Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '07

 
Kategori
Müzik
 

Kürt müziğin efsanesi; Ciwan Haco

Kürt müziğin efsanesi; Ciwan Haco
 

Şeyh Sait isyanından sonra, Mardin Midyat'tan Suriye'ye göç etmek zorunda kalan büyük bir ailenin ferdidir Ciwan... Ailenin atası, Haco Ağa olarak bilinir. Şeyh Sait isyanının bastırılmasında, devlete destek verirse eğer, birtakım "imtiyazlar" vaat edilir kendisine, ama yerine getirilmez. Suriye'nin yolları görünür Haco Ağa'ya mecburi. Suriye hükümeti toprak verir kendisine, geniş aşiretiyle buraya yerleşir, ancak Kürtlüğü başına beladır, topraklar elinden alınır sonra, aile göçe zorlanır, dünyanın her yerine dağılır aile fertleri... Yazar çıkar aileden, şair, ressam, müzisyen çıkar, akademisyen çıkar.

İşte Ciwan Haco, bu aileden çıkmış sanatçılardan biridir.

Ciwan Haco, 1957 yılında Suriye’nin Kamışlo kentinde doğdu. Lise öğreniminden sonra Almanya’nın Bochum Üniversitesi’nin müzik fakültesinde 3 yıl öğrenim gördü. Öğrenim gördüğü 1980'li yıllarda korsan kasetleri kaçak yollardan Türkiye, İran, Irak ve Suriye'ye girdiğinde, müzik serüveni çoktan başlamıştı.

Kendine has bir tarzı vardı; Kürt müziğine o zamana kadar alışık olmayan bir "ses" olarak girdi. Pop, rock ve etno-caz türünü, bir daha çıkmamacasına Kürt müziğine sokarken, kocaman bir coğrafyada çok büyük bir hayran kitlesini yaratıyordu. Arkasından gelecek bir sürü müzisyene "örnek" oluyor ve Avrupa'nın önemli caz kulüplerinde sahneye çıkıyor, dünyanın çeşitli yerlerinde verdiği konserleri hıncahınç doluyordu.

Avrupalı müzik gruplarıyla çalışmalar da yapan Ciwan Haco’nun Türkiye’de, "Sî û sê Gule-33 Kurşun", "Durî-Uzak", "Bilura mîn-Kavalım", "Gula sor-Kırmızı Gül", "Leyla" isimleri albümleri çıktı. Ayrıca sanatçının Avrupa’da da "Peşmerge", "Serhildan-İsyan", "Diyarbekîr", "Girtîyên Azadîyê- Özgürlük Ateşi" isimli albümleri yayınlandı.

Albümleri uzun dönem yasaklandı Türkiye’de ama elden ele korsan satışlarında patlama yaşanıyordu.

Otantik Kürt müziği özelliklerini Pop-Folk ve Rock ağırlıklı kalıplar içerisinde düzenleyerek, bu ezgilerin dünyaya açılmasını sağlayan sanatçı, geleneksel olanı popülerleştirdi ve tarzında bir ikon haline geldi.

2003 yılında Batman’da, ardından Abdi İpekçi Spor salonunda konser veren Haco’nun konserine yüz binler katıldı, medyada geniş yer buldu.

Türkiye’deki konserlerin ardından basında Ciwan Haco; http://www.youtube.com/watch?v=e94N_7l6oqA

 
Toplam blog
: 73
: 2878
Kayıt tarihi
: 17.02.07
 
 

1985 yılının bir Nisan sabahında (ki kendisi 15'i olur) sabah ezanından sonra (saat daha bizim kö..