Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kriz Kahini Roubini yeni krizi müjdeledi...

Kriz Kahini Roubini yeni krizi müjdeledi...
 

Nouriel Roubini kim?

ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, 29 Mart 1959 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğretimini İtalya'da tamamladı. Ardından Amerika’ya giderek Harvard Üniversitesi’nde Uluslararası ekonomi alanında eğitimini tamamladı. 1982 yılında Kudüs İbrani Üniversitesi'nde mastır, 1988 yılında Harvard Üniversitesi'nde doktora unvanına sahip oldu. 

Yale Üniversitesi'nde 1988 - 1995 arasında Ekonomi Politikası Araştırma merkezinde görev yapan Nouriel Roubini, ABD Hazine Bakanlığı'nda Temmuz 2000 ile Haziran 2001 arasında danışman olarak bulundu. 'Politik İnişler ve Çıkışlar: Teori ve Delil' adlı kitabın yazarlarından birisi olan Roubini, IMF'ye danışmanlık hizmetinde de bulundu. Araştırma konuları arasında makroekonomi, uluslararası makroekonomi ve uluslararası finans, para politikası, ekonomi politikası, politik ekonomi ile büyüme teorisi bulunuyor. 

Roubini, İngilizce, Farsça, İbranice ve İtalyanca biliyor. 

Ona ekonomi dâhisi veya kriz kâhini gibi isimler takılıyor.

Bu zamana kadar yaptığı tahminler ve öngörüler hep tutmuş.

Nouriel Roubini’ye göre; önümüzdeki dönem dünya için çok tehlikeli…

Ekonomik kriz yine kapıya gelip dayanmış!

Gerçi krizin tamamen bittiğini söylemek biraz safdillik olur. Her ne kadar Sayın Başbakan, ‘kriz bizi teğet geçecek’ deyip, krizin bizi nasıl delip geçtiğini görenler, önce gözlerine inanamadılar. Ekonomideki küçülme ve işsizlik oranındaki artışı görenler, krizin ‘teğet’ geçmediğini anladılar. 2010 yılından sonraki krizler, Sayın Başbakan’ın dediği gibi ‘teğet’ bile geçmediğini düşünüyorsanız yine aldanıyorsunuz. Çünkü bizim ülke her zaman krizin içinde.

Düşünün 2001 yılındaki kriz sırasında bile işsizlik bu kadar büyümemişti. Ekonomideki daralma bu kadar olmamıştı. Şu andaki ekonominin hali, 2008 krizinden önceki hale bile gelemedi. Aradaki nüfus artışını göz önüne alacak olursak, ekonominin krizden çıktığını söyleyemeyiz.

Gerçi iktidar gözlüğü ile bakanlar ekonominin rayında olduğunu, herşeyin güllük gülistanlık olduğun şarkısını söyleyip duruyorlar. Ama maalesef ekonomideki gidişat iyi değil.

Maalesef hala üretmeden, ithalata dayalı ikame malları montajlayıp satıyoruz. ABD ve AB’den kaçan Arap sermayesi, bizde kendini sıcak para olarak gösteriyor. Bu sıcak parayla ekonomi nereye kadar daha gidebilir?

Biz gelelim Nouriel Roubini’nin yeni kehanetine:

Nouriel Roubini’ye göre; eni kriz 2008'den kötü olacakmış. 

Nouriel Roubini’ye göre, bu kriz, 2013'te yaşanacakmış ve muhtemelen 2008 krizinden çok daha kötü olacakmış...

Kriz kahini Nouriel Roubini’ye göre; küresel ekonomiye yönelik tablo çok karamsarmış.

Nouriel Roubini, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve AB zirvesinin piyasaları hayal kırıklığına uğrattığını ve gelecek iki haftada krizin belirgin biçimde kötüleşeceğini söylüyor.

Nouriel Roubini’ye göre; Gelecek 3 ila 5 yılda Euro Bölgesi'nin dağılma ihtimalini en az yüzde 50 olarak gözüküyormuş. Ve en ilginç tahmin: "Bu yılsonuna kalmadan Yunanistan, öncesinde Finlandiya veya İtalya Euro'yu bırakabilir" öngörüsü…

Nouriel Roubini göre;  ABD 2013'te ikinci dip noktasına ulaşacakmış. Tabi bundan, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişen ülkelerde  nasibini alacak ve sert iniş yaşayacakmış!

Görüldüğü gibi, kriz geldi kapıya dayandı. Biz hala kürtaj, sezaryen, tutuklu milletvekilleri, Özel Yetkili Mahkemelerin yerine kurulacak Terör Mahkemelerini konuşup, emperyalizmin Suriye üzerindeki oyunlarına alet oluyoruz.

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..