Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '09

 
Kategori
Danışmanlık
 

Koordinasyonsuzluk

Koordinasyonsuzluk
 

Türkiye’de hemen hemen her yerde bir sokağın çeşitli devlet kurumlarınca tekrar tekrar kazılıp kapatıldığını görmüşsünüzdür. Bazıları bunun bilerek yapıldığını ve böylece ekonominin ve istihdamın canlı tutulduğunu söylemekte ama ben inanmıyorum. Bence kurumlar arasında koordinasyon olmadığı gibi ne öncelikleri belirlemede diğer kurumları düşünmek var ne de iş yapma şekilleri buna uygun. Sonuç delik deşik sokaklar, bazen çukurlara düşen insanlar, arabalar, israf olunan vergiler…

Tek tek baktığımızda tüm altyapı kurumlarının kendi içlerinde de koordine problemi yaşadıklarına eminim. Çünkü kurum içine sinmemiş bir şeyin diğer kurumlarla yapılabilmesi beklenemez. Aynı üründen birden fazla almalar, farklı departmanların birbirinden habersiz iş yapmaları vb. bir çok koordinasyonsuzluğu görebiliriz. İşte bu şekilde bir kurum içinde sağ el sol elin ne yaptığından habersizse hem para kaybı hem zaman kaybı kaçınılmaz olacaktır.

Basit demek kolay demek değildir. Öncelikle kurum kendi içindeki problemleri fark edip ihtiyaca uygun çözümler getirmeli ve sonrasında diğer kurumlarla olan ilişkilerini gözden geçirip genel anlamda problemlerin üzerine gitmelidir. Amerikalıların 3C(collaboration, coordination ve communication) olarak adlandırdıkları kavramların ülkemiz kurumlarında da dikkatle ele alınması gerekmektedir. Bu kavramlar;

1 – Collaboration - İşbirliği
2 - Coordination – Koordinasyon
3 - Communication – İletişim

Bizde bu kavramlara kısaltma olarak İKİ diyebiliriz. Gelişen teknolojiler bu kavramların geliştirilmesi için gerekli altyapıyı sağlama konusunda yarış içindeler. Örneğin internet ve mobil anlamda istediğimiz anda istediğimiz kişi ile görüntülü görüşme imkanı, internette proje planlarının paylaşılması vb. Bu noktada yapılması gereken düşünce yapısını ve davranış tarzımızı değiştirmektir.

Yine Amerikalıların dediği gibi “Life's too short to be sitting in traffic.- Hayat trafikte beklenmeyecek kadar kısadır.” Hemen kurumlarımızın ayağa kalkmaları, dinazor kafalarından kurtulmaları, mevcut teknolojiler ile İKİ kavramlarını nasıl kendi içlerinde ve diğer etkileşim içindeki oldukları kurumlarla gerçekleştireceklerine bakmaya başlamaları gerekmektedir.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..