Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '14

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Başkan Tuna'dan;Yumuktepe’yi Turizme kazandıracak yeni Proje...

Başkan Tuna'dan;Yumuktepe’yi Turizme kazandıracak yeni Proje...
 

Mersin Toroslar Belediyesi; sınırları içerisinde bulunan, medeniyetlere ev sahipliği yapmış dünya’da ilk tarımın yapıldığı yer olarak tanımlanan Yumuktepe Höyüğünü, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen bir proje ile dünyaya tanıtacak.

Kurumlar arası diyaloğun Mersin’de öncü temsilcilerinden biri olan Toroslar Belediyesi’nin Mersin Üniversitesi ile ortaklaşa yürüteceği “Yumuktepe ve Çevresi Koruma, Sunum ve Turizm Altyapısının Geliştirilmesi” projesi kamuoyuna tanıtıldı

Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından 2014 yılı Üretim ve Çevre Alt yapısının iyileştirilmesi mali destek programı kapsamında desteklenen ve bütçesi 263.727,16 TL olan proje, Toroslar Belediyesi’nin kurumlar arası işbirliğinde uygulayacağı 8.projesi oldu.

Toroslar Belediyesi sınırları içerisinde tek kültür varlığı olan 9 bin yıllık tarihsel geçmişe sahip Yumuktepe Höyüğünün çevresinin düzenlenerek ulusal ve uluslar arası alanda tanıtılması ve turizme kazandırılması amacıyla gerçekleştirilen projenin tanıtım toplantısına; Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Gürol Emekdaş, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ve şube müdürleri, Toroslar İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Gidiş, Çukurova Kalkınma Ajansı Mersin temsilcisi Hakan Bozlu, Mersin Turizm İşletmeleri Derneği (MERTİD) Başkanı Hamit İzol, belediye başkan yardımcıları, mimarlık fakültesi öğretim görevlileri, Demirtaş Mahallesi Muhtarı Şefik Özdemir ve basın mensupları katıldı.

Yumuktepe höyüğünün tarihi geçmişini, projenin amacını, hedef ve faaliyetlerini bir sunum eşliğinde katılımcılara anlatan Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr.Nida Naycı; “Bu projenin amacı Mersin kent merkezinde hemen yanı başımızda duran 9 bin yıllık tarihsel geçmişi ile insanlığın önemli kültürel miraslarından biri olan Yumuktepe Höyüğü’nün hak ettiği tanınırlığa ulaşmasını sağlamak, yakın çevresi ile birlikte sosyal, kültürel ve ekonomik altyapısının geliştirilmesini böylece  bölgede sürdürülebilir turizm kalkınmasına katkıda bulunmaktır” dedi.

            Naycı, proje kapsamında, höyük yakınında bir tanıtım merkezi kurulacağını, fiziksel ve alt yapı özelliklerine ilişkin saha araştırmaları ve çeşitli materyallerle bölgenin tanıtımı gibi faaliyetlerin yürütüleceğinin de bilgilerini verdi.

            Daha sonra söz alan Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Gürol Emekdaş, hayata geçirilecek ‘Yumuktepe ve Çevresi Koruma, Sunum ve Turizm Altyapısının Geliştirilmesi’ projesinin önemine değinerek,Toroslar Belediyesi ile 2005 yılından bu yana ortaklaşa projeler ürettiklerine dikkat çekti. Üniversitelerin, bulundukları kentte, kentin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısına katkı sağlayan eğitim kurumları olduğunu belirten Emekdaş, kurumlar arası diyalogun en güzel örneğini sergileyen Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya ve ekibine de teşekkür etti.

            Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise Yumuktepe Höyüğü ile ilgili projeler ürettiklerini ancak yetki alanlarının dışında olmasından dolayı içlerinde bir uhde olarak kaldığını belirterek, Mersin Üniversitesi ile ortaklaşa hayata geçirecekleri projenin Yumuktepe’nin turizme kazandırılması yönünde önemli bir adım olduğunu söyledi.

            2004 yılında göreve geldikleri ilk günden bugüne kadar  Toroslar bölgesindeki özellikle fiziki imkanların iyileştirilmesi ve taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına büyük önem verdiklerini vurgulayan Başkan Tuna;höyüğü çekim merkezi haline getirmek amacıyla höyük çevresinde yürüme yolları ve peyzaj çalışmaları yaptıklarını söyledi.

            Başkan Tuna; “Burası 10 katmandan oluşan ve 9 bin yıllık geçmişi bulunan Anadolu coğrafyasında yaşayan bütün insanlığın bir arşividir.İlk buğdayın yetiştiği, ilk ekmeğin yapıldığı, ilk mührün kullanıldığı, demir ve bakır dökümün yapıldığı, zeytinin yetiştirildiği önemli bir merkezdir.Aslında o yaşam yeri çözüldüğünde, Anadolu coğrafyasının bütün çıplaklığı geçmişten bugüne kadar ortaya çıkarılacak. İşte böylesine önemli bir mekan dünyada çok önemli konumda iken, maalesef çok fazla ehemmiyet gösterilmemiş. Biz göreve geldiğimizde bu önemli mekanın canlandırılması, Mersin'de herkesin geçmişine gidebileceği bir konuma getirilmesi gayreti içinde olduk.Geçmiş dönemlerimizde Yumuktepe Höyüğü ile ilgili birçok proje hazırladık.Ancak tapusu Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde idi. Projeleri hazırladık ama mekan bizde olmadığı ve tahsis edilmediği için projelerin karşılığını alamadık. İçine giremedik ama etrafını iyileştirerek güzel bir çevreye dönüştürdük. Müftü deresinden 13.caddeye kadar uzanan dere hattını 3 km’lik yürüme yolu ile bütünleştirdik ve peyzaj çalışmaları yaptık. Yumuktepe içimizde bir uhdeydi. Hakikaten şu anda balicilerin, madde bağımlılarının kullandığı bir yer durumunda. Ama bu güzel mekan çok özellikli bir yer. Özellikle kurvaziyer turizminin gelişmesi ile birlikte doğru tanıtıldığında çok faydalı olacağına inanıyorum. Orada bir arkeoloji uzmanı şunu söyledi; '6 bin yıllık bir ekmek kalıntısı bulundu ki, dünya literatüründe böyle bir bulgu yok. Siz şehir olarak Yumuktep’yi tanıtamıyorsunuz ’ dedi. O mekan turizmin çekim merkezi yapılabilir. Biz gücümüz ölçüsünde elimizden ne geliyorsa oralara katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Toroslar Belediyesi olarak 10 yılda 3 üniversite ile ortak proje yapan tek belediye olduklarını ve bugüne kadar 10 AB Projesini hayata geçirdiklerini de belirten Başkan Tuna; "Özellikle üniversitelerimizle işbirliğine önem veriyoruz. 10 AB projemizin alınmasında üniversitelerimizin çok önemli katkıları var. İnşallah bundan sonraki süreçte bu şehrin daha güzel, daha yaşanılabilir ve kültürel değerlerinin de öne çıkarıldığı bir şehir olması yönünde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu proje, alt yapı ve tanıtım noktasında önemli bir projedir. O yerin değerini milletimize anlatma, orayı sahiplenme ve koruma noktasında gösterecekleri katkı, bizim için çok anlamlı ve önemli" dedi.

Başkan Tuna,  ayrıca 6360 sayılı yasa ile genişleyen coğrafyalarında 5 tarihi kalenin Toroslar Belediyesi sınırları içerisine bağlandığını da belirterek; “Bu beş kalemizden biri olan Soğucak Belenkeşlik kalesinin revize edilmesiyle ilgili bir çalışmamız var.Taşınmaz kültür varlıkları bütçesinden aldığımız değerle Soğucak Belediyesi tarafından başlatılan ve bizim devam ettirdiğimiz çalışma sonunda çok güzel bir eseri ortaya çıkartacağız” dedi.

Çukurova Kalkınma Ajansı Mersin temsilcisi Hakan Bozlu da Toroslar Belediyesi ve Mersin Üniversitesi’nin projeler hazırlayan en başarılı kurumlar olduğunu belirtirken,Mersin Turizm İşletmeleri Derneği (MERTİD) Başkanı Hamit İzol da projenin, Mersin’in ulusal ve uluslar arası tanıtımına katkı sağlayacak önemli bir çalışma olduğuna dikkat çekti.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..