir doğasever olarak beni çok büyük düş kırıklığına uğrattı. Oraların geçmişini ve değerini bilen bir Antalyalı olarak duyduğum acı ve üzüntü ise çok daha büyük.

Yeni yapılan akvaryum binası ile Minicity diye anılan minyatür yapılar parkı arasındaki doğal tepeciğin kaya kırıcı makina ve dozerlerle yıkılmış, doğal jeolojik yapı ve bitki örtüsünün bütünüyle tahrip edilmiş olduğunu gördüm.

 

Yıkılıp yok edilmiş bulunan bu tepecik o yörede son kalmış doğal bir yeşil alan idi. Tipik jeolojik yapısı ve hemen yakındaki çok lüks bir otelin içinde kalmış bulunan büyük bir delik kireçtaşından dolayı Deliktaş olarak anılan bu yöre geçmişte de Konyaaltı’nın en güzel ve Antalyalılar için anlamlı köşelerinden birisiydi. Yıkılan bu doğal karstik yapı üzerinde yerel bitkilerden oluşmuş bir doğal park ve şirin bir gazino var

Birinci Arapsuyu, İndere, Olbiya Kanyonu gibi adlarla da anılan bu bölge, yöredeki tarihsel kalıntılar ve antik yol ile de tarihsel bakımdan çok önemli ve korunmaya alınmış bir bölgedir. Kazı çalışmaları sırasında antik yol da tahrip olmuştur.

Bech Park, Minicity, Aquarium, Hilside,… gibi hiçbiri Türkçe olmayan adlar taşıyan Deliktaş yöresindeki bu doğal, tarihsel ve geleneksel değerleri yıkıp yok etmenin anlamı nedir?

Yaklaşık 10 dönümlük bir alanın en az 5 metre derinliğinde kazılmış olduğunu kabaca tahmin ediyorum. Buradaki 5x10000=50000 metreküp sert kaya kazısı ve taşınması maliyeti ne kadardır, bu maliyeti kim karşılayacaktır?

“Buraya yine yeşil alan, park yapılacak” gibi gerekçeler öne sürmenin hiçbir anlamı yoktur. Dünyanın en büyük uzman parkçıları, peyzajcıları bir araya gelse yıkılan bu doğal ve tarihi güzelliği yeniden yaratamazlar.

Bu acı verici uygulamanın ivedilikle, hemen bu gün durdurulması, iş makinalarının araziden çekilmesi, geri kalan, kurtarılabilecek tarih ve doğa parçalarının kurtarılması için ne gerekiyorsa yapılmasını dilerim. 25.11.2012

 

Galip Büyükyıldırım

İnş. Yük. Müh

 

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..