Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '07

 
Kategori
Futbol
 

Kral öldü, yaşasın yeni kral

Kral öldü, yaşasın yeni kral
 

Popüler yıldızlar, popüler kişilikler; yine POPÜLER AKSİLİKLERLE yerine getirilemeyen amaçlar yüzünden zayıfladığında, bir anda yıldız kayması gibi inişe geçerler. Karizmatik otorite, kitlesel medyanın etkisiyle ortaya çıktığı gibi yine bu etkiyle ortadan kaldırılır. Psikolojik baskı ve etki, karizmatik otoriteyi bir anda bitirir. Televizyon ve medya destekli karizmatik kişilikler, bir zamanlar her türlü yetkiye sahip olmalarının ötesinde gücünü kaybederler.

Bir zamanlar O’nun mesleğine boyun eğenler, karizmatik kişiliklerin menzilinden uzaklaşmaya başlarlar. Yanına yöresine yaklaşamayanlar, menzili içinde yer alanlar; artık O’nun menzilinden uzaklaşmışlardır. Değerlerin kabulü, kabul edilmemeye başlandığı anda karizma da silinmeye başlanmıştır. Eğer bu karizmanın sıfırlanmasına neden olanlara sıradan insanlar gözüyle bakılırsa, bir zamanlar O’na bu değeri verenler de yine sıradan insanlar değiller miydi sorusunun anlamsızlığı ortaya çıkar ki, bu soru kimsenin aklına gelmez. Bir zamanlar verenler, şimdilerde almaya başlamışlardır. İş bu kadar basittir. Bir zamanlar verilen tolerans ve hoşgörü, şimdilerde verilmediğinden; O’nun işi bitmiştir.

Karizmatik kişiliklerin karizmatik değerleri, O’nların ‘garanti’lerine duyulan ihtiyaçların zayıflamasından dolayı silinmeye başlar. ‘TELEVİZYON HATİPLERİ’, ‘ama o eskidendi’ diye başlayan sözlerinin sonunu, O’nu artık sıfırlamayla bitirirler. Karizmatik otoritenin kolektif taşıyıcıları, bu taşıma işine son vermişlerdir artık. Bir zamanların yasal meşrulaştıranları, eylemlerinden ve desteklerinden vazgeçmeye başlamışlardır. Gösterilen hoşgörü ve sabır, zamanında gösterilmeseydi belki de arkasından destekledikleri ‘KARİZMA OTORİTE’ yaratılmayacaktı gibi bir düşünce hiçbir zaman gündemde olmaz. Geçmiş, her zaman geride kalır, yerine bir zaman sonra sıfırlanacak olan yeni GEÇECEK GELECEKLER getirilir.

Yeni karizmatik otorite yaratmak zamanı geldiğinde, bu zamanın yaratıcıları da muhakkak ki yine kendileridir. Toplumda taraf ve karşı taraf yaratılır. Her iki tarafın taraftarını yaratmak o kadar kolay olmasa da, düğmeye basılmıştır, süreç işlemeye başlar. Yasal ve rasyonel meşrulaştırma uğraşısı, eskiyi değersizleştirmekle başlar. Emredilen eylemin ahlâki boyutu başarısız olursa eski karizma yerinde kalır, başarılı olursa yerine yenisi gelir. Başarının sorumluluğu hiçbir zaman paylaşılmaz, çünkü yeri geldiği zaman O’nu kınama operasyonu başarısız olur. Geriye diyecek bir lafın kalması gereklidir ki, zamanı geldiğinde de yeni karizmaya O’ndan daha yeni karizmalar üretilmeli, yerine yenileri getirilebilmelidir.

Şimdi Fatih Terim’i gönderme zamanıdır. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde 8.Eylül.2007’de Malta ile 2-2 berabere kalan, son 3 maçında 7 puan kaybeden milli futbol takımımızın teknik direktörü Fatih Terim’i gönderme zamanıdır. ‘Bu topraklar üzerinde iki tane Fatih vardı. Birisi Fatih Sultan Mehmet, diğeri Fatih Sultan Terim’ diyen televizyon hatipleri, kendilerine yandaş da bulmuşlardır:

‘Fatih Sultan Terim’ devri kapanmıştır, bitmiştir, bir an önce istifa etmeli ya da görevinden uzaklaştırılmalıdır.

Doğrudur, yanlıştır; ama bir devr-i saadetin bitirilip yerine yeni devr-i saadetler yaratacak ortamın yaratılması devri başlamıştır. Her şey umarım hayırlı olur.

KRAL ÖLDÜ, YAŞASIN YENİ KRAL.

 
Toplam blog
: 135
: 1226
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi. Spor Sosyolojisi, Popüler Kültü..