Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '15

 
Kategori
Türk Mutfağı
Okunma Sayısı
148
 

Kuşburnu Marmelatı

Kuşburnu Marmelatı
 

Afiyet olsun


Kuşburnu  baharın erkenci güllerinden bir bitkidir. Ancak öyle hemen meyve vermez. önce çiçeği yaprağıyla arzı endam eder kırlarda bahçelerde,

Muhteşem çiçeklerini seyre doyum olmazken, çiçekler tohuma dönüşüp toplamaya kalktığınızda öyle bir kalkan kuşanır ki sormayın. Sonbahar rüzgarlarının sert esintisine  çiçeklerini  tek tek veren kuşburnu yavaş yavaş tohuma dönüşür.  Olgunlaşan tohumlar  günbegün yeşilden kırmızıya çevirir renklerini ve albenisini her geçen gün artırır. Bu sırada marmelatın tadını bilenlerin gözü kuşburnu dallarını takip etmeye başlar. Kadınlar tek tek toplarken elleri, kollarını dikenlerin paramparça etmesine aldırmadan, köylerde erkekler budama şeklinde ağaçları keserek evlerine taşır ve kapısının önüne bırakarak çoluk çocuğun ayıklamasını seyrederler.  Benim çocukluğumun da  önemli uğraşlarından biridir kuşburnu toplama eylemi... Düşünüyorum da Kuşburnu, gülüyle dikeniyle hayat gibi aslında!..

Büyük emekle sofralarımıza gelen bu muhteşem lezzet hem burada anılmayı hakkediyor. Hem de genç kuşaklara bu yöresel lezzetleri tanıtmayı görevimiz biliyorum.

Malzemeler;

Bir kg kuşburnu meyvesi

500gr toz şeker

Bir çorba kaşığı limon suyu

Taşmaması için fındık büyüklüğünde tereyağı

Hazırlanışı;

Kuşburnuların uç kısımlarındaki siyah tomurcuklar alındıktan sonra yıkanır ve geniş bir tencerede haşlanır. iyice yumuşadıktan sonra ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. El dayanacak kadar soğuduktan sonra derin bir kap içine süzgeç yerleştirilerek dikenlerinden korunmak için eldivenle geçirilir süzgeçten, yalnız bilen bilir öyle kolay kolay geçmez süzgeçten, inceltebilmek için ara ara su ekleyerek devam edilir süzmeye yani  epeyce bir mücadele gerekir. Birinci  süzme işlemi bittikten sonra  bir kez de ince elekten  süzülerek  tencere ateşe alınır. Verilen suyun tamamen buharlaşması, marmelatın iyice koyulaşması gerekir. Kaynadıktan sonra tereyağı ilave edilir, zira taşması bir şey değil ocağı temizlemek  var ya neyse marmelat İstenen  kıvama geldikten sonra şeker ve limon suyu da ilave edilerek  beraber kaynatılmaya devam edilir. Kaynama sırasında  köpükler göz göz olmaya başladığında marmelatınız hazırdır. Afiyet olsun

 

Not: Reçel yada marmelat gibi ürünleri hazırlarken bir parça tereyağı eklendiğinde taşması önleniyor.

 

 

 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Tereyağı ilavesinin taşmayı önlediğini bilmiyordum doğrusu, sayenizde öğrenmiş oldum. Lakin ben reçel yapmayı bıraktım artık Cemile Hanımcığım. Olabildiğince şekerden uzak durmaya çalışıyorum...Görünce dayanamıyorum çünkü...:) Selamlar, mutlu kalın...

Ayşegül HAYVAR 
 17.11.2015 11:48
Cevap :
Çok haklısınız Ayşegül hanımcığım, telkinlere bakınca üç beyazdan uzak durmamız gerekiyor da ben de dayanamıyorum tatlıyı çok seviyorum ve kızım sever, oğlum sever diye bahaneler üreterek yapıyorum. Bu konuda kontrollü olabilenleri tebrik ediyorum. Evet gerçekten köpüklenmeyi frenliyor tereyağı, bir de tesadüf mü bilmiyorum ancak tereyağı eklemeye başladıktan sonra hiç de şekerlenme olmadı reçel ve marmelatlarımda, zahmetinize teşekkür ediyor her şey gönlünüzce olsun diliyorum selamlar  18.11.2015 22:27
 

Merhabalar Cemile Hanım; E çok güzel bir şey oldu ki bu :) Hiç aklıma gelmeyen, pek bilmediğim bir şeydi sayenizde öğrenmiş oldum.Reçel kaynatırken bir parça tereyağı koymak köpürüp taşmasını engelliyor, bunu denedim bu yaz işe yaradı :)Güzel bilgilendirme için teşekkürler.Sevgi ve selamlar gönderiyorum.

emine gezkin 
 16.11.2015 10:34
Cevap :
Ne mutlu bana Emine hanımcığım, bu tanıtımım amacına ulaştı diyebilirim. Her gün hepimiz birbirimizden bir şeyler öğreniyoruz. Ben de bu gün televizyonda ikinci süzme işleminin yapılmaması gerektiğini, bu aşamada atmış olduğumuz tüycüklerin çok yararlı olduğunu, hazır satılanlara ise daha kolay yoğunlaştırabilmek için hiç alakası olmayan nişasta eklendiğini öğrendim. Tereyağı gerçekten mucizevi bir besin kaynağı bu işlevini ben de yeni öğrendim sayılır. Hatta fark ettim seksenli yıllardan beri mutfağımda iki cilt hayat ansiklopedisi diye her konuda yararlandığım kaynağımdan, teşekkür ederim içten yorumunuza sevgilerimle  16.11.2015 23:53
 

Canım Kardeşim, teşekkürler bilgilendirdiniz.Kuşburnu ve reçeli çok yararlı, burada doğal ürünler satan yerden muhakkak kuşburnu reçeli alıyorum.Sevgilerimle öptüm sizi.NAHİDE ÇELEBİ

NAHİDE ÇELEBİ 
 15.11.2015 10:42
Cevap :
Size afiyet olsun Nahide hanımcığım teşekkür ederim sevgilerimle  15.11.2015 19:07
 

Yapılışı zor da olsa değer.Çünkü faydaları saymakla bittmeyecek kadar fazla...Elinize sağlık Cemile hanım.Selam ve saygılarımla.

Abbas Oğuz 
 14.11.2015 21:42
Cevap :
Haklısınız Abbas bey, gitgide azalan doğal beslenme olanaklarımızdan elimizde kalanların değerini bilmek gerekiyor. Teşekkür ediyorum selam saygılarımla  15.11.2015 18:38
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 207
Toplam yorum
: 2746
Toplam mesaj
: 1
Ort. okunma sayısı
: 323
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Okumak pişman olunmayacak en değerli eylem;  Okumalı insan, görsel, işitsel, yazılmış, söylenmiş,..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster