Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Körü körüne kendini işe adamak

Körü körüne kendini işe adamak
 

“Bir işi körü körüne yapmak” dediğimizde yaptığımız işin tüm başarı ve başarısızlığına ilişkin sorumluluğu üstlendiğimiz anlaşılır. Bu tip durumlarda yardım istemektense size ait olmayan sorumlulukların sınırlarınıda zorladığınız olur.

Mehmet giderek kızmaya başlıyordu. Her bölüm şefinden rapor gelmeden toplu birim raporunu hazırlayamıyordu. Selçuk raporunu her zaman geç gönderiyordu. Buda Mehmet’in raporunu geciktiriyordu. Mehmet bu durumla nasıl baş edebilecekti?

Kısa bir süre önce Mehmet ve Selçuk çok yakın arkadaştılar. Önceleri nazikçe istemesine rağmen sonrada “baskıcı cc”( http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=2284 ) ile talebini Selçuk’un patronunun göreceği şekilde göndermeye başladı. Bu arada çalıştıkları firma Mehmet’in göndereceği birim raporlarının gönderilmemesi durumunda sözleşmeyi iptal edebileceğini açıkladı.

Bu noktada Mehmet, sözleşmeye ilişkin sorumluluğu kendi üzerinde hissettiği için Selçuk ile olan arkadaşlığını feda etti ve araları bozuldu. Mehmet bu işi tam anlamıyla yapmayı kafasına koymuştu.

Bu tip durumlarda sorumluluğu kendi üzerimizde o kadar fazla hissederiz ki grup başarısını yada başarısızlığın aslında birçok şeyin karmasından oluşabileceğini göz ardı ederiz. Hele bu tip durumlarda yardım istemektense sınırları zorladığımızda işler daha da kötüye gider.

Şirketin başarısı için bazen bazı kredilerin verilmesi veya bazı şeylerin görmezden gelinmesi gerekebilir. Herkesin sorumlulukları olacaktır ve şirketler çalışanlarının hangi rolde olması farketmeksizin birilerini yaptıkları şeyler sonucunda iyiye yada kötüye giderler. Hiç kimsede tam sorumluluk olamaz yada kimse tamamen sorumlu tutulamaz.

Bir çoğumuz başarının sadece bize bağlı olduğunu düşünürüz. Bunu düşünmemizin bazı sebepleri vardır;

Benim sorumlu olduğumu söyledim.
Kimse söylemiyor ama benden istenen bu.
Ben bilmiyorsam, kim bilecek? Eğer kimse yapmazsa batarız.
Bu yapılmazda şirket batar.
Eğer bir işi tam anlamıyla yaptığınızı düşünüyorsanız aşağıdaki olasılıklarıda gözden geçirin;

Yaptığınız iş çok kötü tasarlanmış — çok fazla sorumluluk gerektiriyor.
Sorumlu olduğunuz inanıyorsanız bunu sadece kendinizin inandığı bir şey olması ihtimali var mı?
Eğer siz yapmazsanız mutlaka birisi yapacaktır.
Bir ihtimal şirket zarar görebilir.
Bir işi yukarıda bahsettiğim şekli ile tam anlamıyla yapmaya kalktığınızda kariyerinizi, ailenizi ve sağlınızı riske atmış olursunuz;

Sağlınız riske girer. Stres, uyku bozuklukları, kalp çarpuntısı, depresyon ve daha kısa bir ömür gibi olasılıkları yaşayacaksınız.
İşinizin kalitesi düşecek, duygusal problemler yaşayacaksınız.
Çalışanlarla ilişkileriniz zedelenecek.
Arkadaşlarınızla, ailenizle ve eşinizle ilişkileriniz zedelenecek.
Bir işi yapmak ile körü körüne sadece iş için doğrusunu, gerekeni yapmak ne kadar doğrudur’u kıyaslayın. Bedelini, getirisini, götürüsünü hesaplayın ve istediğinizi seçin. Hayat sizin!

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..