Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kosova'dan gelen pop dalgası

Kosova'dan gelen pop dalgası
 

Dua Lipa


Geçtiğimiz sene hemen hemen her yaz yaptığım gibi yılın o dönemini doğduğum ülkede geçirmek üzere yola koyuldum. Uçak Priştine Adem Jashari Havaalanı’na iner inmez akrabalarımdan önce beni, panoları süsleyen Rita Ora, Dua Lipa ve Era Istrefi karşıladı.

Sosyal medya hesapları üzerinden takipleştiğim Kosovalı yakınlarımdan yaklaşık iki yıldır bu isimlere dair paylaşımları sıklıkla görmekle birlikte Dua Lipa hariç zahmet edip şarkılarını pek de dikkatle dinlememiştim dürüst olmak gerekirse.

Sancılı bir dönemin ardından sonra bağımsızlığını kazanan Kosova, uluslar arası toplum nezdinde tanınırlığını artırma çabasında. Bu bağlamda yurtdışında ülkenin adının duyulmasına vesile olacak her hareket millet nezdinde çok değerli.  Spor ya da müzikte ülkenin adını yurtdışında duyuran herkese büyük saygı besleniyor. Futbolu yakından takip edenlerin de bileceği gibi Almanya, Avusturya, İsviçre ve Arnavutluk milli takımlarında çok sayıda Kosova kökenli başarılı futbolcu mevcut. Ancak ben yazının girişinde de bahsettiğim gibi konunun müzik kısmında kalacağım.

Havaalanı ev arasında yolda “acaba yeni neler var?” merakıyla etrafı gözlemlerken sık sık Rita Ora’nın posterleriyle karşılaştım. Arabadaki radyo sırasıyla Dua Lipa ve Rita Ora’yı çaldıktan sonra yayınına henüz uluslar arası üne kavuşmamış başkaca Kosovalı müzisyenlerin parçalarıyla devam etti.

Şehrin sokaklarında gezerken İstanbul’a nazaran çok ucuz ama bir o kadar çekici cafelerinden yankılanan müziklere kulak kesiliyorum. Coldplay, Rihanna, Rita Ora, Beyonce, Era Istrefi diye uzuyor liste.

Ne olmuştu da Avrupa’nın bu en genç ve küçük ülkelerinden birinden, birden bire birkaç ünlü müzisyen çıkmıştı? Hikayelerini araştırmaya karar verdim. Mevzuya 1994 doğumlu Era Istrefi ile girmek istiyorum. Pembe kürklü parkasıyla soğuk bir Kosova gününde Bonbon şarkısına çektiği klip ile Youtube’da an itibariyle 367 milyon kez dinlenmeyi başarmıştı. Üstelik bunu İngilizce değil de kendi dili olan Arnavutça yapmıştı. Bu açıdan Kosova doğumlu ama hayatının önemli bir kısmını Londra’da geçiren Rita Ora ve Dua Lipa’dan ayrılıyordu. Şarkısını ilk yayınladığında bunu tahmin eder miydi acaba? Bu arada Era’nın kendisi gibi müzisyen olan ablası Nora’nın bir şarkısının Sıla tarafından seslendirildiğini öğrendim. Afitap. Bunda şaşılacak bir şey yok tabii. Kültürel yakınlık nedeniyle buna benzer alışverişler her daim olmuştur. Kosova’da özellikle belli bir yaşın üstündeki hemen hemen herkes Zeki Müren, Barış Manço ya da İbrahim Tatlıses şarkılarını çok sever. Öyle ki İbrahim Tatlıses’in birkaç yıl önce Priştine’de verdiği konser muhtemelen ülke tarihinin en kalabalık konserlerinden biri olmuştur.

Konumuza dönecek olursak; Era Istrefi’nin Bonbon şarkısının kazandığı şöhretin tesadüf olabileceği ihtimali, sonraki şarkılarının başarısıyla şimdilik ortadan kalkmış gibi.

Gelelim ülkenin “Onursal Büyükelçi” unvanına sahip müzisyeni Rita Sahatçiu ya da bilinen şekliyle Rita Ora’ya. Sahatçiu tahmin edebileceğiniz gibi Saatçi demek.  1990, Priştine doğumlu olan Rita Ora, dönemin koşulları nedeniyle daha çocuk yaşta ailesiyle birlikte soluğu Londra’da alır. Eğitim hayatını burada sürdüren şarkıcı, uluslar arası müzik piyasasında isim yapmaya başladıktan sonra ülkesi Kosova’yı unutmadı. “Shine Ya Light” klibini benim de çocukluğumun geçtiği Priştine sokaklarında çekti. Geçtiğimiz aylarda Nobel Barış Ödülü sahibi Arnavut asıllı Rahibe Teresa’nın Vatikan’daki, azizelik mertebesine yükseltilmesi töreninde performans sergileyen şarkıcı, rol aldığı “Karanlığın Elli Tonu” filmi, ünlü müzisyenlerle yaptığı düetler, dünyaca ünlü dergilere verdiği cesur pozlarla adından daha uzun yıllar söz ettireceğe benziyor.

En beğendiğimi en sona sakladım. İçlerinde en genci olan Dua Lipa. 1995 doğumlu şarkıcı, Londra’ya göç etmiş müzisyen bir ailede büyüdü. Şu anda menajerliğini yürüten babası bir dönem Kosova’nın en ünlü müzisyenlerinden biriydi. Kim bilir müzikal açıdan daha başarılı bulmamın nedeni belki de budur. “Be the One” şarkısı ile müzik piyasasına giriş yapan Dua, çok geçmeden birçok televizyon programında boy göstermeye başladı. Son olarak Sean Paul ile bir düete imza atan Dua Lipa birkaç ay önce de “Blow Your Mind” adlı parçasıyla müzik listelerinde yer almayı başarmıştı. İlk müzik hocasının sesini buğulu bulup pek de tutmadığı Lipa bakalım müzik aleminde kalıcı olabilecek mi? Olsun isteriz.

Bir de bakalım Kosova istikrarını koruyup bu yaz da yeni bir ünlü ses çıkarabilecek mi? 

 
Toplam blog
: 55
: 143
Kayıt tarihi
: 22.11.12
 
 

Kültür Mantarı ..