Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '09

 
Kategori
Borsa
 

Kral çıplak mı?

Kral çıplak mı?
 

Küresel Ekonominin çıplak kralı ABD nin en büyük 19 bankasına uygulanan stres testleri sonuçları geçen hafta Pazartesi açıklanması beklenirken rötar yaparak Perşembe günü açıklandı. On bankanın yeni sermaye ihtiyacı 74.6 milyar dolar. Beklentilerden çok iyi. Meğer kral çıplak değil transparanmış.

Stres testleri gerçekleri yansıtıyor mu orası muamma. Ama stres testlerinde asıl gaye bankalar üzerindeki aşırı negatif süpekülasyonları kaldırarak güven bunalımını aşmak ve piyasaları işler hale getirmek. Defalarca aşağı yönde revize edilen makro ekonomik rasyolardan sonra , beklenenden iyi gelen gerçekleşmelerden pay çıkartıp, en kötü geri de kaldı dedirterek piyasalara gelecek günler daha güzel olacak umudu aşılamak. Beklentiler gerçekleşmezse, umutlar satın alınır. Ama görünen o ki bu gidişatla başka bahara kalır

Bu arada bizim bankalarımız da kriz eşittir fırsattır dedi, krizi fırsata çevirdi Fırsat Bankacılığı(ort. %12 faizle mevduat topla , ort %25 faizle kredi ver) krizi teğet geçti.Bankalarımızın sermaye yeterlilik rasyoları tavana vurdu .Reel sektör de dibe. Ne kadar farkındayız bilmem ama aynı gemideyiz. Gemi su alıyor. Bize dokunmayan yılan bin yaşasın felsefesi ile bu değirmenin suyu çarkları nereye kadar döndürür. Orası meçhul.

Geçen hafta yurtdışı piyasalarda ABD deki ondokuz bankanın stres testleri sonuçları (stres testleri stres yapmadı), AB Merkez Bankası ( ECB) faiz kararı(faşzleri %1çekti) , ABD beklenenden iyi gelen istihdam verileri, yurt içinde ilk çeyrekte %33( geçen sene ilk çeyrek ile kıyaslandığında) karlı gelen banka bilançoları, yılan hikayesine dönen IMF.

Bu hafta yurtdışı piyasalarda ABD ve AB sanayi üretimi, ABD Üfe , Tüfe, dış ticaret, bütçe rakamları. TCMB faiz kararı . Beklenti 0.50 * 0.75 arası. Yedinci ekonomik paket. Banka Bilançoları( 15 Mayıs son) . IMF ile ilgili yeni haberler gündemde olacak.

Beklentiler tükeniyor. Ortalama birbuçuk aylık süreçte IMKB 100 Endeksi 23.000 lerden 34.500 lere yükseldi. Küresel ekonomininın başı ABD de DJ 6400 den 8500 lere yükseldi Faizlerin dibe vurduğu süreçte ciddi karlar yazıldı. Global ekonomilerde az da olsa iyileşme sinyalleri var. Fakat kara bulutlar henüz dağılmadı. Şimdi sırada Avrupa Bankacılık Sistemi eylül ayına kadar stres , dayanıklılık, sermaye yeterlilik testlerine tabii tutulacak. Piyasalar da volatil günlere hazırlıklı olun. Zombi bankaların sayısı artabilir. Bizim piyasaları tutan tek çıpa IMF. Uzun vadede yön yukarı ama yol çok zigzaglı. Nobel Ödüllü İktisatçı Stiglitz dediği gibi bu kış karanlık geçebilir.

Yurtdışında stres testleri sonuçları açıklandı. Beklentilerden iyi geldi. Sermaye açığı olan bankaların bu açıklarını kapamak için hazır alıcı varken piyasalara hisse satışları gelebilir. Yurt içinde ise (ilk çeyrekte ort.%33 karlı) banka bilançoları ( 15 Mayıs son tarih), TCMB faiz kararı (beklenti 0.50 ile 0.75 arası) ile tükenen beklentiler sonrası , kısa vadeli kar satşlarına dikkat.

Endeks bu hafta 30.500 * 34.500 bandında. Dolar 1.520* 1.600 bandında hareket edebilir ( (IMF hikayesi devam ettiği sürece)

Piyasalar düşerken de çıkarken de VOB( Vadeli Opsiyon Borsası) da fırsatlar bitmez.

IMKB 100

Destekler 30.500 * 31.500* 32.500* Dirençler 33.000* 34.500*

USD/ TRY

Destekler 1.545* 1.535* 1.520 Dirençler 1.565* 1.575*1.600

Eldeki bir kuş daha kuştur , daldaki iki baykuştan…

 
Toplam blog
: 3
: 1652
Kayıt tarihi
: 14.04.09
 
 

O bir Karadeniz'in en iyi . O bir işi ve performansı ile değerlendirilmek isteyen. O bir çantasını a..