Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '21

 
Kategori
Sağlık
 

Lazer Çeşitleri

Lazer Çeşitleri

Lazer kelimesinin orijinali yani İngilizcesi LASER dir ve Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation  kelimelerinin baş harflerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Türkçe karşılığı “ışığın uyarılarak yükseltilip yayılımının arttırılması” anlamına gelir.
Bu kelimelerden bağımsız şekilde tarif etmek gerekirse yüksek ısı enerjisi taşıyan ışık şeklinde tanımlanabilir.
Kullanım alanına göre değişen iki parametresi vardır
Gücü
Dalga boyu
Lazerin gücü ders anlatılırken kullanılan laser pointteki gibi çok düşük olabilir ama kalın bir çelik plakayı kesecek kadar güçlü de olabilir.
Tıpta kullanımı da bu şekilde kullanım alanına göre zayıf ya da güçlü olabilir.

Lazerlerin Kullanım Amacı ve Şekilleri

- Kesme
- Yakarak yok olmasını sağlama
- Tahrip etme
- Pıhtılaştırarak yok etme

Kesme işlemi neşter gibi cerrahi amaçla kesme için neşterin kullanıldığı her yerde kullanılır. Neşterle kesmeye kıyasla daha az kanama olsa da oluşan yanık tabaka sebebiyle yara kaynaşması ve iyileşme daha geç olur ve ödem daha fazla gelişir.

Yakarak yok olmasını sağlama işlemi daha çok yüzeysel koyu renkli benlerde kullanılır, yüksek ısı renkli tabakayı yakar ve o bölge yandığı için yeni bir deri ile kaplanır.

Hemoroid memesi, varisli damar gibi yapıların içine ince bir lazer probu gönderilir ve içerden yakılarak tahrip eder.

Hemoroid memesi, hemanjiom, siğil, bazı ben türlerine dışarıdan yüksek ısı taşıyan ışık uygulanır, ışık uygulanan alan 120-130 dereceye kadar ısınır. Pıhtılaşma ya da denatüre olma şeklinde değişikliğe haşlanamaya benzer bir etki ortaya çıkar. Isınan bu alan pıhtılaşır, vücut tarafından emilerek yok edilir.

Tıpta Lazer Kullanım Yerleri
Neredeyse tıbbın her alanında kullanılmaktadır. Kesme amaçlı kullanımı tüm branşlarda kullanılmaktadır, göz hastalıklarında gözlük ühtyacının giderilmesinde, ürolojide prostat ameliyatında gibi bir çok alanda kullanılır.

Bu konu daha çok proktoloji yani makat hastalıklarının tedavisinde kullanımı ele alınmıştır.

Hemoroid Tedavisinde Kullanılan Lazerler
En yaygın kullanımı hemoroid tedavisinde kullanımıdır. En yaygın kullanılan ve en başarılı olan İRC (infrared koagulator) denilen tipdir ki neredeyse her proktoloji merkezinde kullanılmaktadır hatta proktoloji merkezinin olmazsa olmazı denilebilir. Memenin üstüne tutulan ışık memeyi 90-130 dereceye kadar pişirir. Memenin içindeki genişlemiş damarlar tahrip olur, içindeki kan pıhtılaşır ve meme gümler içinde büzüşerek yok olur. Uygulama 4-6 dakikada tamamlanır. 1. Ve 2. Derecelerde sonuçlar mükemmeldir. 3. Derecede ikinci seans gerekebilir. Kanama varsa cihaz dokunulduğu anda kanama durur. Makat kanamasının en etkili tedavisidir. İlerlemiş hemoroidlerde lastikle boğma tedavisi ile birlikte kullanılabilir.

Neo lazer kalem içi kadar prob denilen lazer ucu memenin içine sokulur ve meme içerden yakılır. İRC den daha başarılı değildir ve meme delindiği için İRC den farklı olarak  kanama, iltihaplanma, derin doku nekrozu gibi yan etkileri vardır. Uygulama daha pahalıdır.

Fistül de Lazer Kullanımı
Fistül makat deliğinin yanında sürekli akıntı yapan ikinci bir delik olması hastalığıdır. Tam adı peri anal fistül (PAF) olarak yazılır. Komplike fistüllerin tedavisinde bir çok üstünlüğü vardır. İnkomplike yani basit fistüllerde çok gerekli değildir.
Kasların arkasından dolaşan kanal kesilerek çıkarılamadığı için seton gibi zahmetli tedaviye alternatif bir tedavidir. Setondan çok daha kolay uygulanır ve başarısı setona yakındır. Fistül kanalına gönderilen lazer probu fistülü içeriden yakarak dışarı doğru çekilir. İçeriden yanan fistül yanık iyileşmesi şeklinde iyileşirken kanal içeriden kapanır.

Anal Fissür (Makat Çatalğı) Lazerle Tedavisi
Şarlatanlığın geldiği son noktadır. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama yoktur. Türkiye’de birkaç klinik uyguladığını söylemektedir
Aslında anal fissür tedavisinde lazerin yeri yoktur. Uygulaması giderek azalan altın standart ameliyat LİS ameliyatı ya da giderek kullanımı yaygınlaşan Botolismus ilacıyla tedavisi yapılmaktadır.
Lazer ile fissür tedavisi yapıyorum diyenler hastaya başarı şansı yüksek olan botilismus enjeksiyonu yapıp aldığı ücreti iki katına çıkarabilmek için “lazer de kullandık” demektedir. Aslında lazer kullanmasa da aynı oranda başarı elde edebilir ama hastanın “iyi de botoilismus tedavisi her yerde 2-3.000 TL iken sizde neden 7.000 TL” sorusunu engellemek için “lazerle yaptık” denmektedir.
İlk cümlede bahsedildiği gibi makat çatlağında lazer kullanmanın daha fazla para kazandırmak dışında etkisi yoktur.

Lazerle Siğil Tedavisi
Uygun vakalarda radyo frekans, ameliyat veya elektrokotere bir çok avantajı vardır. Siğile 3 saniye süresince uygulanır, uygulamadan hemen sonra siğil şapka gibi düşer. Doku tahribatı minimal olduğu için diğer tedavilere kıyasla iyileşme süresi daha kısadır.

Sonuç olarak
Size “lazerle tedavi edeceğiz” dendiyse balıklama atlamayın, nasıl bir lazer kullanılacağını, etkilerini, yan etkilerini, avantajlarını iyi sorgulayın. Özellikle alternatif tedavilere avantajı var mı öğrenin yoksa gereksiz yere lazer parası ödemek dışında bir de onun yan etkilerini gereksiz yere yaşamış olursunuz. Bir de aklınızdan çıkarmamanız gereken en önemli şey mümkün olduğunca “ikinci bir görüş” alın.

Lazerin kullanım ücretleri ile ilgili ayrıntılı bilgiye İdea Klinik resmi site veya instagram hesaplarında bulabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 10
: 231
Kayıt tarihi
: 25.03.20
 
 

Orta okul ve liseyi Malatya'da bitirdim, 1980 yılında girdiğim Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesin..