Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '06

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kortizon

Kortizon ile yasamak zordur.

Pek bilinen bir hastalik değildir Sarkaidoz. Her türlü organ tutulumu olabilir, benimki akciger sarkaidozu idi. Allerjik bir reaksiyon olarak tanimlanabilen bu hastalik icin en etkili tedavi sekli kortizondur. Kortizon akciger sarkaidozu için önemli ilactir ve tek tedavi seklidir. Kortizonu aldığınız dozla alakalı olarak vucudunuzun diger organlarında verdigi hasarın ise hatiri sayılır.

Kortizonla yasamayi bilmelisiniz. Tedavi bittikten sonra enkazdan cikmis olmak istemiyorsaniz elbet. Madde bir; kortizon vucutta tuz tutulumunu artırdığı icin, her türlü gıda alınırken tuzu kesiyorsunuz. Sadece muhteviyatında tuz olan gıdaların dısında ekstra tuz kullanımı sıfır olmalı. Ekmek, zeytin, peynir vb bütün gıdalarda tuz en az seviyede olmalıdır. Bol su ile atılacagı icin, suyu cok icmeniz lazim.

İstahınız olabildigince acılacak oldugundan diyetisyenle gorusup kendinize bir diyet programı edinmeniz en dogru seklidir. Her türlü yaglı, tuzlu ve hamurlu gıdadan uzak kalmalı, yesil agırlıklı seyler yemeli, uygun bir egzersiz programı secmeli ve aksam 7den sonra kesinlikle hic bir sey yememelisiniz. Doktorların her zaman söyledigi gibi kortizon kilo aldırmaz, istah acar!

Kortizon kullanıyorsaniz muhtemelen mideniz de hasar görecektir. Bunun icin her zaman mide koruyucu ilaclar yaninda verilir. Ayrıca her derde deva kefir kullanarak da mide ilaci almadan kortizon tedavisi olanları da biliyorum.

Kortizon kullanmak demek, vucut bagisiklik sisteminizin zayiflaması demektir. Bir çok hastaligi da beraberinde yasiyor olacaksınız. Kendinize cok iyi bakmali, mümkün olduğu kadar enfeksiyon türü rahatsizliklardan kacinmalisiniz. Her türlü riskten uzak kalmalisiniz da diyebilirim.

Kortizon kullaniyorsaniz, cildinizde de bir takim hasarlar olusabilir. Mesela cilt inceldigi icin cilt yırtıkları önemli birer sorun teskil edebilir.

Kemikleriniz oldukca zayiflayacaktir. Yasiniza, cinsiyetinize ve yasam sartlarınıza baglı olarak kemik kuvvetinizin etkilenmekte de önemli yeri vardır. Sütü, yogurdu bol yemelisiniz.

Öyle ya da böyle kilo almanız olasi bir durumdur. Aynı hastaliktan muzdarip bir hanimin, sirıf yesil sebze agırligı ve kilo alma durumlari olusmasin diye iradeli davranip 16 kilo kadar verdigini duymustum. Cok istisnai bir durum ama olmayacak da degil. Bütün mesele kendinize ne kadar hakim olabildiğinizdedir.

Sebebi belli olmayan, tedavisi belli bir hastalikla bir ömür yasamak zorundasinizdir, eger akciger sarkaidozunuz varsa. Kortizon kullanmak ise tek cozum yolunuz olabilir. kortizonu bilinci kullanmakla bir yeri tedavi ederken öteki yerlerin zarar göremisin istemiyorsaniz, hele de bir bayan iseniz estetik acıdan bazi kayiplara ugramak istemiyorsanız muhakkak bu yasam bicimini benimsemelisiniz.

Saglıklı günler!

 
Toplam blog
: 3
: 5985
Kayıt tarihi
: 20.09.06
 
 

Yazmazsam ölebilirim! Maliye mezunuyum. Bir devlet üniversitesinde öğrenci işleri sorumlusu olarak ç..