Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '11

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Kültür Abidesi Kemaliye

Doğuda, Erzincan'a bağlı, adı güzel kendi güzel şirin bir ilçe Kemaliye...

Kültürü, folklörü, kitaplara, araştırmalara konu olmuş ağız yapısı ve göreni adeta büyüleyen muhteşem mimarisiyle Kemaliye, (eski adıyla Eğin) sadece doğunun incisi olarak kalmamış, bir kültür abidesi olarak da tarihte ki yerini almıştır ve varlığını kültürüyle özdeşleştirip korumaya devam etmektedir. 

Atatürk'e savaş yıllarında küçük büyük, genç yaşlı demeden yardım eden, Atayla birlikte cepheden cepheye koşturan Eğin halkına Gazi Mustafa Kemal vefa borcunu, ilçenin Eğin olan adını kendi adıyla değiştirip Kemaliye yaparak ödemiştir. Kemaliye bu anlamda da Atatürk'ün kendi ismiyle anılan bir ilçe olması açısından da büyük önem taşımaktadır. 

Tarih sahnesinde ki onurlu varlığını işte böyle koruyan Kemaliye, kültürel etkinlikleriyle de ayrı bir ışık saçıyor etrafına... 

Her yıl büyük coşkuyla gerçekleşen Kemaliye Doğa Sporları Şenliği, Kemaliye'nin coğrafik güzelliklerini de gözler önüne seriyor ve sporseverlerle buluşturuyor. 

Mimarisi ve coğrafyasıyla adeta kendini aşmış bir ilçe olan Kemaliye, kendine has ağız özelliği, insanının misafirperverliği ve yardımseverliğiyle kendini tamamlayan ve güzellikte sınır tanımayan bir hazine... 

Doğası, coğrafyası, insanı, ağız yapısı, mimarisi, kültürel zenginlikleri ve kültürümüze kattıklarıyla Kemaliye, gidilip görülmesi gereken yerlerin başında geliyor bence. 

Bende bir Kemaliye'li olarak gurur duyuyorum memleketimle... 

Sizde bir gidip görün, söylediklerimde hiç bir abartı olmadığını ve bunları Kemaliye'li olduğumdan dolayı yazmadığımı göreceksiniz. 

Twitter: http://twitter.com/murathasgun

Yazarın tüm yazılarına MHblog sayfasından ulaşabilirsiniz.

Yazarın tüm yazılarını facebook okur sayfasından da takip edebilirsiniz.

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 60
: 294
Kayıt tarihi
: 16.09.10
 
 

1990 yılında İstanbul'da doğdu. İlk Öğrenimini Faruk Timurtaş İlk Öğretim okulunda, lise öğrenimi..