Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '19

 
Kategori
İnançlar
 

Kuran Hadis Alim Sözleri

Kuran ayetleri hadisler ve alimlerin sözleri birbirlerini doğrular. Özelikle hadisler ayetlerin açıklaması iken alimlerin sözleri ise hadis ve sünnetlerin destekçisi görevini görür. Şimdi buna örnekler vererek göstermeye gayret edeceğiz. Zira bugün sapık bir takım din adı altında gruplar türedi bunlar ya sadece Kuran ya sadece hadis ya alimlerin sözü diyebilmektedir. Bunların arasındaki bağlantı ve hiyerarşi bilinmelidir. Kuran ayetleri hiçbir halde inkar edilmemeli ve islamın en değişmez ve güçlü kuralları kabul edilmelidir. Alimlerin yorumları farklı açılardan olsa da ne Kuran ne hadisle çelişmemelidir, nitekim ancak onlara dayanmalıdır onlara dayandığı oranda doğrudur. Gerçek alimler zaten ayet ve hadisleri akıllarında süzdükten sonra sözünü söyler.

-ÖRNEK 1-

Ahzap suresi 41. Ayet: Ey iman edenler! Çok anışla Allah'ı anın. Ya eyyuhellezine amenuzkurullahe zikren kesira. 

Hadis: “Allah’ı öyle çok zikredin ki, tâ (insanlar) size mecnûn / deli desinler.” [Ahmed b. Hanbel, 3/68; İmam Hâkim, Müstedrek, 1/499;Nûreddîn el-Heysemî Mecmau'z-Zevâid ve Menbau'l-Fevâid, 10/16; İbn Kesîr, Tefsîr, 1, 6553]

Mevlana Celaleddini Rumi:  Senin Yûnus gibi olan rûhun, balık karnı gibi olan bedeninde türlü sıkıntılar içerisinde kavruldu pişti. Onun Allah’ı tesbih etmekten başka kurtuluş yolu yoktur.

-ÖRNEK 2-

Hucurat Suresi 12: Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. 

Hadis:  “Müslümanları üzmeyin, onları ayıplamayın ve onların kusurlarını araştırmayın. Sizden biriniz bir Müslüman kardeşinin ayıbını araştırır ve ortaya çıkarırsa, Allah da onun ayıbını ortaya çıkarır. Eğer Allah bir insanın ayıbını ortaya çıkarırsa, o insan evinde bile olsa rezil olur.” [Tirmizi, Sünen, B. 84, 2101. ]

Mevlana Celaleddini Rumi:  Kusurları örtmede gece gibi ol.

-ÖRNEK 3-

Bakara Suresi 141: Onlar gelip geçmiş bir ümmettir. Onların kazandıkları kendilerinin, sizin kazandıklarınız sizindir. 

Hadis: Ecdadı ile övünen kötü kimse, rahmeti ilahiden uzak cehennem odunudur.

İmam Gazali: Atalarının dindarlığı ile kurtulacağını sananlar, babalarının yemesi ile doyacağını zannedenler gibidir. 

-ÖRNEK 4-

Fatır Suresi 15: Ey insanlar! Siz Allah'a muhtaçsınız. Allah ise her bakımdan sınırsız zengin olandır, övülmeye lâyık olan ancak O’dur.

Hadis: (Birbirinizi övmekten sakının.) İbni Mace]

Yunus Emre:  Bir avuç toprak, birazda suyum ben... / Neyimle övüneyim, işte buyum ben..!

 

Bunlar sadece dört basit örnektir, bunun gibi nice ayetler hadisler ve ilim sahiplerinin sözleri insanlara yol göstermekte ve birbirini ancak doğrulamaktadır. Bu minvalde önce bir konuda ayet olduğuna bakılmalı, ayetten sonra tam anlaşılmadığı takdirde hadise müracaat edilmeli, nihayet varsa alimlerin sözünü de almalıdır. Unutmamalıdır ki, Kuranda mesela namaz emredilir, kaç rekat ve nasıl kılınacağı sünnetlerden öğrenilir, yine birçok fıkhi hususlar da hadisler yardımıyla öğrenilir. Alimler de bunları açıklayıcı ve doğrulayıcı sözler söylediği miktarda esas alınır.

 

 
Toplam blog
: 36
: 251
Kayıt tarihi
: 08.04.13
 
 

Anadolu kültüründeniz efendim! Merhametli ama kötülüğe karşı keskin kılıncız. İnsanı nedir insan ..