Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '08

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Korkuyu sermaye yaptılar

Korkuyu sermaye yaptılar
 

Bir zamanlar kendi kendine yeten 7 ülke arasında yar almakla övünen Türkiye, izlenen yanlış tarım politikalar nedeniyle şu anda ithalatçı durumuna düşmüştür. Kısır siyasi çekişmelerin gölgesinde kalan ekonomide ki bu olumsuz gelişmeler karşısında, iktidar üzerine düşeni yapacağı yerde, vatandaşa yemek tarifi vermekle meşgul!

..Son zamanlarda dünyada başta pirinç olmak üzere gıda ürünlerinde fahiş artışlar oldu. Türkiye'de ise tarıma olan desteğin çekilmesinden özellikle şu anki tarım altyapımızın yetersizliğinden kaynaklandığı uzmanlarınca dile getirilmektedir. Kendine bir tarım ülkesi olmayı yediremeyen zihniyet, tüm coğrafi bölgeyi doyuracak zenginlikte olan besiciliğide aynı şekilde bitirmiş, vatandaşı hormonlu ithal ete mahkum etmişti...

..Dünyadaki artışın sebebi kuraklık, Türkiye’deki artışın sebebi fırsatçılıktır. Sadece pirinç ve mısırözü yağında görülen aşırı fiyat artışlarının önlem alınmadığı taktirde nohut, mercimek, kuru fasulye gibi tüm bakliyat ürünlerine yansıyacağı endişesi tüketicileri kara kara düşündürmektedir.

Bu fahiş fiyat artışları karşısında İngiltere Başbakanı, gıdadaki fiyat artışının hazirandaki G-8 toplantısında ele alınmasını önerirken Dünya Bankası Başkanı, “O kadar bekleyemeyiz, çok geç olur” sorunun birkaç ay bile beklemeye tahammülü olmadığını bildirerek konunun endişe verici boyutlarına vurgu yaparken;

..Biz de ise; başta Tarım Bakanı, Ofis yetkilileri ve kimi Oda Başkanlarının çözüm önerisi ise her zamanki gibi akıllara ziyan verecek cinsten… ''Fiyatlar düşene kadar pirinç yemeyiz olur biter'' ya da “ Türkiye için pirinç hayati bir gıda değil. Bu yüzden vatandaş pirinç fiyatı düşene kadar pirinç yememe, almama eylemi yapsın.”

..TMO'nin işlevini yitirdiği, bundan sonra benzer olayları daha sık görüleceği, fındık ve tütünde de aynı şeyler yaşanacağı endişesi artmıştır. Ne acıdır ki, Türkiye nohut dışında tüm bakliyat çeşitlerinde ithalatçı konumuna düşmüştür.

..Çukurova çiftçisi, bu kaos ortamını kollayan vurgunculardan hiç alışık olmadığı teklifler alıyor. Eskiden sadece narenciye, kavun, karpuz gibi ürünlere tarlada fiyat verip peşin parayla kapatan tüccar, bu günlerde buğday ekicisinin ürününü tarlada kapatmanın yolarını arıyor.

..Kuraklık nedeniyle azalan üretim miktarları, Tarım ürünlerinde fiyatın bir yılda ikiye katlanmasının başlıca nedenleri, vatandaşın korkusunu kendine sermaye yapan spekülatörler, piyasayı düzenlemekte geç kalan devlet kuruluşları ve plansız üretim…Sıkıntılı bir dönemin ayak seslarine karşı tüketicilerin stok illetine bulaşmaması gerekmektedir, aksi bir durum vurguncuların ekmeğine yağ sürmek olur...

 
Toplam blog
: 156
: 5679
Kayıt tarihi
: 05.11.06
 
 

Söz konusu Atatürk ve Laik Cumhuriyet ise; asla tarafsız olamam! Ben; İş ve özel hayatımda Cumhur..