Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '17

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

KT 28: "Abla", anne olmamayı seçmek üzerine düşünür.

Bu kez bir şehirlerarası otobüs koltuğunda, yanında oturan kadınla "abla", anne olmamayı seçmek üzerine konuşur; bu nedense görmezden gelinen bir konudur.
 
35 yaşı civarında anne olacakken, ne olduğu tam anlaşılamayan teknik nedenlerle hamileliği sonlandırılan, bu yüzden de her açıdan hırpalanmış genç kadın yanına oturduğunda ve ilk trafik ışığına varmadan "abla" meseleyi kavradığında yolculuğun -ve bu yazının- konusunun ne olduğu netleşmiştir.
 
Aylarca süren acılı, acıklı işlem sonrasında daha çok, fazla kilolarıyla ilgili görünen genç kadının bebeği planlamadığını öğrenen "abla", direkt konuya girer ve "anne olmak zorunda olmadığını" söyler; arkadaşları arasında anne olmamayı seçen kadınlar vardır.
 
Kızını doğurduktan epey bir zaman sonra, bir arkadaşının anne olmamayı seçmesi üzerine bu konuda düşünmeye başlayan "abla" soruşturdukça anlar ki kimsenin "hah!" dedirtecek bir nedeni yok. Varlıkları, "annemgil istedi, kayınvalidem bir oğlan torunum var, sen de bir kız doğuruver dedi, annemin anneannesi ben doğurursam cennete gidermiş, yaşım ilerliyor" türü nedenlerle açıklanan -güya planlanmış- bebek sayısı, çeşitli korunma yöntemlerinin defoları ya da korunmayı bilmeyen -öğrendiğinde de en az iki çocuklu olmuş- ailelerin bebeklerinin sayısı yanında kulak ile deve oranındadır. "Abla" deve grubuna dahildir, bilir.
 
Aile büyüklerinin siparişleri, doğum kontrolündeki açıklar dışında çocuk doğurmanın bir de, bulaşıcı olması durumu vardır; bir bebeği "ay! ne şirin!" diye severken ya da kardeş, arkadaş, kuzen hamileliği sırasında "beraber doğuralım da birlikte büyüsünler" biçiminde alınan kararla bulaşır.
 
"Abla" otobüsten inmeden az önce, genç kadına "anne olmak zorunda olmadığını" tekrarlar; ailelerin baskısı yoksa -varsa da üzerine düşeni yapmış olduğunu, tekrar denemeye gücü olmadığını söylemesini, kocasıyla uyumluysa bunun tadını çıkarmasını, zaten birçok çocuğun sadece ev içindeki hırgürü yatıştırma beklentisiyle dünyaya getirildiğini- bu defteri kapamasını öğütler. Bir şey daha ekler -ki bu da anne olmama kararı içinde önemlidir- başlangıçta karılarının anne olmama kararına saygı gösteren bazı kocalar, yaş dönümünde çamura yatıp huzursuzluklara neden olmuşlardır, bu, dikkat gerektiren bir konudur.
 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..