Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '09

 
Kategori
Fizik
 

Kuantum

Acaba tüm fizik yasalarını içeren, tüm etkileşimleri açıklayabilen zarif bir sentez yasa var mı?

Acaba doğa yasaları ile toplum yasaları özde aynı mı?

Doğa ve toplum aynı yasalara tabi ise toplumu çözümlemekte o derece nesnel olacaktır. Gelecek dünya bunu başarabilecek mi? Bazı KUANTUM' cular bilinç alemine kafa yormaktalar şimdilerde.

Fizikte dinamiğin temel prensiplerinden biri eylemsizlik yani atalettir.

Hareket halindeki bir cisim kendiliğinden durmaz, aniden durmaz. Durmak için hem bir kuvvet gerekir, hemde zaman.

Şimdi yıllarca süren, bir hız kazanan PKK hareketi spontane olarak ve aniden sonlanmayacaktır.

Sonlandırmak, tarafların birbirini anlama çabasına bağlı olarak ve bir süreç içinde gerçekleşebilecektir.Yani bir kuvvet (mücadele) ve bir süreç zorunluluğu, doğa yasalarının toplum yasaları ile analojisinden çıkmaktadır.

Yıl 1984 olsaydı, PKK en yakıcı eylemini Eruh baskınını henüz yapmış.

Terörist başını muhatap alabilirdim. Derdin ne senin? Ne istiyorsun?

Yıl 1988 olsaydı, 1990 olsaydı, 2001 olsaydı, 2003 olsaydı Öcalanı muhatap almalı derdim belki. Bu yıllar Kürtçülük hareketi henüz sokak gösterilerine kadar ulaşmamış. Kürtlük bilinci sınırlı bir çevrede.

Yıllar içinde mesele o noktaya geldi ki; şimdi Kürtçülük artık bölgede marangoza, kasaba, öğrenciye, çaycıya, tarladaki ırgata, ağaya, marabaya, okuldaki hizmetliye, turşu kuran kadına kıza dek ulaştı. Devletin, ordunun, siyasetçinin, medyanın, üniversitelerin meselenin ciddiyetinin farkına varamamış olması hasebiyle, meseleyi bölgenin geri kalmışlığı dar kalıbı içerisinde gördüğü, bu doğrultuda geliştirilen resmi söyleme tabi kaldığı için. artık bölge insanı hem Kürt , hemde Kürtçü.Öyle olmasaydı, bölgedeki kaynayan kazan, Ortadoğu görüntüleri ortaya çıkar mıydı?

Hiç kafamızı kuma sokmayalım. Artık sokak gösterileri örgüt talimatlarıyla değil spontane olarak ortaya çıkıyor.

Artık korkarım müzakerenin de vakti geçti. Olmaz ya oldu diyelim, başbakan Apo ile görüştü.

Olmaz ya oldu diyelim, PKK tasfiye oldu , terör bitti. Haftayı bulmaz MKK kurulur, SKK kurulur, sorun orada durduğu sürece, sizin derdiniz ne demeyen bir devlet olduğu sürece başımız dertte demektir.

Haa bu arada aklıma Gorbaçov’un 1985 yılında Sovyetler Birliği'nin parçalanmasına neden olan özgürlük ve tartışma ortamı sağlamayı amaçlayan Glasnost ve Perestroika açılımı geldi .

Artık çok daha dikkatli olmalıyız vereceğimiz her taviz Türk devletinin bir lütfu değil, yani malum örgüt böyle düşünüyor en azından. Tehlike de burada zaten , şimdi verdikçe isteyen bir durumla karşı karşıya olabiliriz.Hatta artık öyle şeyler talep edebilirler ki, talepleri kendilerine de zarar verir.

Keşke fiziksel dünyadaki davranışların formülasyonu gibi, bilinç dünyasının da bir formülasyonu olsaydı, bir sonraki zihinsel faaliyete bugün, herkesten önce vakıf olsaydık.

İbrahim Erol

 
Toplam blog
: 135
: 694
Kayıt tarihi
: 31.08.09
 
 

Gazi Üniversitesi fizik lisans eğitiminin ardından, Marmara Üniversitesi'nde master, İTÜ'de dokto..