Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Krizde ikinci dalga mı geliyor?

Krizde ikinci dalga mı geliyor?
 

Biliyor musunuz? Ne kadar güzel bir ülkede yaşıyoruz!

Nasıl mı? Dünyayı yakıp kavuran ABD kökenli ekonomik krizi fırsata dönüştürenler, iktidar kanadında, her gün bir çığ gibi büyüyor.

Babaları Bakanlık, Başbakanlık gibi önemli mevkilerde ülkeyi idare ediyor, çocukları da ülke ekonomisine katkı yapmak için şirket üstüne şirket kurup, ülke ekonomisine büyük(!) katkı yapıyorlar!

Bir taraftan ülke ihracatına katkı yapmak için Gemicikler alıp, filolar oluştururken, diğer tarafta sıvı yumurta, pasta, elektrik ampulü, kaynamış mısır gibi dallarda ekonomik faaliyetleri ile bu yeni tip girişimciler, bakanların dudaklarını uçuklatıyorlar!

Durum böyle olunca da iktidardakiler gelen ekonomik kriz dalgasını fazla önemseyip, tedbir alma gereğini duymuyorlar!

İşte onlardan birisi de, Dış Ticaretten sorumlu, milli yüzücümüz, medar-ı iftiharımız, Devlet Bakanımız Kürşad Tüzmen…

Kendisini muhalefet milletvekili zanneden Sayın Tüzmen! Sanki muhalefette de gelmekte olan ikinci dalga ekonomik kriz için iktidarı ve hükümeti uyarıyor!

Şimdi içinizden bu da nerden çıktı diyeniniz olabilir. Bu Sayın Bakanın kendisinden çıktı!

Bakan Tüzmen, "Krizler arka arkaya geliyor ve ülkemizde de dalga dalga etki yapıyor. Şimdi bakıyoruz yeni paketler açıklandı Avrupa'da açıklanan Amerika'da açıklanan paketlerin bazı konularda yetersiz kaldığını görüyoruz ve hakikaten böylesine bir beklenti içerisine giriyorlar. Tabi bu bir süre sonra dalga boyunun uzaklığına göre değişiyor. Biliyorsunuz denizde nasıl bir dalga varsa ekonomide de böyle bir dalga var. O zaman yeni bir dalga şeklinde etki ediyor." diye konuşup, ABD ve AB ülkelerinde alınan tedbirlerin yetersizliğinden dem vuruyor.

Şimdi Sayın Bakan’a soralım. Siz birinci kriz dalgasında, ne yaptınız? Size göre gelmekte olan, ikinci kriz dalgası için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Siz de bir Bakanlar Kurulu üyesi olduğunuza göre ve Dış Ticaret’in (İhracatın) geçen yılın 1. ayına göre %28 civarında bir düşüş göstermesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanımız, açıklamalarına devam ediyor!
Türkiye'nin de hazırlıklarını buna göre yapması gerekir. Bunu görüyoruz. Şimdi tekrar ince analizlerimizi yapıyoruz. Tabi ki Amerika'da yaşananlardan hatırlarsanız biz neler olabileceğini geçen sene konuşmuştuk. Aynı şekilde yeni dalgalar olduğu zaman ekonomimizin de ona hazırlıklı olması lazım."

Sahi siz geçen sene ne konuşmuştunuz? Sayın Bakan Tunceli ve civarında dağıtılan Beyaz eşyaların, gelen ikinci ekonomik kriz öncesinde, ekonomiyi canlandırma ile bir ilgisi var mı?

Aslında Bakanlar Kurulu üyesi bir bakana buradan sorulacak çok soru var ama…

Biz soru sormayı bir kenara bırakıp, Bakanımızın gelen ikinci ekonomik kriz dalgası için aldığı önlemlere de bir göz atalım.

Sayın Bakın, sözlerine devamla "Biz gerekli hazırlıklarımızı yapmak zorundayız. Planlarımızı öne almak zorundayız. Olay oldubitti, ondan sonra tedbirinizi alın, yok. Hatırlayın, narenciyede aldığımız tedbirlerle bütün göstergeler baş aşağı iken narenciye ihracatının yüzde 20 artış sağlandı. Bu pazar açılımı ve aldığımız tedbirler sayesinde oldu. Yaş sebze meyvede toptan yüzde 36 ihracat artışı nasıl sağlandı. Tarım ürünlerinde ihracat artışı nasıl sağlandı. Hadiseler olmadan önce aldığımız tedbirlerle sağlandı. Bunun için hazırlıklı olmamız gerektiğini söylüyoruz."

Sayın Bakan benim Portakal hala bahçede, yarıdan fazlası döküldü. Alıp satan yok! Kilosuna 20 Krş veriyorlar. O da yapılan masrafın üçte biri bile değil. Bu gidişe göre Portakalı toplamayıp, yere dökülmesini ve gübre olarak ağaçlara faydalı olmasını beklemekten başka çaremiz yok! Demek ki bizim bu ihracat artışından haberimiz olmamış! Portakalımızı zamanında toplamayı unutmuşuz!

Sayın Bakan beklide ihracatın ileriki aylarda artacağını söylemiştir de biz anlamamışızdır! Sayın Bakan’ın şu sözlerinden bunu anlamak mümkün. İhracatta genel olarak ocak, şubat ve mart aylarında bir düşüş beklediklerini, nisan, mayıs ve haziran aylarında ise genel olarak bir toparlanmanın söz konusudur.

Evet, yukarıda sayın bakanın da açıkladığı gibi alınan ekonomik tedbir paketlerinin kriz için bir fayda sağlamadığı, krizin ikinci bir dalgadan ziyade derinleşerek devam ettiği, ünlü ekonomistlerin tahmin ettikleri gibi gittikçe işçi çıkarmanın yoğunluk kazandığı bir dönemdeyiz.

Sizlerin yaşadığı illerde de var mı bilmiyorum ama… Benim yaşadığı il olan Antalya’da ilan tahtalarında söyle bir yazı var “Şimdi tam zamanı, haydi alışverişe” Var da harcamadık mı?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..