Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Küçük şehirlerde büyük şehir özentisi 1: Kastamonu Terminali

Küçük şehirlerde büyük şehir özentisi 1: Kastamonu Terminali
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (1-6-2008, Kastamonu)


5 yıl öncesine kadar Kastamonu’da bir Otobüs Terminali vardı. Kullanışsız, uzun yıllardır hiç bakılmadığı için her tarafı dökülen, tuvaletleri çok zorunlu olmadıkça girilemeyecek kadar kötü bir terminaldi.

Şimdi Kastamonu’da bir otobüs terminali var: Kastamonu Şehirlerarası Otobüs Terminali... Kullanışlı ve rahat peronları, geniş ve havadar bekleme salonu, temiz tuvaletleri ile güzel bir terminal...

Eski terminal, Kastamonu şehir merkezindeydi. Yeni Terminal ise Kastamonu’nun gelişme yönü olan Kuzeykent tarafına yapıldı. Kastamonu nüfusunun büyük bölümü için oldukça uzak bir mesafe olduğu için Kastamonu Terminali, Kastamonululardan daha çok ilçelerden gelip Kastamonu’da aktarma yapanlar tarafından kullanılıyor.

Kastamonu Terminali’nin yapılması benim açıdan çok iyi oldu. Oldukça sık yaptığım Ankara-İnebolu yolculuklarımda temiz ve rahat bir terminalde bekliyorum. Ancak Kastamonulular açısından baktığımda bu terminalin onların hiç işine yaramadığını gözlemliyorum.

İnebolu’dan Ankara’ya giderken Kastamonu’da aktarma yapıyorum. Çoğunlukla 17:30 Ankara otobüsünü kullanıyorum. O saatte birkaç şirketin otobüsü kalkıyor. Terminalden kalkarken otobüsün ancak dörtte biri doluyor. Kastamonu Çevre Yolu’nu izleyerek Kastamonu Çayı kenarındaki Olukbaşı’na geliyoruz. Otobüs burada doluyor. Servislerle Kastamonu’dan buraya getirilen yolcular köprünün kenarında bagajlarını otobüse veriyorlar ve otobüse biniyorlar. Orada bekleme koşullarının hiç de iyi olmadığını otobüsten baktığımda görüyorum.

Özetle, şu anda Kastamonu’nun çok güzel bir terminali var ancak Kastamonuluların rahatça kullanabilecekleri bir terminali yok, çünkü çok uzak... Eskiden kötü de olsa bir terminalleri vardı, şimdi terminal niyetiyle kullandıkları yer, çay kenarında dar bir kaldırım.

Kastamonu’daki durum, küçük şehir belediyelerinin büyük şehir özentisinden başka birşey değil. Büyük şehirlerde terminaller şehir merkezinin dışında yapılıyor ya, onun için kendi şehirleri de öyle olmalı. Büyük şehirlerde otobüsler çevre yolunu kullanarak terminalden ayrılıyorlar ya, kendi şehirlerinde de öyle olmalı.

Kastamonu’da eski terminalin olduğu yerde güzel bir alışveriş merkezi yapılmış. Kastamonu’da böyle bir alışveriş merkezine gerek vardı ama yeri orası mı olmalıydı, o tartışılır.

Büyük şehirlerde otobüs terminalleri şehir dışına yapılır ve çevre yollarını kullanmaları zorunlu olur, böylece şehirlerarası otobüs trafiğinin şehir trafiğini olumsuz etkilememesi sağlanır. Oysa Kastamonu’ya saatte gelen ve giden 5-10 otobüsün varlığı trafikte farkedilmez bile.

Artık olan olmuş... Şimdiki duruma bir çözüm bulunmalıdır. Kastamonu’da otobüslere yolcuların bindirildiği yerlere birer küçük terminal daha yapılarak, Kastamonuluların otobüslerini yağmurda, rüzgarda, güneşte rahat koşullarda bekleyebilecekleri mekanlar sağlanmalıdır.

Not: Bu Pazar günü Ankara’dan Kastamonu’ya geldiğimde, Kastamonu içine gideceğim için Kastamonu Çayı kenarında Olukbaşı’nda indim, otobüsün çoğu inmişti. Dönüşte Terminal’de otobüse bindim, 10 kişi bile yoktuk. Olukbaşı’nda otobüs doldu. Gerçek terminal orasıydı sanki.

Ankara, 4 Haziran 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..