Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '17

 
Kategori
İlişkiler
 

KT 93: Bedeninde, Uğradığı Şiddetin İzleri Tazeyken "Abla" Bu Konuda Biriktirdiklerini Döker

Merdivenle düşme ve sert biçimde yere çarpma eylemi, "abla"nın bedenince şiddet olarak algılanır; bir yerde okuduğuna göre insan bedeni narkoz altında bile geçirdiği tüm operasyonu, -"abla" bunun da kişinin rızasıyla yapılmasına karşın bedene uygulanmış bir başka şiddet türü sayılması gerektiğini düşünür- hatırlarmış. İlginç!

B Planı uyarınca paralı kanalda eski filmlere de göz atan "abla" bir ara, Türkan Şoray'ın başrolünde oynadığı Rümuz Goncagül'e takılır; koca adayı ile otelde buluşan Gülsüm, adamın elini dizine koymasına, "böyle şeyler dünyada olmaz!" diyerek karşı çıkar, Pekcan Koşar'ın canlandırdığı Refik Mayısoğlu'nun cevabı: "Böyle şeyler öbür dünyada da olmaz!.." Gülsüm'ün, annesinden naklen "yalan söylemezsiniz değil mi?" sorusunu da "bizde mantar yoktur!" biçiminde yanıtlar. Adamın niyeti kızı kirletip satmaktır! "Abla"nın yaygın kullanımı olmasına karşın bu söze itirazı vardır; tecavüz belki ama, o cinselliği kirli bulmaz. Bir arkadaşının kullanımı olan becermeye de şiddetle karşı çıkar; "abla"ya göre cinsellik birinin diğerini becermesiyle değil birlikte becermeyle başarılır!

Dayak, "abla"nın yaşadığı toplumda her zaman pek revaçta bir şiddet biçimidir. Sevgili bir arkadaşı anlatır;12 yaşlarındayken, babasını kışkırtıp annesini sürekli dövdüren babaannesini bir gün, evin yamaç kıyısında terasta yakalar, kolunu omzuna atar, kulağına hemen etkisini gördüğü şu sözleri söyler: "Annemi bir daha dövdürürsen, seni buradan aşağı iterim, en önce de ben koşarım başına, vah nenem, vah nenem diye ağlarım!"

Okuduklarına bakılırsa okumuş kadınlar da en az diğerleri kadar dayak yerler. "Abla"nın açıklaması şudur; okumuş kadınlar, hayat üzerinde hak iddia etmek, okumuş olmak yüzünden dayak yerler. Çünkü anneler, "abla"nın yaşadığı toplumda, oğullarını sevgiyle birer paşa, prens, veliaht olarak yetiştirirler, doğal olarak bu çocuklar büyüyüp aklına, zekasına, kültürüne hayran olup evlendikleri karılarının iktidara ortak olmasına bir zaman sonra dayanamaz hale gelirler; ve şiddet! Yani, iktidar mücadelesi, paylaşım kavgası, turşuyu kimin satacağı meselesi!..

Bir de sessiz şiddet vardır, "abla" annesinin mutsuzluğunu, bazen günlerce süren sessizlik biçiminde yansıtışını hatırlar, içi acır, belki o yüzden sessizliği hiç sevmez.

 

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..