Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '16

 
Kategori
Futbol
 

Lens varsa görüntü net

Fenerbahçe çok değişik bir takım oldu. 

 

Kötü oynasa, rakipten baskı yese, oyunun kontrolünü tamamen rakibe bıraksa bile, pozisyon bulup, gol atarak kazanmayı biliyor. Topla oyunda ligde 5., topa sahip olmada 4., toplam pas ve pasla oyunda 3. sırada olan Fenerbahçe, ceza sahasında topla oynamada 5. sırada. Toplam şut sayısında 14. ve isabetli şut sayısında ise 8. sırada. 

 

Bu istatistikleri neden verdim? 

 

Geçtiğimiz 4-5 sezonda, bunların çoğunda ilk ikide, bazılarında da ilk üçte idi. 

 

Fenerbahçe Advocaat ile bambaşka bir takım oldu. Takımın tüm yapısı, kültürü, felsefesi değişti. 

 

Bu topa sahip olan, rakibe oyununu kabul ettiren, topla oynayan bir takımdan, rakibi geride karşılayıp, hızlı hücumlar ile pozisyonlar arayan bir takıma dönüşme demek. 

 

Advocaat' in bu sistemi, esasen Pereira' nın savunmacı, kontrollü futbol felsefesine benziyor. Öte yandan felsefeleri benzese de sahadaki görüntüler farklı. Atılan gol sayısı farklı. Girilen pozisyonları gole çevirme oranları farklı.

 

İki teknik adam arasında sistemsel olarak en büyük farklar ise şunlar; Advocaat' in elinde Lens var. Lens başlı başına bir takım gibi oynuyor. Takımı ileri taşımada muhteşem işler yapıyor. Üstelik hem savunma, hem de hücum tarafında var. Son 15 senede ondan daha faydalı bir oyuncu hatırlamıyorum. Belki Alex.

 

Ayrıca Advocaat Pereira' ya göre çok daha iyi antrenman yaptırıyor ve fizik gücü olarak geçen seneki takımın üzerinde bir Fenerbahçe var. Son olarak, Advocaat "transition game" denilen, hücumdan savunmaya, savunmadan hücuma geçiş oyunlarını müthiş oturttu. 

 

Bu üç faktör birleştiğinde, Fenerbahçe, rezil başladığı sezonu kurtarmaya yaklaşmış bir takım hüviyeti kazandı. Şampiyonluk için takımın hala çok çalışması gerek. En az 3 iyi takviye (sağ bek, forvet, hücumcu orta saha) gerek. Ancak ikincilik veya üçüncülük için bu takım ve bu performans yeterli gözüküyor. Bu da Advocaat' in tam olarak dipte olan bir takımı alıp ne seviyeye getirdiğini göstermesi açısından önemli. 

 

Advocaat' in takımı, yeni takviyeler ile karakter değiştirir mi bilmem, ancak Advocaat elindeki malzemeden en iyi yemeği yapıyor. 

 

Lens dün geceki gibi üst düzey performans verdiğinde, Fenerbahçe kolay maç kaybetmez. Lens' e, diğer futbolcular da katıldığında, kolay puan vermez. 

 

Özetle, Advocaat' in sistemi iş yapıyor, puanlar kazandırıyor, ancak şu net ki bu sistem Lens' e dayanıyor. Lens' in olası ceza veya sakatlıklarda yokluğunu aratmayacak takviyeler şart gözüküyor. 

 

bertan.kaya@yahoo.com

twitter: @bertankaya

 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..