Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '11

 
Kategori
İnançlar
 

Kötülüğe karşı iyilik

Kötülüğe karşı iyilik
 

Rabb'imiz inananlara, kötülüğe güzellikle karşılık vermelerini buyurur. Böylece iyi bir sonuç elde edeceklerini vaat eder. Dahası bu buyruğa uyan insanın, karşısındaki kişiyle arasındaki düşmanlığın dostluğa dönüşebileceğini bildirir. 

İyilikle kötülük eşit olmaz. Sen, en güzel olan bir tarzda (kötülüğü) uzaklaştır; o zaman, (görürsün ki) seninle onun arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki sıcak bir dost(un) oluvermiştir. (Fussilet Suresi, 34) 

Bu davranış, Kur'an ahlâkını yaşayan müminlerin merhamet duygularının güzel sonucudur. Karşılaştıkları hata ne denli büyük olursa olsun, hatalı kişiye hoşgörülü davranırlar. Kendilerinde hata olmasa da, hatalı olan insan karşısında büyüklenmez, mütevazı karakterlerini korurlar. 

İnanan insanlar yaşamları süresince çok farklı insanlarla karşılaşırlar ancak insanların tavırlarına göre davranışlarını değiştirmezler. Mümin, ortama ya da kişilere göre karakter değiştirmez; kararlı bir karaktere sahiptir. Alaycı konuşan, çirkin sözler söyleyen, öfkelenen, kötülük yapan ya da düşmanca davranan kimseler karşısında dahi merhametli ve yumuşak başlı davranışlar sergiler. Kötü söze kötü sözle, alay edene alayla, öfkelenene öfkeyle karşılık vermez. Tüm bu çirkin davranışlara karşılık, kişiyi pişman olup vazgeçirecek, güzel ahlakıyla örnek olup özendirecek bir merhametle hareket eder. 

Dostluklar, huzur, güven ve özveri ister, bağışlayıcı olmayı gerektirir. Allah, “Sen af (veya kolaylık) yolunu benimse... ” (Araf Suresi, 199) ayetiyle müminlere bağışlayıcı olmalarını buyurur. Kötülük gördüğü halde güzellikle davranmak Kur'an'a en uygun olan tavırdır; özverili ve bağışlayıcı olmak büyük bir kazançtır. 

Müminlerin gösterdikleri bu güzel davranışlar, aynı zamanda Kur'an ahlakının tebliğidir. Allah katında değerli olan karakter özellikleriyle müminler, karşılarındaki insanları da Kur’an ahlâkını yaşamaya özendirirler. 

Kötülük görüldüğü mazereti ileri sürülerek kötü karşılık vermek, yanılgıdır. Çünkü her insan kendi yapıp ettiklerinden sorumludur ve Rabb’i huzurunda yalnız başına hesap verecektir. İşte müminin merhametli güzel davranışı, onun Allah'a olan bağlılığının gücünü ve O’na olan itaatini gösterir. İçinde Allah aşkını ve korkusunu taşıyan insan, bu ahlâkı yalnızca Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için kararlılıkla uygular. Allah, üstün bir tavır göstererek kötülüğe karşı iyilikte bulunan müminlerin düşmanlarını "sıcak bir dost"a çevirir. Ancak mümin için en önemli olan Rabb'inin rızasını ve sevgisini kazanmış olmasıdır. Çünkü, “... Allah, iyilik yapanları sever. (Al-i İmran Suresi, 134) 

Haber Ayna 

 
Toplam blog
: 727
: 972
Kayıt tarihi
: 09.02.10
 
 

Ekonomi okudum. 5 yıldır haber siteleri, portal ve dergilerde yayınlanan yazılarımı ve inandıklar..