Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kurt adam dolunayda ortaya çıkarmış!

Kurt adam dolunayda ortaya çıkarmış!
 

BIST100


Bir önceki analizimde endeksin teknik göstergelerinin güçlü olduğunu ancak geçen hafta gördüğü 63,887 seviyesinde başlayan hareketin işlem hacmi ile desteklenmediğini belirtip "Bollinger Band'ın da çok geniş konumda olması gün içi sert iniş-çıkışlara zemin hazırlamaktadır" yorumunda bulunmuştum. Aynı analizde …yeni açılacak pozisyonların ise çok kısa vadeli olarak düşünülmesi gerektiğini belirtmiştim.

Nitekim son analizimden sonra endekste artan volatilite ile birlikte hisse bazlı hareketlerin ön plana çıktığını gördük. Dünde buna benzer bir gün geçirdik diyebiliriz.

Dünde güne 67,000 seviyesinin hemen altında satıcılı başlayan Borsa İstanbul (BIST) ilk seans 66,212 puan seviyesine geriledikten sonra ikinci yarının ilk yarısı gelen alımlarla 67,000 direncini zorladı. Kapanışa yakın ise bir miktar satışlarla karşılaşan endeks günü yüzde 0.37 kayıpla 66,715 puanda tamamladı.

TEKNİK GÖRÜNÜM
Geçen hafta 63,387 seviyesinden başlayan yükseliş eğilimi sonrasında bu haftaya da güçlü bir başlangıç yapan ancak Salı gününden sonra satışlarla karşılaşan endeksin dün 66.394 seviyesindeki gap'ini kapadıktan sonra gelen tepki alımlarıyla 67,000 direncine yöneldiği ve bu seviyeden satışlarla karşılaştığı görüldü. Endeksin son iki gündür grafikte kırmızı çizgi ile gösterilen 67,000 üzerindeki alçalan trendine yönelmesi ve bu seviyelerden hacimli satışlarla karşılaşması 67,000 direnci altındaki kapanışlarda riskli seyrin devam edeceğine işaret etmektedir.

TEKNİK GÖSTERGELER
Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde 3 gün önce alım sinyali veren CCI ve Stokastik endeks ile uyumlu hareket ederek yönünü yeniden aşağıya doğru çevirirken, William's R ve RSİ endeksteki zayıflığa rağmen yatay bir seyir izlemektedir. Diğer taraftan Momentum'un yükseliş eğilimini sürdürmesi ve orta vadeli teknik göstergelerden MACD'ın yatay görünümü yaşanacak satışlarda endeksin destek seviyelerinde tepki alımları ile karşılaşma olasılığını da artırmaktadır.

Bu manada aşağı yönlü hareketlerde grafikte sarı çizgi ile gösterilen uzun vadeli trend desteği 65 bin seviyesi en önemli destek olarak takip edilebilir.

Kısaca;
Teknik göstergeleri karışık durumda olan endeksin yukarıda alçalan trend direnci 67,000 ile aşağıda uzun vadeli trend desteği 65,000 arasında sıkıştığını görüyoruz. Mevcut durumda endeksin kırıldığı yönde yaklaşık 3 bin puanlık hareketin söz konusu olabileceğini düşünüyorum.

DÖVİZ KURU İLE BAŞIMIZ BELADA
Açıkçası teknik taraftan temel tarafa bakacak olursak bir süredir piyasa üzerinde dolar kuru kaynaklı bir baskı söz konusu, alan kura baktıkça çabuk satıyor, almak için bekleyen kura baktıkça cesaret edip alamıyor ve böylece tahtalar yukarı çekmiyor/fiyatlar yükselemiyor.

Dolar petrolü, petrol ise doları ürkütüyor! Nasıl?

Ortadoğu bildiğiniz gibi kaynıyor, savaş çıktı çıkacak bekleyişi ortadoğu'dan dünyaya satılan enerji kaynağını yani ham petrolü çok daha değerli hale getiriyor ve petrol fiyatları hızla yükseliyor. Mesela şu günlerde ingiliz petrolünün varili 115 dolarların üzerinde seyrediyor, belki savaş fiili olarak başlayacak olsa 120 doların üzerine çıkacak, 120 doların üzerinde petrol fiyatları enerjiye hassas bir göbek bağıyla bağlı Türkiye ekonomisini çok daha kırılgan hale getirecek, daha fazla kırılganlık daha fazla satış getirecek ve bu satış dolar kurunu daha fazla yükseltecek. Esasen şu sıkışık ortamda brent petrolün 120 doların üzerine çıkması demek zaten bizim için ekonomik savaşın başlaması demek olacaktır. Yani özetle orada hayatını kaybeden insanlara mı yanasın burada yazık günah birçok insan ekonomik olarak gerçekten çok olumsuz etkilenecek ona mı yanasın... Zor günler bizi bekliyor.

Gün öz kaynağa sahip çıkma günü, bilip bilmeden, iyice analiz etmeden, yatırım yapılacak ortam değil. Piyasa olumsuz sürprizlere oldukça açık; zaman dikkatli olma zamanıdır.

Bu uyarılarla yazımı tamamlayıp iyi dileklerimi sunuyorum.

Not: Kurt adam dolunay da ortaya çıkarmış.

Bol Şans
Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..